Najskuplje koncertne bine ikada

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.261
Ima koncerata, a ima i fantastičnih predstava, onih koji obaraju rekorde i ulaze u istoriju. Veliki bendovi angažuju samo najbolje dizajnere da grade svoje bine i traže samo potpuno nove koncepte, noseći svoju opremu na put sa sobom na turneju kako bi postavili istu identičnu koncertnu binu gde god i kad god sviraju. Mnogi umetnici daju sve od sebe kada je u pitanju njihova scena jer je to direktna reprezentacija ko su oni kao umetnik i šta pokušavaju da predstave tim konkretnim koncertom.

Evo pet najskupljih u posledje vreme.

Ladi Gaga's Born This Way Ball: 1 milion dolara po set-up-u

Između 2012. i 2013. godine, poznata američka pevačica Lejdi Gaga izvela je 98 koncerata u okviru svog famoznog Born This Way Ball-a. Koncertna bina je dizajnirana korišćenjem skica koje je napravila sama umetnica i postala je najveća scenska struktura, visoka pet spratova, sa tri dimenzije, a sve se okreće oko gigantskog gotičkog zamka. Sam zamak bio je težak 30 tona i otvorio je nove temelje u pogledu tehnologije i inovacija, jer se mogao sastaviti za manje od šest sati. Takođe je imao 400 kvadratnih stopa ugrađene LED rasvete i koštao je više od 2 miliona dolara za stvaranje. Bilo je potrebno 15 traktora samo da bi se zamak premestio iz jednog okruženja u drugo.

Predstava Lejdi Gage bila je podeljena u pet činova, od kojih je svaki zahtevao različite rekvizite. Lejdi Gaga je ušla kroz ogromnu vaginu sa rajsferšlusom, visila je sa stalka za meso, igrala sa vitezovima, pa čak i jahala ljudskog konja, što je dovoljno da podigne polemiku i probije banku. Sa zaradom od 181 milion dolara, Born This Way Ball je peta turneja sa najvećom zaradom od strane ženske solo izvođača. Briljantna pozornica je koštala oko milion dolara svaki put da se sastavi.

The Rolling Stones' A Bigger Bang Tour: 1,6 miliona dolara po postavci

Između 2005. i 2007. godine, poznati rok bend The Rolling Stones održao je svetsku koncertnu turneju kako bi lansirao svoj album A Bigger Bang. Odmah je postala druga turneja sa zaradom u istoriji nakon U2 turneje 360°, sa prodajom od 558 miliona dolara. Struktura visoka 85 stopa i široka 200 stopa imala je vatromet i kompjuterski generisanu grafiku, sa dve scenske kule od 60 stopa sa balkonima za obožavatelje sa izdašnim novčanikom. Bina je bila veličine dva košarkaška terena i bila je teška oko 80.000 funti, što je čini najvećim prenosivim kompletom ikada stvorenim. Za transport bine bilo je potrebno više od 100 kamionskih prikolica i stalna posada od 150 radnika za sastavljanje.

Dizajniran od strane Marka Fišera, čoveka koji stoji iza spektakularne The Wall bine Pink Floida, bina A Bigger Bang je imala gigantski video ekran u sredini i koštala je oko 1,6 miliona dolara za postavljanje tokom svake od 147 predstava koje su The Rolling Stones izvodili tokom svojih A Bigger Bang Tour.

Madonina turneja Sticky And Sweet: 2 miliona dolara po postavci

Madona se bavi ekstravagancijom i nikada ne prestaje da impresionira svoje fanove. Kraljica popa zaslužuje samo najbolje i nije bilo pošteđenih troškova tokom njene Sticky and Sweet turneje. Procenjuje se da je turneja koštala neverovatnih 261 milion dolara za scenu, što u proseku znači 2 miliona dolara po predstavi. Glamuroznu binu pratila su dva velika svetlucava M-a optočena dijamantima koji su koštali preko milion dolara svaki. Madona je nastupila na belom Rols Rojsu i igrala na bini u obliku slova T u pratnji virtuelnog Džastina Timberlejka, Britni Spirs, Farela Vilijamsa i Kanjea Vesta, koji su svi prisutni na ogromnom ekranu.

Između 2008. i 2009. godine, Sticki and Sveet Tour imala je ukupno 85 predstava koje su okupile više od 3,5 miliona fanova koji su došli da vide nastup svog idola. Madonina turneja je zaradila 408,6 miliona dolara, što je čini turnejom sa najvećom zaradom jedne solo izvođačice.

Roger Waters' The Wall Tour: 10 miliona dolara po postavci

Jedan od najzapaženijih koncerata u istoriji, neverovatno iskustvo koje je obeležilo generacije, The Wall Tour Rodžera Votersa inspirisana je originalnim albumom The Wall Pink Floida i turnejama. Ne samo koncert, već kompleksna predstava u pravom smislu te reči, sa impresivnom pozorišnom scenom, dizajnom i simbolikom, turneja Rodžera Votera The Wall Tour održana je između 2010. i 2013. i koštala je oko 60 miliona dolara samo za rekvizite.

