Najneobičnije (kopnene) zmije na svetu

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
http://pixelizam.com/

Na svetu postoji oko 3.000 vrsta zmija, a od kada su se pojavile u vreme vladavine dinosaurusa, prilagodile su se različitim stilovima života i evoluirale u različite i često bizarne oblike.
Predstavljamo vam neke od najneobičnijih (kopnenih) zmija na svetu.

Liophidium Pattoni

Liophidium-pattoni.jpg

Među 90 vrsta zmija pronađenih na Madagaskaru, Liophidium pattoni je definitivno među najlepšim i neobičnim. Može da naraste oko 40 centimetara i hrani se malim glodarima i gušterima.

Jarko ružičaste oznake na leđima čine je jednom od najatraktivnijih šarenih zmija na svetu. Liophidium Pattoni je otkriven tek 2010. godine u Nacionalnom parku Masoala na severoistoku Madagaskara.

Langaha Nasuta​

Langaha-Nasuta.jpg

Langaha Nasuta se evolutivno prilagodila životu u krošnjama, a njena glavica, koja neverovatno podseća na list, omogućava joj da se savršeno uklopi u okruženje.

Mužjaci i ženke se prilično razlikuju; mužjaci su žućkaste boje i imaju glatku kožu i oštar, istaknut „rog“, dok ženke imaju grubu ljuskavu kožu i ravan „rog“ koji više podseća na list. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde se pol zmije može lako odrediti na prvi pogled. Iako su otrovne i njihov ugriz može biti veoma bolan za ljude, nisu opasne po život.

Langaha Nasuta
Langaha-Nasuta.jpg

Langaha Nasuta se evolutivno prilagodila životu u krošnjama, a njena glavica, koja neverovatno podseća na list, omogućava joj da se savršeno uklopi u okruženje.

Mužjaci i ženke se prilično razlikuju; mužjaci su žućkaste boje i imaju glatku kožu i oštar, istaknut „rog“, dok ženke imaju grubu ljuskavu kožu i ravan „rog“ koji više podseća na list. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde se pol zmije može lako odrediti na prvi pogled. Iako su otrovne i njihov ugriz može biti veoma bolan za ljude, nisu opasne po život.
e ova je stvarno čudna

Chrysopelea (Leteća zmija)

Chrysopelea.jpg

Leteća zmija se nalazi u prašumama Indije i jugoistočne Azije, i, uprkos svom prilično zastrašujućem nazivu, one zapravo ne lete (barem ne kao ptice). Ono u čemu su posebno dobri je jedrenje.

Kada leteća zmija želi da pređe sa jednog drveta na drugo, ona se lansira u vazduh i stisne svoja rebra, zbog čega se njeno telo širi i pretvara u pseudo-konkavno krilo. Leteće zmije mogu da jedre bolje od letećih veverica. Dok veverice mogu ploviti do 60 metara od jednog drveta do drugog, leteće zmije mogu ploviti do 100 metara ili više. Leteća zmija je otrovna, ali nije opasna za ljude.

Atheris hispida​

Atheris-hispida.jpg

Ova mala, ali veoma otrovna zmija, koja živi u prašumama centralne Afrike, poznata je po svojim ogromnim očima i koži sa grebenima. Atheris može narasti do 75 cm, a mužjaci su duži od ženki (neuobičajeno među zmijama).

Kao i sve zmije, Ateris ima duge očnjake i ne postoji lek za njihov otrov koji izaziva zgrušavanje krvi, bol i otok, a često i smrt. Na sreću, ove zmije obično žive daleko od ljudskih naselja, zbog čega su ujedi izuzetno retki.

Cerastes (rogati posok)​

rogati-poskok.jpg

Rogati posok je mala zmija dužine oko 50 cm koja nastanjuje pustinje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. U većini slučajeva imaju par rogova iznad očiju, ali postoje i neki pojedinci koji ih nemaju, i, stoga, mogu se lako zamijeniti za druge zmije.

Otrovne su, ali njihov ugriz obično nije smrtonosan za ljude. Rogati Poskok je službeno nazvan “Cerastes cerastes” 1768. godine, od strane austrijskog prirodoslovca Nicolaus Laurentija. Cerastes je grčko mitsko čudovište, zmija koja se krila ispod pijeska u pustinji i lovila prolaznike iz zasjede, koristeći svoje rogove kao mamac. Iako lovi kao ovo stvorenje iz mitologije, rogove ipak ne koristi kao mamac – a do sada, niko zapravo i ne zna čemu im rogovi služe (osim toga da nam stvaraju noćne more).

