Najpouzdaniji hard diskovi

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znas kako m1 sije samo tako, ali samo u reklamama ;)
No ljudi veruju hype-u pa se loze.... ne bi to uzeo dzabe da mi das. Inace, konzole su ok za odredjenu vrstu igara,
ali su daleko od toga sta nudi PC ;)
Elem m1 ti je quad koji trosi 20W. Mislim ono kad lik koji ima okta core veruje u hype da je quad za laptopove bolji ;)
Ti zapravo nemas ni jedan validan bench jer sve to ide preko emulacije ;)
ja govorim o softveru koji je pisan za m1, o novom sistemu koji nije isti kao pre i koji je prilagodjen i optimizovan za arm... o mogucnosti da direktno instaliras svaku ios aplikaciju pored mekove na njega i da radi kao sto radi na phone ili tabletu... a to nije emulacija.

prostudiraj malo big sur 11 i kako je koncipiran, nista ne radi kao pre, cak ni restore ne mozes uraditi kao pre...ali zato mozes time machine raditi preko apfs a ne hfs a to ko zna kako radi apfs onda tu nema price sta je najbrze i najbolje.

Ti zapravo nemas ni jedan validan bench jer sve to ide preko emulacije ;)
Evo mašine koju sam sinoć složio, i pokloniću je onome ko mi donese Mac koji košta do 1500 evra, a koji ima ovakav number-crunching power (avg. 137 milijardi operacija u sekundi, kompresija/dekompresija).

IMG_20201124_161612.jpg

ja govorim o softveru koji je pisan za m1, o novom sistemu koji nije isti kao pre i koji je prilagodjen i optimizovan za arm... o mogucnosti da direktno instaliras svaku ios aplikaciju pored mekove na njega i da radi kao sto radi na phone ili tabletu... a to nije emulacija.

prostudiraj malo big sur 11 i kako je koncipiran, nista ne radi kao pre, cak ni restore ne mozes uraditi kao pre...ali zato mozes time machine raditi preko apfs a ne hfs a to ko zna kako radi apfs onda tu nema price sta je najbrze i najbolje.
Krsh softver na krsh hardveru. Telemetrija na najnovijem macOS je 10 puta gora od one na Windows 10, i ne moze da se iskljuci. Pametnom dosta...

Krsh softver na krsh hardveru. Telemetrija na najnovijem macOS je 10 puta gora od one na Windows 10, i ne moze da se iskljuci. Pametnom dosta...
telemetrija je namerno takva da open core i clover siromasi vise ne mogu na i3 i5 ili penrynu da instaliraju big sur i fale se da imaju mek :lol:

ali hakeri i ce to zaobici... evo ja imam q9550 na jednom hp krsu iz 2008 i sad bas instaliram big sur... tesko doduse, ali moze...ali cemu? samo da bi imala nov sistem spolja... idi...da si ikada radio pod profi apple konfiguracijama bilo kakav ozbiljan posao shavtio bi da je u tome apple nezamenljiv...

I ja mislim da je glupo kupovati Mac da bi stavio Win... ali da ima ljudi kojima trebaju oba, ima... i onda je bootcamp elegantno rešenje.
svakom treba neki win programcic... meni danas trebaju samo 3 i slovima 3, jer sve ima za osx sto ima za win... posebni kontroleri za glodalice koji jos rade pod rs232, smart programatori i slicno... zbog toga imam jednu win masinu koja radi pod 2ksp4 koji je najbolji i najbrzi.... sve ostalo iz novog vremena bolje i elegantnije radi na meku u to sam se licno uverila ne jednom.

samo ti slazi kante i fali se benchom :)
mozda moze da izmeri emociju i umetnicku nadarenost bez da ukljucis onaj tektronix :rotf:
Nije to nikakav bench, nego sirova snaga onoga što meni treba. Kad treba da zapakuješ arhivu od 150-200 gigabajta svaki dan kao ja, onda te ne interesuje šminka, nego upravo ovakve "kante" koje melju podatke.