Sa ukupno 219 koncerata širom Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope i Okeanije, svi sa najvećim video ekranom na sceni ikada, ogromnim video ekranom dužine više od 500 stopa i više od 80 stopa visine, koštao je prosečnih 10 miliona dolara za postavljanje bine na svakoj novoj lokaciji. Uz antiratnu poruku, Rodžer Voters je iskoristio slike svojih najmilijih koje su mu poslali njegovi obožavaoci koji su poginuli tokom rata i projektovao ih na gigantski zid. Ogromnu strukturu zamišljenu u obliku čuvenog zida sa albuma Pink Floid dizajnirao je Mark Fišer. Zid i svinja na naduvavanje koštaju ukupno 16 miliona dolara. Zid na kraju predstave ruši deo po deo simbolično prase. Samo ostale lutke koštaju 2 miliona dolara. Tokom turneje, koštalo je 200.000 dolara dnevno samo da bi se šou održao na putu. The Wall Tour Rodžera Votersa zaradio je preko 89 miliona dolara samo u Severnoj Americi, čime je turneja postala drugi koncert u Severnoj Americi i treći u svetu.

Turneja U2 360°: 23-31 milion dolara po postavci

Koncertna bina U2 360° Tour ide pravo na broj jedan na ovoj listi kao tehnološki najinovativnija, najveća i, naravno, najskuplja koncertna bina u istoriji. Takođe je imala najglasniji sistem ozvučenja ikada sastavljen. Između 2009. i 2012. godine, poznati rok bend U2 koncertirao je ne manje od 110 puta pod gigantskim paukom od 200 tona koji se sugestivno naziva Kandža. Konstrukcija je bila teška 200 tona, a njen centralni pilon je dostigao visinu od 151 stopa.

Tokom turneje 360°, bend je putovao širom Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije, svaki put postavljajući istu gigantsku binu od 360 stepeni koja je svakom obožavaocu omogućila da dobro pogleda svoje idole. Druga velika atrakcija na bini bio je ogroman video zid vredan ne manje od milion dolara. Sa posadom od 300 radnika i budžetom od 750.000 dolara dnevno, cela bina je bila teška preko 400 tona i svaki put je koštala između 23 i 31 milion dolara. Turneja U2 od 360° postala je turneja sa najvećom zaradom u istoriji, sa prodajom od 730 miliona dolara.

Tema se zove " Najskuplje koncertne bine ikada", dok u tekstu pise: "Evo pet najskupljnih u posledje vreme". Mislim da je ovo drugo "U poslednje vreme" tacnije, jer neki od ovih koncerata nisu bili skuplji od "Pink Floyd "Division Bell" turneje iz 1994-te godine, koja je zaradila do tada najvise novca u istoriji. Turneja je takodje bila veca sa obzirom da je imala 700 tona celika za binu koja se prevozila u 53 traktor prikolica. Svaki koncert je kostao 25 miliona dolara da se bina postavi.
Inace Pink Floyd sam video na ovom koncertu juna 1994-te godine u Torontu i to je jos uvek najbolji koncert koji sam ikada video. Bolji i od Roger Waters "The Wall" koncerta koji se spominje u tekstu a koji sam takodje video dva puta. Prvo u Torontu i mesec dana kasnije ponovo u Montrealu.
Kasnije, mnogi su zaradili vise ukljucujuci i razliku u inflaciji sa obzirom da je Pink Floyd turneja bila najmanje 10 godina pre svih ostalih. Na turnejama, vise od Pink Floyd su otada zaradili U2, Rolling Stones, Madona, Roger Waters, Metallica i jos par drugih....ali nisam siguran da je i Lady Gaga na toj listi.

Tema se zove " Najskuplje koncertne bine ikada", dok u tekstu pise: "Evo pet najskupljnih u posledje vreme". Mislim da je ovo drugo "U poslednje vreme" tacnije, jer neki od ovih koncerata nisu bili skuplji od "Pink Floyd "Division Bell" turneje iz 1994-te godine, koja je zaradila do tada najvise novca u istoriji. Turneja je takodje bila veca sa obzirom da je imala 700 tona celika za binu koja se prevozila u 53 traktor prikolica. Svaki koncert je kostao 25 miliona dolara da se bina postavi.
Inace Pink Floyd sam video na ovom koncertu juna 1994-te godine u Torontu i to je jos uvek najbolji koncert koji sam ikada video. Bolji i od Roger Waters "The Wall" koncerta koji se spominje u tekstu a koji sam takodje video dva puta. Prvo u Torontu i mesec dana kasnije ponovo u Montrealu.
Kasnije, mnogi su zaradili vise ukljucujuci i razliku u inflaciji sa obzirom da je Pink Floyd turneja bila najmanje 10 godina pre svih ostalih. Na turnejama, vise od Pink Floyd su otada zaradili U2, Rolling Stones, Madona, Roger Waters, Metallica i jos par drugih....ali nisam siguran da je i Lady Gaga na toj listi.

nisam detaljno istraživao, ali da te uzmem za reč (do daljnjeg ;) što se Pink Flojda tiče.
Da napomenem, ovde je u pitanju koliko je koštalo nameštanje bine, a ne ukupni prihod.

Pa moj komentar i jeste o trosku postavljanja bine. Napisao sam:
"Turneja je takodje bila veca sa obzirom da je imala 700 tona celika za binu koja se prevozila u 53 traktor prikolica. Svaki koncert je kostao 25 miliona dolara da se bina postavi."
Ukupnu zaradu sam samo pomenuo jer se zarada pominje za svakog od njih i u tvom tekstu Sensei. A sa 25 miliona po konceru, Pink Floyd su za postavljanje bine trosili vise nego Madona, Ledi Gaga, Roling Stons i Waters na toj listi.
Jedino je U2 bina sa 31 milion kostala vise od Pink Floyd....

Back