Najpoznatije istorijske ličnosti iz Srbije

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
102.034
Nedavno je objavljen spisak svijetu najpoznatijih ličnosti iz Srbije; hajde da ih i poređamo:

1. (Sv.) Konstantin (I) Veliki (puno ime Flavije Valerije Aurelije Konstantin Avgust); rođ. 22. februara 272. u Nišu, umro 22. maja 337

Constantine.jpg

Od 306. godine bori se za carski presto i učestvuje u raznim borbama; rimski je car objedinjeni up periodu 324-337. Jedan od najznačajnijih rimskih careva i smatra se začetnikom Vizantije, osnivač 'Novog Rima' na istoku. Veliki hrišćanski svetac.

2. Aurelijan (Lucije Domicije Aurelijan Avgust); r. oko 214. g. u Sremskoj Mitrovici; + krajem 275.

aurelian%20bust.gif

Jedan od posljednjih i najistaknutijih rimskih 'vojničkih careva'; vladao od 270. do 275. godine.

3. Jovijan (Flavije Jovijan Avgust), rođ. 331. u Beogradu, umro 17. febraura 364. godine;

toppic.jpg

Rimski car 363-4

4. Konstancije (I) Hlor (Marko Flavije Valerije Konstancije Heraklije Avgust); r. oko 250. g. negdje na Kosmetu ili vrlo moguće bliže Nišu; umro 25. jula 306. godine

constantius_chlorus.JPG

Začetnik konstantninovske dinastije, carevao na istoku zajedno sa Galerijem 305. i 306. godine

5. Konstancije II (Flavije Julije Konstancije Avgust); rođ. 7. avgusta 317. u Sremskoj Mitrovici; umro 3. novembra 361.

people_04_constantius.jpg

Konstantinov nasljednic, car rimski od 337. do 361. godine

6. Trajan Decije (Gaj Mesije Kvint Decije Avgust); oko 201. godine u Martincima (kod S. Mitrovice); + juna 251.

decius-1-sized.jpg

Car 249-251

7. Klaudije (II) Gotski (Marko Aurelije Valerije Klaudije Avgust); 10. maja 213. u Sremskoj Mitrovici: +januara 270.

claudius-II-gothicus.gif

Car 268-270

8. Kvintil, r. oko 220. u Sremskoj Mitrovici; car u 270. godini

Antoninianus_Quintillus-s3243.jpg

9. Galerije, r. oko 260. u Gamzigradu; vladao u vrijeme više careva, od 305. do 311. godine

galerius_01.jpg

10. Car Prob, r. oko 232. u Sremskoj Mitrovici; carevao od 276. do 282. godine

a-probusbust.JPG

------------------------------------------------------------------------------------------

Srbija je u svijetu prepoznata prvenstveno kao zemlja rimskih careva; sveukupno se smatra da je sveukupno čak sedamnaest došlo sa područja današnje Republike Srbije; više nego u bilo kojoj drugoj državi (izuzev Italije), među njima i neki od najpoznatijih.

Poslednja izmena:
11. Gracijan, r. 359. u Sremskoj Mitrovici; car na Zapadu od 375. do 383. godine

en-emperor-gratian.jpg

12. Licinije (Gaj Valerije Licinijan Licinije Avgust), r. oko 263. godine kod Zaječara, umro na proljeće 325. godine

licinius.jpg

Carevao u vrijeme velikih ratova, od 308. do 324. godine, kada ga je porazio i presto preuzeo Konstantin Veliki. Nama posebno poznat zbog naknadne tradicije u vezi sa srednjovjekovnom dinastijom Nemanjića.

13. Maksimijan (Marko Aurelije Valerije Maksimijan Heraklije Avgust); r. oko 250. godine u Sremskoj Mitrovici; +oko 310.

450px-Toulouse_-_Mus%C3%A9e_Saint-Raymond_-_Maximien_Hercule1.jpg

Carevao od 286. do 305. godine; Dioklecijanov savremenik, abdicirao i dao mjesto Konstanciju Hloru.

14. Maksimin (II) Daja (Gaj Valerije Galerije Maksimin); r. krajem novembra 270. godine kod Gamzigrada, umro krajem 313.

Emperor-Maimilan-Daia.jpg

Carevao je zajedno sa Galerijem, Konstantinom i Licinijem, između 308. i 313. godine.

15. Sljedeća najpoznatija ličnost iz Srbije, koja se progurala međ' listu rimskih vladara, jeste Slobodan Milošević (r. 20. avgusta 1941. u Požarevcu; umro 11. marta 2006)

milosevic-1.jpg

Na čelu SK Srbije od 1986. godine, lider SPS-a 1990-2006; bio je predsjednik Srbije od 1986. do 1997. godine i potom SRJ do 2000.

