Najotrovnija stvorenja na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.176
autorska tema

Da li možete da verujete da postoji zmija koja ima toliko otrova da može da ubije nekoliko odraslih osoba u trenutku ili da možete da umrete samo od dodira neke male žabe?
Da pogledamo neke od tih opasnica...

Belčerova morska zmija

belchers-sea-snake.jpg

Jedna od najotrovnijih zmija na svetu, ujed ovog morskog reptila može da ubije ljudsko biće za manje od 30 minuta. Srećom, relativno je miran i obično ne napada ukoliko nije preterano isprovociran.

Može se naći u blizini koralnih grebena u Indijskom okeanu i kod obala Tajlanda i Filipina.

Australijska crna udovica

275px-Redback_frontal_view.jpg

Generalno pronađeni u Australiji, ovi pauci nose otrov koji izaziva ozbiljnu štetu i mogao bi da bude smrtonosan ako se antiotrov ne da na vreme.

Većina ujeda se dešava tokom leta i obično su nanete ženskim crnim udovicama; toksičniji su, veći i žive četiri puta duže od mužjaka.

Palestinski žuti škorpion

220px-Deathstalker_ST_07.jpg

Ovi smrtonosni škorpioni su agresivni arahnidi koji se nalaze u Severnoj Africi i na Bliskom istoku. Veruje se da su oni odgovorni za preko 75 procenata smrtnih slučajeva povezanih sa škorpijom svake godine. Odrasli obično osećaju oštar bol zbog uboda, dok deca mogu postati paralizovana.

Brazilski lutajući pauk

download.jpg

Brazilski lutajući pauk jednom je držao Ginisov svetski rekord jer je bio najotrovnija životinja na svetu. Agresivno i opasno stvorenje, čak i kap njegovog otrova može se pokazati fatalnim za ljudsko biće.

Kada pauk ne lovi ili je u pokretu, krije se u mračnim ćoškovima – unutar kuća, odeće i obuće i pod gomilom balvana – što povećava šanse da slučajno naletite na njega.

Bumslang (Boomslang)
Boomslang snake. Yes, it is a real photo :) | Snake, Cute creatures,  Reptiles and amphibians

Relativno stidljiva zmija, bumslang obično ne napada ljude. Međutim, kada se to desi, otrov može biti fatalan. Sadrži antikoagulans – koji sprečava zgrušavanje krvi – što može dovesti do spore i bolne smrti. Uglavnom se nalazi u Južnoj Africi, Bocvani, Mozambiku, Namibiji i Svazilendu.

Ehis (Tepih zmija)

animals-5.jpg

Postoji nekoliko vrsta otrovnica sa testerastom krljušti, od onih u Africi do onih u indijskom potkontinentu i centralnoj Aziji.

Oni se smatraju jednim od najsmrtonosnijih stvorenja na svetu i zajedno čine većinu smrtnih slučajeva povezanih sa zmijama u njihovim staništima.

Njihov otrov sporo deluje u poređenju sa drugim zmijama, ali može da izazove gubitak organa ako ostane nelečen.

Kraljevska kobra

King Cobra Snake Facts

Veruje se da je kraljeva kobra najduža otrovna zmija na svetu; Njen ujed ima dovoljno otrova da ubije oko 20 ljudi ili slona za nekoliko sati.

Može da naraste i do 17 pet metara u dužini i nalazi se širom južne i jugoistočne Azije.

Palestinski žuti škorpion

Pogledajte prilog 863445
Ovi smrtonosni škorpioni su agresivni arahnidi koji se nalaze u Severnoj Africi i na Bliskom istoku. Veruje se da su oni odgovorni za preko 75 procenata smrtnih slučajeva povezanih sa škorpijom svake godine. Odrasli obično osećaju oštar bol zbog uboda, dok deca mogu postati paralizovana.
Negde sam pročitala da za škorpione važi pravilo što im je više žaoka na kraju repa razvijeni ja, a klešta manja da je to otrovniji, jer se oslanja na otrov za lov plena. I suprotno, ako su mu klešta razvijenija a žaoka manje, da je manje otrovan.
U Srbiji ima škorpija, ali su po čoveka bezopasne ubod boli poput onog kada ubode osa. Jednom sam videla na Kalemegdanu mrtvu škorpijicu.

Negde sam pročitala da za škorpione važi pravilo što im je više žaoka na kraju repa razvijeni ja, a klešta manja da je to otrovniji, jer se oslanja na otrov za lov plena. I suprotno, ako su mu klešta razvijenija a žaoka manje, da je manje otrovan.
U Srbiji ima škorpija, ali su po čoveka bezopasne ubod boli poput onog kada ubode osa. Jednom sam videla na Kalemegdanu mrtvu škorpijicu.
ja sam vidjao na moru. U hotelskoj sobi.

Naduvače - četvorozubke ( Tetraodontidae)

venomous-animals-5.jpg

Ove ribe se smatraju jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svetu, odmah posle zlatne otrovne žabe. Neki organi poput jetre, jajnika i kože, mogu biti veoma toksični ukoliko se pojedu. Četvorozubke su 1.200 puta otrovnije od cijanida i ne postoji protivotrov da mi znamo. Međutim, u Japanu, meso nekih vrsta smatra se pravim specijalitetom.

Back