Najsrećniji nesrećnik na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.587
Frane Selak je rođen 1929. godine na moru, u čamcu. Otac i majka krenuli su u ribe, no Frane je bio nestrpljiv i majka se porodila nedaleko od obale Dubrovnika.

Dok je radio u Modriči kao profesor muzičkog obrazovanja, često je putovao školskim autobusom. Vozač Ahmet i on ostali su sami i odlučili su da popiju jednu putnu rakiju. Ahmet i još malo.Kada su došli do mosta preko reke Bosne, autobus je samovoljno nastavio pravo. Probili su ogradu, pali u reku, ali obojica su prošli bez ogrebotine, iako je autobus bio potpuno smrskan.

Ubrzo nakon toga putovao je vozom od Dubrovnika do Sarajeva. Pruga vodi kroz hrapav kraj, pun visokih stena. Selak se prisetio: „Sedeo sam u kupeu sa majkom mog prijatelja kada je stena pala na kolosek, pa je voz završio u Neretvi. Razbio sam prozor vagona, uhvatio nesrećnu ženu i zajedno smo izašli na površinu pomogli su nam meštani.Grabovac, mesto polaska voza “, rekao je profesor.

Ali to nije bio kraj njegovih avantura. "Kada se moja majka razbolela, odlučio sam da prvi put letim iz Zagreba za Rijeku 1962. Usput sam očarao stjuardesu Roziku, ali iznenada sam se probudio u bolnici u šok sobi. Čitao sam u novinama da se avion srušio na stenu, a samo smo Rozika i ja preživeli pad sa visine od 800 metara, dok je 20 putnika i članova posade bilo mrtvo. Pao sam u plast sena “, rekao je navodno najsrećniji čovek na svetu.

Posle toga je još tri puta doživeo saobraćajnu nesreću. Prvo mu je automobil skoro izgoreo, a zatim je eksplodirao, a kada je vozio serpentinama prema Karlobagu, blokirala ga je prikolica kamiona UNPROFOR-a. Automobil je odleteo u provaliju, a Frane u drvo koje je uhvatio prilikom ispadanja.

Konačno, 2002. sedeo je ispred televizora i čekao da Loto bude izvučen. Kada je domaćica pročitala poslednji broj, Frane je počeo da slavi. Pogodio je sedmicu i primio neto 6.400.000 kuna. Kupio je kuću u Petrinji, uredio je, a do nje je sagradio kapelu. A onda su ljudi u nevolji počeli da zvone na njegova vrata.

Kupio je ukupno 25 automobila za svoje prijatelje i rođake, čak i sve instrumente za orkestar. Svidela mu se kuća u Senju za 120.000 evra, ali joj je vrednost pala, pa ju je prodao za 70.000. Slepo je kupio dva stana na Čiovu za 100.000 evra, a kada je došao da uživa, shvatio je da nemaju prozore, pa ih je prodao za 30.000.

A nakon svih financijskih promašaja, Frane živi od 3.000 kuna penzije. Ali to nije kraj njegovih muka. Kad je država povećala penzije umirovljenika 2009. godine, Frane je bio sretan zbog povećanja od 40 kuna. Ali - ovim dodatkom je probio granicu nakon koje je tzv krizni porez. U novom izračunu, Frane je imao penziju nižu za 60 kuna.

cb659170212ac5bdea62.jpg

Back