16. Vraćamo se na drevne Rimljane; car Hostilijan (Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint Avgust); r. oko 230. g. u Sremskoj Mitrovici, umro 251. g.

Hostilianus.jpg

Jedan od brojnih vojničkih careva; vladao kratko vrijeme u 251. godini

17. Justin I, r. oko 453. g. kod Niša, umro 1. avgusta 527.

justin-gold-fsr-19822.jpg

Vizantijski car od 518. do 527. godine, osnivač dinastije.

18. Konstancije III; r. u Nišu krajem IV il' početkom V stoljeća; umro 2. septembra 421. godine

Solidus_Constantius_III-RIC_1325.jpg

U 421. godini (u vrijeme Honorija) bio je car na Zapadu.

19. Herenije Etrurac; r. oko 227. g. kod Sremske Mitrovice, + juna 251.

HerenniusEtruscus.jpg

Jedan od 'vojničkih' careva, u vrijeme Decija vladao je u 251. godini.

20. Sada ide jedna ličnost iz srpskog srednjovjekovlja, Lazar Hrebeljanović (r. oko 1329. godine u Prilepcu kod Novog Brda; + Kosovu Polju 15. juna 1389. godine)

Prince_Lazar_(Ravanica_Monastery).jpg

Knez srpski, započinjući kao udeoni u Pomoravlju, da bi poginuo u čuvenoj Kosovskoj bici.

----

Spisku rimskih careva (ali ne i najpoznatijih ličnosti iz Srbije) treba dodati i jednog prilično nepoznatog rimskog cara, Vetraniona (+356), koji je vladao zajedno sa Konstancijem II jedno vrijeme u 350. godini; smatra se da je rođen negdje u Meziji, na teritoriji istočne Srbije.

Maiorina-Vetranio-siscia_RIC_281.jpg

Često se može u spisku pronaći i car Sever II (za Galerlija 306/7), ali to nije opravdano je je jedini podatak koji je poznat o njemu da je iz Ilirika, što znači da je moguće da je iz Srbije, ali i iz drugih zemalja.

sevii.jpg

Treba takođe napomenuti i da po drugim intepretacijama, Aurelijan dolazi iz Serdike (Sofije).

Poslednja izmena:
Nijedan Srbin u top deset a u top 20 samo Sloba i Lazar (a da nije bilo Kosovskog rata nebi ni za njega znali).

Vjerovatno si u pravu, da je kosovsko pitanje cijelo dovelo do toga da je Lazar danas u spisku najpoznatijih ljudi iz Srbije, ali ne znam šta ti znači komentar da nema nijednoga Srbina u vrhu deset najpoznatijih Srbijanaca. Zar je za očekivati da neki Srbin bude iznad Konstantina Velikog?
Tvoj komentar zvuči kao da je nešto negativno, a nije; prikazuje bogato istorijsko nasljeđe te države. U dugoročnom je ako se ne varam i projektu sektora za turizam (uz velike radove na Feliks Romulijani), predstavljanje Srbije u svijetu kao zemlje rimskih careva. U tom kontekstu sam i dodao pri dnu spiska, dva (mada ne baš pretjerano značajna) cara za koje se sumnja da su iz Srbije.

Bilo bi vise da su Mladic ili Karadzic rodjeni u Srbiji.

Ne bi. Prema Panteonovoj računici, i Mladić i Karadžić su manje poznati od navedenih ličnosti, tako da čak i da zamislimo da im je mjesto rođenja Srbija, ne bi bili uvršteni u spisak dvadeset najpoznatijih Srbijanaca.

Poslednja izmena:
Vjerovatno si u pravu, da je kosovsko pitanje cijelo dovelo do toga da je Lazar danas u spisku najpoznatijih ljudi iz Srbije, ali ne znam šta ti znači komentar da nema nijednoga Srbina u vrhu deset najpoznatijih Srbijanaca. Zar je za očekivati da neki Srbin bude iznad Konstantina Velikog?

Ne posto je u top vrh najponatih careva za Oktavianom, Trajanom. Nisam se dzabe nazvao po njemu. Aurelian me isto ne cudi ali ostali carevi poznati od Milosevica koji je bio u medijama pre manje od 2 decenije. Ili znas methodu. Velik deo bas i nisu Srbijanci ako uzmemo na um da su iz Sirmijuma.

Tvoj komentar zvuči kao da je nešto negativno, a nije; prikazuje bogato istorijsko nasljeđe te države. U dugoročnom je ako se ne varam i projektu sektora za turizam (uz velike radove na Feliks Romulijani), predstavljanje Srbije u svijetu kao zemlje rimskih careva. U tom kontekstu sam i dodao pri dnu spiska, dva (mada ne baš pretjerano značajna) cara za koje se sumnja da su iz Srbije.

Nisam hteo tako da zvuce.

