Najpovoljnije a dobro (Grcka)

Ево да и ја као преЦтавник студентарије изјавим нешто за дневник...:mrgreen:

Наиме, у Грчкој сам био безмало 8 пута, што са фамилијом као дете што сам (рачунам само дуга летовања, без екскурзија). Е сад, где и како ићи је велико питање. Крф је предиван, али је јако далеко, пут аутобусом измори човека. Зато за почетак препоручујем Халкидики, и то одлазак колима. Него, да ја препоручим конкретно место.

За све који желе да ове године летују јефтино, а нису превише избирљиви препоручујем место Сарти, на полуострву Ситонија, другом од 3 прста Халкидикија.

Chalkidiki%20map.jpg

Место је од Београда удаљено око 860 км. Море је најлепше на целом Халкидикију, неупоредиво је лепше него у већим местима као што су Пефкохори, Ханиоти и Паралија - традиционална места за летовање српских туриста (иначе, за цео Халкидики се може рећи да је југо-летовалиште), и што је најважније чак и у пуној сезони нема гужве на плажама. Из било ког хотела у Сартију имате прелеп поглед на Свету Гору:

P9060014-1.jpg

Лично препоручујем путовање колима до Сартија, јер онда имате слободу да обилазите и друге фантастичне плаже у околини (као на пример Вурвуру, који је као створен за секс-он-д-бич и другу романтику), а такође можете да одете и до Солуна у сопственој режији. Само је битно пазити где паркирате у Солуну - тамо вам скидају таблице, а враћају вам их тек кад платите казну.
У Сартију су најбројнији Мађари и Немци, у последње време и Срби почињу да га окупирају у све већем броју. У месту има пар дискотека и таверни, али оне су удаљене од хотела тако да нећете имати проблема са буком. Међутим, ако очекујете место где је провод као у БГ-у на сплавовима (24-7) - заобиђите Сарти, нећете наћи то што тражите.;)
Место нема проблеме са водом и г.внима у мору као у ЦГ, само се понекад деси да плима донесе алге са пучине, али и то је изузетно ретко. Грци у приморским местима немају канализацију већ септичке јаме, зато је море тако чисто. Сама плажа и морско дно су пешчани, без јежева (сем у једном делу од 2-3м где се налази стена, али то је сам крај плаже). Нема медуза. Плажа има око 3-4 км. Моја препорука је да се иде на централне делове плаже а не на бокове, иако су они ближи (ако се узме јефтинији смештај). Ако се узме скупљи смештај - апартмани се налазе на самим плажама!
Цене нису ниске али нису ни високе. Рецимо, мене летовање у сред сезоне кошта између 165 и 180 евра за 10 дана, зависно од смештаја. Око цена је најбоље посетити сајт www.astratravel.rs, агенција је фантастична и имају јако добре агенте у самом Сартију који су на услузи 24-7. Једино што треба избегавати је кућа Тсантилас - стара градња, за мој појам рупа. Најлуксузнија је кућа Аристотелис, али је уједно и најскупља. Пошто ја идем колима, рачунам да ће ме цео пут коштати око 270 евра, значи смештај, гориво (конкретно за Заставин Пунто), виза, зелена карта, међународна возачка и путарине.
Цене хране су опет ни ниске ни високе. Као туристи Астра травела ми смо имали разне попусте у ресторанима. Тако нам је лик у ресторану који се зове "Аристидис" и налази се на централном тргу стално давао гратис дезерт и већи попуст него што га имамо као туристи Астре (мислим да је 10-15%) јер смо били стални гости. За 10 дана смо на храну потрошили око 100-120 евра, од којих смо 8 дана јели ручак у ресторану. Мени се највише свиђа јело "ђувеци", које кошта 5 ева али када се поједе... Међутим, то су цене од пре 2 године, мада није искључено да се и сада крећу у истом оквиру, због кризе. Ево како то јело изгледа:

Пре...

P9060017-1.jpg

Пос'е...