Sa Macom bih dočekao da mi brada izraste dok se posao ne završi, a gde je sreća u tome? Bolje da pijem pivo.

telemetrija je namerno takva da open core i clover siromasi vise ne mogu na i3 i5 ili penrynu da instaliraju big sur i fale se da imaju mek :lol:

ali hakeri i ce to zaobici... evo ja imam q9550 na jednom hp krsu iz 2008 i sad bas instaliram big sur... tesko doduse, ali moze...ali cemu? samo da bi imala nov sistem spolja... idi...da si ikada radio pod profi apple konfiguracijama bilo kakav ozbiljan posao shavtio bi da je u tome apple nezamenljiv...
Bas ce ti raditi macOS za ARM na x86 ;)

Bas ce ti raditi macOS za ARM na x86 ;)
pa radice nemoj sumnjati..postavicu ovde kad zavrsim, sad sam promenila q9550 i stavila e8400 i na njemu fercera....ako svi sistemi od snow leoparda pa do cataline rade bez greske, osim sleep-a jer je vezan za bios, radice i ovo...vec ima petcheva za oc 0.6.3 i fino stelovanje..al opet kazem to je zezanje, eksperiment, hobi, hackintosh je mala cokolada da ljudi skontaju sta je unix, da instaliraju xcode, da vide kako sve tecno i pitko radi bes stucanja, bez virus barijera i gomile debilizama koje moras pod winom da drzis... pravi mek je opet nesto sasvim drugo... dok ne kupis najmanje imac 5k ili pro ne znas sta je ta masina u stanju da radi... mbp 2016 sa i7 sam prodala jer je bio najtrazeniji model kod fotografa muzicara i dizajnera zbog standardnih inputa i nemam nikakav afinitet spram notebooka. za dve godine cemo videti sta ce biti sa apple arm-om... iskreno ne sumnjam jer jobsova politika nikad nije omasila sto se dalekovidosti razvoja tice.

desktop je naravno uvek bio jedini komp po kome se sve ostalo meri....

pa radice nemoj sumnjati..postavicu ovde kad zavrsim, sad sam promenila q9550 i stavila e8400 i na njemu fercera....ako svi sistemi od snow leoparda pa do cataline rade bez greske, osim sleep-a jer je vezan za bios, radice i ovo...vec ima petcheva za oc 0.6.3 i fino stelovanje..al opet kazem to je zezanje, eksperiment, hobi, hackintosh je mala cokolada da ljudi skontaju sta je unix, da instaliraju xcode, da vide kako sve tecno i pitko radi bes stucanja, bez virus barijera i gomile debilizama koje moras pod winom da drzis... pravi mek je opet nesto sasvim drugo... dok ne kupis najmanje imac 5k ili pro ne znas sta je ta masina u stanju da radi... mbp 2016 sa i7 sam prodala jer je bio najtrazeniji model kod fotografa muzicara i dizajnera zbog standardnih inputa i nemam nikakav afinitet spram notebooka. za dve godine cemo videti sta ce biti sa apple arm-om... iskreno ne sumnjam jer jobsova politika nikad nije omasila sto se dalekovidosti razvoja tice.

desktop je naravno uvek bio jedini komp po kome se sve ostalo meri....
Čuj vidim sad ima sur za x86 ali to ne radi na macu starijem od 2013. a kamoli na procesorima pre 2010 :)

Nije to nikakav bench, nego sirova snaga onoga što meni treba. Kad treba da zapakuješ arhivu od 150-200 gigabajta svaki dan kao ja, onda te ne interesuje šminka, nego upravo ovakve "kante" koje melju podatke.

