Najnoviji detalji tragedije u Vladičinom Hanu, dečak preminuo nakon što je PROGUTAO ŽIR

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.149
U ponedeljak četvorogodišnji dečak je progutao najverovatnije žir sa novogodišnje jelke.

Direktorka PU „Pčelica“ Ljiljana Ristić, u okviru koje funcioniše vrtić „Čarolija“, kaže da „ iz opravdanih razloga nije u prilici da daje izjave“.

U vrtiću se juče odvijala prava drama, prema rečima očevidaca ovog događaja.

- Hitna pomoć je stigla pod sirenama. Utrčali su unutra lekari i sestre.

Istrčali su noseći dečaka, koji je već bio u nesvesti.

Nosili su ga kao neko mače, bile su mu pale i ruke i noge.

Velikom brzinom i pod sirenama su ga odvezli - kaže jedan od očevidaca.

Podsetimo, dečak je kolima hitne pomoći prebačen u ZC Surdulica, a potom u KC Niš, gde je operisan, ali uprkos lavovskoj borbi lekara za njegov život, preminuo je.

- Dečak je primljen u popodnevnim satima u veoma teškom opštem stanju sa znacima teškog oštećenja moždane funkcije.

U UKC mu je izvađen strani predmet iz disajnih puteva ali to nažalost nije promenio stanje pacijenta.

Uprkos svim preduzetim merama više medicinskih timova, noćas je došlo do letalnog ishoda - saopšteno je iz KC Niš.
Vrtić "Čarolija" je samo pre nedelju dana, nakon rekonstrukcije, pušten u rad. Svečanosti je prisustvovao i ministar Ružić.

Orzk9kpTURBXy9iMzVmMGYyY2U4NWFiZTgzYzE4ZmMzMTBlZjhhMzc4ZS5qcGeRkwLNAf4A3gABoTAF

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/najnoviji-detalji-tragedije-u-vladicinom-hanu/78md6xh

a sta je uzrok..gusenje ili povreda usred gutanja?
Laik govori, ali pretpostavljam da je u pitanju cerebralna hipoksija, nedostatak kiseonika u mozgu izazvan blokadom disajnih puteva.

Nije to nikakva ozbiljna povreda u smislu gutanja, čim je mogao da proguta tu šišarku, niti bi od takve povrede preminuo, ali je dugotrajno blokiranje disajnih puteva ireverzibilno oštetilo moždanu funkciju.

a sta je uzrok..gusenje ili povreda usred gutanja?
Verovatno gušenje, nema tu šta da se povredi sa takvim ishodom.
Ono što mene buni je sledeće:
Istrčali su noseći dečaka, koji je već bio u nesvesti.
Nosili su ga kao neko mače, bile su mu pale i ruke i noge.
Velikom brzinom i pod sirenama su ga odvezli - kaže jedan od očevidaca.
Pazi ovo "istrčali su noseći dečaka".
Pa gde su budale trčale? U UKC?
Dete koje ne diše ne nosi se nigde, pokušavaš na licu mesta da mu pomogneš - ako Hajmlih ne pomogne,
doktor bi trebao da zna kako se stavlja kanila ili bilo kakva cevčica u grlo.
Za mene je tragedija što takvi balvani rade u Hitnoj pomoći, da je bio neko pametniji, dete bi verovatno preživelo.

Verovatno gušenje, nema tu šta da se povredi sa takvim ishodom.
Ono što mene buni je sledeće:

Pazi ovo "istrčali su noseći dečaka".
Pa gde su budale trčale? U UKC?
Dete koje ne diše ne nosi se nigde, pokušavaš na licu mesta da mu pomogneš - ako Hajmlih ne pomogne,
doktor bi trebao da zna kako se stavlja kanila ili bilo kakva cevčica u grlo.
Za mene je tragedija što takvi balvani rade u Hitnoj pomoći, da je bio neko pametniji, dete bi verovatno preživelo.
Samo zahvat koji spominjes je mogao da spasi dijete.
E sada taj zahvat se moze izvesti odmah po ulasku stranog tijela,ali da li moze da se izvede ako je dijete bilo u nesvjesti?

Samo zahvat koji spominjes je mogao da spasi dijete.
E sada taj zahvat se moze izvesti odmah po ulasku stranog tijela,ali da li moze da se izvede ako je dijete bilo u nesvjesti?
Pa vidi, normalno je da se, ako strano telo zatvori dušnik, to desi pri gutanju, znači obično udah.
Samim tim bi trebalo da ima dovoljno vazduha u plućima da se izvede Hajmlihov zahvat.
E sad, verovatno su oni to i pokušali, neću da grešim dušu, ali ako nije uspelo, a doktor je bio sa njima,
to je takav propust i nemar, da se graniči sa krivičnim delom.
Ja nisam doktor ali sam video kako se stavlja kanila, to je obična kriva cev koja ide u vrat odmah iznad grudne kosti,
mislim da bi i ja znao da je stavim.
Tragedija u svakom slučaju, jadno dete, mene izbezumljuje to što mislim da je 99% moglo da se spase ubacivanjem
kanile ili neke cevčice u vrat, na kraju krajeva kombi hitne pomoći ima milion špriceva, da su upotrebili jedan kao kanilu...

Pa vidi, normalno je da se, ako strano telo zatvori dušnik, to desi pri gutanju, znači obično udah.
Samim tim bi trebalo da ima dovoljno vazduha u plućima da se izvede Hajmlihov zahvat.
E sad, verovatno su oni to i pokušali, neću da grešim dušu, ali ako nije uspelo, a doktor je bio sa njima,
to je takav propust i nemar, da se graniči sa krivičnim delom.
Ja nisam doktor ali sam video kako se stavlja kanila, to je obična kriva cev koja ide u vrat odmah iznad grudne kosti,
mislim da bi i ja znao da je stavim.
Tragedija u svakom slučaju, jadno dete, mene izbezumljuje to što mislim da je 99% moglo da se spase ubacivanjem
kanile ili neke cevčice u vrat, na kraju krajeva kombi hitne pomoći ima milion špriceva, da su upotrebili jedan kao kanilu...
Verovatno nisu ni imali lekara, a bolnicari ne znaju da postave cevcicu...i uradili su ono sto znaju fizikaliju....

Vise nego jasan zakljucak, pozovite ministra ili nekog iz vlasti na otvaranje objekta ili poslovnog objekta i posla i racunajte na ceo komplet karme koja ide uz vlast...

To je licni prosperitet i tragedije za boraniju....

I posle kako da ih ne zoves na otvaranje objekta.....zabole te uvo za smrt boranije....ovo prvo je mnogo vaznija stvar...
Svi cisti , jer nije posao vaspitacice da zna kako da vadi predmet iz disajnih puteva.....
Ali ja kad cuvam decu ili moja pokojna tetka , mi smo to smatrali minimum postenja da to znamo...
Dete jede jagnjetinu , pitu pa se zagrcne i zapne komad.....mi matori se zasmejemo pa omakne se nezgodno , da ne poverujes kako blizu bude davljenju..
Uzasan osecaj je i samo zakasljavanje usled pogresno usrkane vode.....
Mnogo s.....jel da...?

Zamisli nije mi uopste palo na pamet da razmisljam o unapredjenju nekog postupka pruzanja pomoci......zasto bih to pomislio, kad se godinama trazi sve veci amaterizam...

Poslednja izmena:

Back