Ne bi. Prema Panteonovoj računici, i Mladić i Karadžić su manje poznati od navedenih ličnosti, tako da čak i da zamislimo da im je mjesto rođenja Srbija, ne bi bili uvršteni u spisak dvadeset najpoznatijih Srbijanaca.
ja jednom kad sam ovo napisao ti si htio oči da mi izvadiš... :)

Nego, bila tema na Politici... i nikako mi nije jasno koji su kriterijumi... i kako nema Đokovića?

- - - - - - - - - -

Pa Sirmijum je valjda na teritoriji današnje Srbije... nisu nam Vojvodinu još oteli... :roll:

Ne posto je u top vrh najponatih careva za Oktavianom, Trajanom. Nisam se dzabe nazvao po njemu. Aurelian me isto ne cudi ali ostali carevi poznati od Milosevica koji je bio u medijama pre manje od 2 decenije. Ili znas methodu. Velik deo bas i nisu Srbijanci ako uzmemo na um da su iz Sirmijuma.

Imaju formulu kojom izračunavaju...pretraživanje po internetu, itd...

Ma upotrebih 'Srbijanac' u značenju iz Srbije, a ne tom istorijskom...

ja jednom kad sam ovo napisao ti si htio oči da mi izvadiš... :)

Nego, bila tema na Politici... i nikako mi nije jasno koji su kriterijumi... i kako nema Đokovića?

Auh...izvinjavam se ondak... :eek:

Pa ima Đokovića; samo on je negdje na 30-40. mjestu...

Metodolija je mal'ko kompleksna...evo formule:

HPI=ln(L)+ln(L∗)+ln(A)/ln(4)+ln(vNE)−ln(CV)

Tako se dobija HPI, iliti Historical Popularity Index.

Poslednja izmena:
Svasta :D

Da je Sremska Mitrovica ostala u sastavu Hrvatske onda bi Hrvatska bila "poznata" u svetu kao zemlja Rimskih careva?

Vidim da si i ti otisa na kvasinu :D

Ne razumijem komentar. Spisak je sa projekta Pantheon od Tehnološkog instituta u Masačusetsu.
Što se tiče promocije, ne vidim gdje sam pogrešio. Projekat Sekretarijata za turizam nisam izmislio, pa niti što se događa kod Gamzigrada, odnosno što je predstavljala S. Mitrovica u prošlosti...
Hrvatska se vrlo jasno ponosi kao rodna zemlja cara Dioklecijana, pred očima svijeta...ne znam zbog čega isto ne bi bilo dozvoljeno drugim državama iz kojih potiču rimski carevi.

Ovdje ne pričam o tome što bi bilo kad bi bilo uopšte...da je Atika dio Hrvatske, možda bi ona bila poznata kao zemlja filozofa? :think:

Vrijedi još napomenuti da je ukupno nekih 8-9 careva rođeno u odnosno okolo vojvođanske Mitrovice, od sveukupno 17-18 koji su iz Srbije. Ostali su rođeni drugdje.
Iz Hrvatske su svega 3 cara (Dioklecijan, Valentinijan I i Valens).

P. S. Iako je u izvjesnoj mjeri 'prihvatljivo' zvati Kraljevstvo Hrvatske i Slavonije Hrvatskom u nekom širem smislu, podsjetio bih ipak da je to samo kolokvijalna upotreba, te da se Slavonija ne smije preskakati jer je kao dio Slavonije u taj entitet Sr. Mitrovica zapravo uopšte i ušla. U procesu konstituisanja hrvatske nacionalne države, ona to nikada nije postala (niti u okviru formiranja Banovine u kraljevskom jugoslovenskom periodu, niti Republike za vrijeme socijalizma)...pretpostavljam da naravno ne misliš na nacifašističku okupaciju iz vremena Drugog svj. rata; ustašku epohu..? I na kraju krajeva bih napomenuo da treba biti svjestan koje su i kakve granice danas. Mnogi sanjaju o Vukovaru u Srbiji, ali on to nije i njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe pripada Hrvatskoj, baš kao što i sremsko-mitrovačko pripada Srbiji...

Poslednja izmena:
Ne razumijem komentar. Spisak je sa projekta Pantheon od Tehnološkog instituta u Masačusetsu.
Što se tiče promocije, ne vidim gdje sam pogrešio. Projekat Sekretarijata za turizam nisam izmislio, pa niti što se događa kod Gamzigrada, odnosno što je predstavljala S. Mitrovica u prošlosti...
Hrvatska se vrlo jasno ponosi kao rodna zemlja cara Dioklecijana, pred očima svijeta...ne znam zbog čega isto ne bi bilo dozvoljeno drugim državama iz kojih potiču rimski carevi.

