Najpoznatiji ženski aktovi

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
91.840
Mnogo je razloga zbog kojih je ženska golotinja tako popularna tema za slikanje.
To je estetski ugodna tema.
Većina umetnika i većina pokrovitelja bili su muškarci.. Ima potencijal da bude erotska.
To može šokirati.

Giorgione, uspavana Venera c 1510. Prvi ležeći akt u zapadnjačkom slikarstvu. Moguće da ga je dovršio Tizijan, koji je nakon toga naslikao vrlo sličnu Veneru iz Urbina.
Art-Giorgione-Sleeping-Venus.jpg

Meni je uvek zanimljivo da primetim kako se shvatanje lepote menjalo kroz vreme. Ustvari, sve do skoro ove mršave su bile predmet ismejavanja...
I meni je to izuzetno zanimljivo..Velike zadnjice..salo i celulit bili su na ceni. Ali sve je
bilo prirodno,bez estetskih intervencija.Danas je oličenje lepote imati što veće grudi
i usta debela i ogromna.U romantizmu na primer bilo je lepo imati mala ustašca sa
sitnim zubićima...i vrlo mala stopala.

I meni je to izuzetno zanimljivo..Velike zadnjice..salo i celulit bili su na ceni. Ali sve je
bilo prirodno,bez estetskih intervencija.Danas je oličenje lepote imati što veće grudi
i usta debela i ogromna.U romantizmu na primer bilo je lepo imati mala ustašca sa
sitnim zubićima...i vrlo mala stopala.

Mislim da je osnovno merilo bilo da je žena -žena. Stomačići su verovatno aluzije na fertilnost. Mekoća (salce, tkzv. celulut) se očigledno izuzetno cenilo. Verovatno da su mršave bile asocijacija za neuhranjeno, bolesno, siromašno i neko ko će teško da iznese trudnoću ili da kasnije gaji decu?

Mislim da je osnovno merilo bilo da je žena -žena. Stomačići su verovatno aluzije na fertilnost. Mekoća (salce, tkzv. celulut) se očigledno izuzetno cenilo. Verovatno da su mršave bile asocijacija za neuhranjeno, bolesno, siromašno i neko ko će teško da iznese trudnoću ili da kasnije gaji decu?
Do skoro i kod nas je važilo "lepa i debela" i "lepa ne mož' na vrata da uđe" naročito
na selu gde je žena trebalo dobro da povuče..Mršave su uvek bile sumnjive,jer možda
imaju "sušicu" iliti TBC
S druge strane u viktorijansko doba dame su vadile rebra da bi imale što tanji struk.
Čudno je to.

a, pa i ja golotinju za trku imam :D

goja.jpg

Francisco Goya, The Nude Maja, 1797-1800

Gojina Gola Maja, uverena u svoju golotinje dok bez srama gleda u gledaoca, ozloglašena je po svom direktnom suočavanju. Priča se da je portret Gojine ljubavnice, ova slika je naručena za privatni budoar bogatog pokrovitelja, sakriven od očiju javnosti. Međutim, kada je otkriveno, ovo erotski nabijeno remek-delo šokiralo je publiku u to vreme i otvorilo put transgresivnom, graničnom atosu moderne umetnosti.

a, pa i ja golotinju za trku imam :D

Pogledajte prilog 884250

Francisco Goya, The Nude Maja, 1797-1800

Gojina Gola Maja, uverena u svoju golotinje dok bez srama gleda u gledaoca, ozloglašena je po svom direktnom suočavanju. Priča se da je portret Gojine ljubavnice, ova slika je naručena za privatni budoar bogatog pokrovitelja, sakriven od očiju javnosti. Međutim, kada je otkriveno, ovo erotski nabijeno remek-delo šokiralo je publiku u to vreme i otvorilo put transgresivnom, graničnom atosu moderne umetnosti.
Zbog osude javnosti i sumnje u identitet poznate dame,jer Maha na španskom označava
prostitutku..Goja je naslikao Obučenu Maju.

jedna umerenija og Gistava Kurbea

hbz-nude-artwork-gettyimages-520724817.jpg

Gistav Kurbe, Uspavana gola žena, 1862

Kada su ga pitali da napravi sliku anđela, Gustav Kurbet, otac realizma, čuveno je rekao: "Nikada nisam video anđele. Pokažite mi jednog i naslikaću jednog." Kurbeova gola žena je potpuno drugačija od besprekornih Veneri koje su naseljavali platna 1800-ih godina – pre će biti da je potpuno stvarna u svojim zgužvanim čarapama, ne-idealizovanim proporcijama i neobrijanimj dlakama ispod pazuha. Ovaj smeli akcenat na stvarnosti otvorio je put impresionistima kao što je Mone da vide svet sopstvenim očima, umesto da pokušaju savršeni iluzionizam.

Ima jedna slika koju čak ni u spojler ne mogu da stavim koliko je eksplicitna.
Koga interesuje, nek pita Gugleta

Gustave Courbet, The Origin of the World, 1866, Musée d’Orsay
Hvala ti što me toliko poznaješ..ni ja ne bih stavila tu sliku. Kurbe je ovde ipak
prešao granice dobrog ukusa.Znam za tu sliku i za drugu japansku znam.
Japanci nisu dobri sa anatomijom,ali su dovoljno morbidni da ti se smuči.
Katsushika Hokusai, The Dream of the Fisherman’s Wife (Japanese: Tako to ama), 1814

Back