Mislila sam da je glupost ovoliko generalizovanje!
Pas je ogledalo svog vlasnika
''Sundjer'' koji upija sve dobro ali i lose
''cd'' na koji stavljamo sta zelimo i tako dalje..
Savrseno razumem pse,imam ih celog zivota.
Od svega sto je napisao mogu se sloziti sa ovim: Avlijaner (mesanac): superiorna inteligencija izostrena u borbi za opstanak..
Ostalo je stvar genetike i vaspitanja
Nikad ne mozes govoriti generalno o celoj rasi,svaki pas je jedinka za sebe.
Tako pricaju ljudi koji NE POZNAJU DOBRO PSE i koji su samo SLUSALI o njima.....Koji ih nisu gajili ili su mozda imali 1-2 u zivotu...
Rase pasa, kako se razlikuju po izgledu, slicno se razlikuju i po KARAKTERU.
Svaka rasa se moze DRESIRATI da bude ONAKVA KAKVA NIJE po naravi, ali PRAVA narav ce u odredjenom trenutku ipak nadvladati dresuru i tada ce se pokazati u PRAVOM SVETLU.
Mozda postoje izuzeci, ali oni su RETKI..
Jedan nemacki ovcar NIKADA nece voleti sve ukucane isto - uvek ce jednom biti najodaniji......I to se ne moze dresurom ispraviti. Takva mu je NARAV.
Rotvajler ce svakako nekada, kad mu nisu tri ciste, nasrnuti na vlasnika..... Jos nisam cuo da postoji vlasnik rota na koga ovaj pas nije nikada nasrnuo...
Pit bul kada se razjari napada kao divlja zver i dugo, dugo ne moze da se smiri....Inace je miran i dobrocudan pas. Imao sam pitbula koji je bio stene od jednog od najpoznatijih pasa za borbu Pitmama i vezivao sam ga sa DVA LANCA kada bih ga vodio u setnju. Ne zato sto je bio agresivan, vec radi predostroznosti! Jedan detalj o mom Neru, pitbulu: kada sam trebao da selim u stan, nisam znao sta da radim sa nerom.....Niko nije hteo da kupi pitbula u punoj snazi...Nisu ga hteli ni besplatno! Onda je jedan meni nepoznat covek dosao i rekao da on hoce da vodi Nera...Slozio sam se, ako moze sa njim...I na moje najvece zaprepastenje covek je usao u ogradjeni prostor gde je bio Nero....Kosa mi se digla jer sam mislio da ce nastati krs i lom....Medjutim covek je pruzio ruku prema Neru, Nero(od Neron) ga je pogledao, mahnuo repom i poceo da mu lize ruku! Nisam mogao da poverujem sta sam video....Kako ima raznih pasa, tako ima i raznih ljudi....
Boxera deca mogu tuci, cupati, sutirati....On NIKADA nece ugristi dete......Bar ja to nisam video, a imao sam u jednom momentu 8 boksera i troje male dece.