P9060018.jpg

У Грчкој обавезно треба пробати морску рибу, са нагласком на ораду или ципуру. Мало је скупља, али је:worth:.
Ако не идете својим колима можете изнајмити бицикл, скутер, квад или кола. Колика је цена за ова прва 3 не знам, али за кола је од 45 евра (Матиз, Саксо...) па навише. Међутим, често је потребно сачекати да аутомобил дође из Солуна, што може трајати и пар дана.
Када сте на Халкидикију треба посетити и Вотерленд, велики водени забавни парк. Улазница за одрасле је око 35 евра за цео дан, а за децу је нешто нижа. Такође у оквиру понуде Астра травела има неколико излета, од којих сам ја био на излету Робинзон, који је био:super:, најео сам се ципуре ко нико (и пукао даску када сам скакао са брода:dash:).
И за крај ево мало слика:

Поглед на Свету Гору - Вурвуру:

IMG_9661-1.jpg

Плажа у Вурвуруу:

IMG_9659-1.jpg

Поглед са узвишења на 100м од апартмана:

P9060013-1.jpg

P9060014-1.jpg

Поглед на Сарти:

P9060011-1.jpg

И мало подводних слика:

IMG_9976-1.jpg

IMG_9997-1.jpg

IMG_10021-3.jpg

Ако неког још нешто занима ту сам.:)

Poslednja izmena:
Иначе моја грешка - до Сартија има 760 а не 860 км (780 ако се иде на гранични прелаз Прохор Пчињски), и цена за Вотерленд је око 30 евра.

Poslednja izmena:
Ево да и ја као преЦтавник студентарије изјавим нешто за дневник...:mrgreen:

<snip>

У Грчкој обавезно треба пробати морску рибу, са нагласком на ораду или ципуру. Мало је скупља, али је:worth:.
Ако не идете својим колима можете изнајмити бицикл, скутер, квад или кола. Колика је цена за ова прва 3 не знам, али за кола је од 45 евра (Матиз, Саксо...) па навише. Међутим, често је потребно сачекати да аутомобил дође из Солуна, што може трајати и пар дана.
Када сте на Халкидикију треба посетити и Вотерленд, велики водени забавни парк. Улазница за одрасле је око 35 евра за цео дан, а за децу је нешто нижа. Такође у оквиру понуде Астра травела има неколико излета, од којих сам ја био на излету Робинзон, који је био:super:, најео сам се ципуре ко нико (и пукао даску када сам скакао са брода:dash:).
И за крај ево мало слика:

Поглед на Свету Гору - Вурвуру:

Плажа у Вурвуруу:

Поглед са узвишења на 100м од апартмана:

Поглед на Сарти:

И мало подводних слика:

Ако неког још нешто занима ту сам.:)

Sjajna reportaza...jedino sto mi nije jasno je cipuro...ja sam bio ubedjen da je to pice (iako nikada nisam probao).

Waterland je prosle godine bio 15€, da li je moguce da je ove 30€...????

Стварно?!:eek: Пи маму им *****, ал' се уграђују ови из агенције то није нормално - 32 евра за одрасле и 25 за децу за организован излет до Воретленда!:mafijas:
Ципура је риба, али негде те неће разумети ако тако кажеш, јер ту рибу зову орада - као код нас павлака и милерам. Мислим да је око 6-7 евра по комаду, и вреди сваки цент!:worth:

Стварно?!:eek: Пи маму им *****, ал' се уграђују ови из агенције то није нормално - 32 евра за одрасле и 25 за децу за организован излет до Воретленда!:mafijas:
Ципура је риба, али негде те неће разумети ако тако кажеш, јер ту рибу зову орада - као код нас павлака и милерам. Мислим да је око 6-7 евра по комаду, и вреди сваки цент!:worth:

Pa uvek je preko agencije mnogo skuplje ;) Svaki izlet papreno naplacaju :thumbdown:

Krajem maja prosle godine sam platio 15€...e sada, to sto agencije prodaju je organizovan izlet, ipak je to nesto drugo...mene je doslo jos skuplje jer sam auto placao 50€ dnevno.

OK, razjasnili smo, zahvaljujuci Dekiju, razliku izmedju 'Tsipouro" i 'tsipoura"...:)..a naravno da znam sta je orada.

Back