Sa Macom bih dočekao da mi brada izraste dok se posao ne završi, a gde je sreća u tome? Bolje da pijem pivo.
ok.. razumem.. al znas kaka bi sirova snaga bila da si stavio 64 jezgra? ne razumemo se u startu, pravis masinu za soma i po koja tu namenski sluzi za bekap ili sta vec... normalno da ako imas vise jezgra da ce raditi brze nego sa manje...bitan je i sistem pakovanja, ili format u kome to radis... i sta ce ti tih 16 jezgra kad odes na net? ili drndas po wordu, malo se igras fotosopom? nema koristi nikakve, ista brzina kao da si stavio najeftiniji rajzen maltene... s druge strane ne mozes da poredis suvu masinu od 1500 koliko kazes, kad znas da napr imac sa i9 koji kosta 3500 soma ima u svojoj ceni i retinu ekran koji vredei brat sestri minimum 2 soma... drugo pakovanje ili kopiranje mogu odgovorno da tvrdim da od apfs nema brzeg formata... ntfs? nemoj me zasmejavati... probaj ako ne verujes...jes da je napravljen primarno za ssd ali cene padaju svakim danom.

a sto se tice teme sasovi su bili najpouzdaniji...od sate raptori..od novijih standardni i nas seagate...wd nove nesto ne preferiram ali nisam videla pro serije pa necu da komentarisem.... ali to niko odavde nije ni video a kamoli koristio

ZFS je majka... Ja sam imao baš loša iskustva sa smeštajem masivnih fajlova na NTFS-u (spontano nestajanje terabajta podataka prilikom MOVE operacija i slične noćne more) pa sam prešao na svim Windows baziranim file serverima na ReFS, koji do sada nikada nikakav problem nije napravio. Bio sam malo sumnjičav u početku, nekako mi se činilo da je M$FT to sve obavio napola, ali se ispostavilo da je zaista "resilient" kao što se reklamira.

Što se NAS-a tiče, koristim QNAP koji koristi ext4, ni sa njim nikakvih problema, nikad.

Kod pakovanja podataka, primaran je CPU i algoritam (optimizacija istog za datu arhitekturu), a ne fajl sistem.
Za brzinu kopiranja je primaran sam medijum, isto nije fajl sistem.

Znači džaba ti APFS ako imaš matori Celeron i neki spor disk...
stvrano te ne razumem , pola postova pricate o windowsu naspram osx a sad mi dajes ono sto svi znaju da je zfs unixovo cedo najbolji za pakovanje a ja o unixu sve vreme pricam isto :lol:
pa sam apple time machine projekat je radjen da kazem po zfs sa time sto je apple prestao i pravio sopstvenu varijantu pa su onda drugi portovali izvorni zfs na meka... imas i gotova pakovanja za meka imas na githubu ako zelis da ga dobijes u izvornom obliku.....ono o cemu pises se slazem, naravno da je vazno sve od cpu preko algoritma do konacno hteo ti da priznas ili ne nacina zapisa... ono sto znam a znam da apfs kopira i pise datoteke mnogo brze nego hfs i pametnije raspolaze prostorom na disku nego hfs i to nema veze sa nacinom pakovanja podataka... i otkud sad ugura celeron u pricu... ? u zivotu to nisam imao ali ako tvrdis da si ceo zivot isao sa 16 core rajzenom ruku pod ruku onda nesto nije tacno... nazalost u mojoj 27ici 5k je 10 generacija i7 koja mi zavrsava poslove ali vidim da se prica od 1500 evra prenela sad na serverske masine i nas-ove pa kad to sve o cemu pricas saberes zajedno sa sasevima u raidu jer kazes da radis sa ogromnim kolicinama date, pretpostavljam dobrom grafickom kartom, vrh perferijama i monitorom top klase kao retina...taj tvoj komp ima da dodje kao mek pro :lol:

uvek mislim da razgovaramo o normalnim stvarima sa kojima smo suoceni svaki dan, ali ako krenes u dubiozu oko unixa mogu o pravim serverima da ti brbljam pa ce taj tvoj rajzen da lije gorke suze...i drago mi je da se slazemo da linux ima vece mogucnosti nego krsina od wina

Back