Ovdje ne pričam o tome što bi bilo kad bi bilo uopšte...da je Atika dio Hrvatske, možda bi ona bila poznata kao zemlja filozofa? :think:

Vrijedi još napomenuti da je ukupno nekih 8-9 careva rođeno u odnosno okolo vojvođanske Mitrovice, od sveukupno 17-18 koji su iz Srbije. Ostali su rođeni drugdje.
Iz Hrvatske su svega 3 cara (Dioklecijan, Valentinijan I i Valens).

P. S. Iako je u izvjesnoj mjeri 'prihvatljivo' zvati Kraljevstvo Hrvatske i Slavonije Hrvatskom u nekom širem smislu, podsjetio bih ipak da je to samo kolokvijalna upotreba, te da se Slavonija ne smije preskakati jer je kao dio Slavonije u taj entitet Sr. Mitrovica zapravo uopšte i ušla. U procesu konstituisanja hrvatske nacionalne države, ona to nikada nije postala (niti u okviru formiranja Banovine u kraljevskom jugoslovenskom periodu, niti Republike za vrijeme socijalizma)...pretpostavljam da naravno ne misliš na nacifašističku okupaciju iz vremena Drugog svj. rata; ustašku epohu..? I na kraju krajeva bih napomenuo da treba biti svjestan koje su i kakve granice danas. Mnogi sanjaju o Vukovaru u Srbiji, ali on to nije i njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe pripada Hrvatskoj, baš kao što i sremsko-mitrovačko pripada Srbiji...

Po čemu? Kulturno istorijsko naslijeđe Vukovara pripada pravoslavnim Srbima, Njemcima i 'ajde da kažem Hrvatima (mada se rimokatolički Sloveni na tom području kroz istoriju uglavnom ne nazivaju Hrvatima nazivaju već Šokcima, Slovinjima i regionalnim imenima)...

Po čemu? Kulturno istorijsko naslijeđe Vukovara pripada pravoslavnim Srbima, Njemcima i 'ajde da kažem Hrvatima (mada se rimokatolički Sloveni na tom području kroz istoriju uglavnom ne nazivaju Hrvatima nazivaju već Šokcima, Slovinjima i regionalnim imenima)...

Jel sad ja mogu tebe pitati po čemu??

Osim ako ne računaš onaj refren o salati?

Znači, kulturno istorijsko naslijeđe Vukovara je hrvatsko zato što su komunisti odlučili da taj grad pripadne hrvatskoj federalnoj jedinici u Jugoslaviji?!

Molim?

Zaista ne vidim kakvi komunisti imaju sa čime veze.
Pa neg' kome je trebalo '45. pripast'; da ne možda Srbiji???

I zašto nisi rekao zato što je Dragiša Cvetković[ to dao Hrvatima, neg' ti baš komuniste optuži..?

Poslednja izmena:
Molim?

Zaista ne vidim kakvi komunisti imaju sa čime veze.
Pa neg' kome je trebalo '45. pripast'; da ne možda Srbiji???

I zašto nisi rekao zato što je Dragiša Cvetković[ to dao Hrvatima, neg' ti baš komuniste optuži..?
Banovina Hrvatska kao teritorijalna autonomija u okviru Kraljevine Jugoslavije nikada nije u potpunosti uspostavljena... ali nebitno, evo neka je "Cvetković dao Vukovar Hrvatima"... je li zbog toga kulturno istorijsko naslijeđe Vukovara hrvatsko?

Banovina Hrvatska kao teritorijalna autonomija u okviru Kraljevine Jugoslavije nikada nije u potpunosti uspostavljena... ali nebitno, evo neka je "Cvetković dao Vukovar Hrvatima"... je li zbog toga kulturno istorijsko naslijeđe Vukovara hrvatsko?

Ne razumijem šta ovo navedeno znači. Tačne granice Banovine Hrvatske poznate su; to što izbori za Hrvatski sabor nisu stigli da budu održani i možda određeni ogranci institucija stigli da budu formirani ne vidim što mijenja. :dontunderstand:

Da li stvarno želiš voditi tu besmislenu diskusiju, u isto vrijeme slažući se da su car Konstantin Veliki i Klaudije Gotski dio srp. kulturno-istorijskog nasljeđa? :dontunderstand:

Ne razumijem šta ovo navedeno znači. Tačne granice Banovine Hrvatske poznate su; to što izbori za Hrvatski sabor nisu stigli da budu održani i možda određeni ogranci institucija stigli da budu formirani ne vidim što mijenja. :dontunderstand:

Da li stvarno želiš voditi tu besmislenu diskusiju, u isto vrijeme slažući se da su car Konstantin Veliki i Klaudije Gotski dio srp. kulturno-istorijskog nasljeđa? :dontunderstand:

Hoću samo da mi objasniš šta si mislio pod tim da je kulturno-istorijsko naslijeđe Vukovara hrvatsko... Ako nisi ništa mislio, reci tako...

Back