A ja se plasim zmija...brrr...
Strah od zmija spada u iskonski strah, arhetipski, i zapitajmo se zašto... :)
Retko je ljudima prijatno kada ih sretnu. Imala sam svega pe'šes' susreta do sad i svi su prošli glatko, hmmm... manje-više.
Pisala sam vam o nekima, o nekima ne.
Do sad su uvek odlazile svojim putem jer sam samo stala. Ionako sam na njihovom terenu bila nezvana i nehajno.
Jedna je došla i na moj teren, u sobu gde sam spavala kod prababe u brdu.

Ljudi, ta se podigla na trenutak tako da su moje oči koja sam ležala, i njene koja se uzdigla bile u istoj ravni. :eek:
Spustila se i odgmizala pod krevet.

Presedeh ja jedno dva sata na krevetu dok su svi mislili da i dalje spavam. :zcepanje:
Ta dva sata su mi bila najduža u životu.

Retko je ljudima prijatno kada ih sretnu. Imala sam svega pe'šes' susreta do sad i svi su prošli glatko, hmmm... manje-više.
Do sad su uvek odlazile svojim putem jer sam samo stala. Ionako sam na njihovom terenu bila nezvana i nehajno.

Ljudi, ta se podigla na trenutak tako da su moje oči koja sam ležala, i njene koja se uzdigla bile u istoj ravni. :eek:

Presedeh ja jedno dva sata na krevetu dok su svi mislili da i dalje spavam. :zcepanje:
Verujem ti...:heart:

Pa, i da mi ne veruješ... Bilo je tako.
Prababa mi je nešto posle objašnjavala najbolje što je umela, da je to neki zaštitnik kuće i da svaka porodica ima po jednu.
Brdski predeo, kuće trošne... sasvim je logično da tu svega ima, ali to sad da svaka kuća ima zaštitničku zmiju... nešto do dana današnjeg nisam shvatila za ozbiljno.
Ima i zaljubljenika u te priče, pa mi je jednom prilično obrazovana i načitana žena rekla da ZNA da tamo negde u njenom komšiluku postoji zmijski car!

Zmija će se još puno radije skloniti od ljudi, nego ljudi od nje.. samo je bitno da ona na vreme primeti čoveka.. i, razume se - da je čovek ne nagazi. Zmije nemaju termoregulaciju i ne mogu same da se ugreju, već primaju toplotu od sunca i toplog kamena.. (a zimi idu u hibernaciju). I onda se dogodi da tokom tog grejanja na suncu ili toplom kamenu zmija zaspe i ne primeti čoveka koji dolazi. Zato je dobro, kada se krećemo po terenima gde ima zmija, imati neki štap u ruci kojim, dok hodamo, lupkamo ili ga vučemo po zemlji. Te vibracije tla će zmija osetiti, znaće tako da dolazimo.. i ona će nam se onda sama skloniti sa puta, još i pre nego što je vidimo.

Ipak, valja biti oprezan kada smo na njihovoj teritoriji.. jer neka možda ima baš čvrst san.. ;)

I da.. strah od zmija nije ni iskonski ni arhetipski.. to je mit.. :)
Ima ljudi koji ih se uopšte ne boje.. čak još i naprotiv..

ima nas raznih, ali i ja propagiram da je u pitanju iskonski instinkt

a i nema svugde zmija da bi ih se neko plašio tek onako
Pa ne znam odakle imate tu informaciju.. ali većina prirodnjaka se ne boji zmija.. ne kažem da svi uživaju u njima, samo da ih se ne boje..
A onda, ima i takvih ljudi koji uživaju u njima i baš ih vole..

Ja ih se, npr., ne bojim.. i nikada nisam.. ne mogu reći da ih volim, ali zanimljive su mi.. toliko puno drugačije od nas.. :)
Tako da.. pa eto.. - ja ne znam gde mi je zapelo sa tim iskonskim instinktom.. :prstic:

Pa ne znam odakle imate tu informaciju.. ali većina prirodnjaka se ne boji zmija.. ne kažem da svi uživaju u njima, samo da ih se ne boje..

Ja ih se, npr., ne bojim.. i nikada nisam.. ne mogu reći da ih volim, ali zanimljive su mi.. toliko puno drugačije od nas.. :)
Tako da.. pa eto.. - ja ne znam gde mi je zapelo sa tim iskonskim instinktom.. :prstic:
Ti ne živiš na mestima gde su zmije kao kad u dobra davna vremena kažeš ''dobar dan'', i misliš da svi žive na takvim mestima.
Znaš li gde sve ljudi žive?
Nemaju svi privlegiju da žive na Balkanu.
Postoje i dan-danas mesta gde zmija, pa i aligator može da ti bane u goste u po bela dana i mrkle noći.

Ne sikci! :kafa:

Pa, i da mi ne veruješ... Bilo je tako.
Prababa mi je nešto posle objašnjavala najbolje što je umela, da je to neki zaštitnik kuće i da svaka porodica ima po jednu.
Brdski predeo, kuće trošne... sasvim je logično da tu svega ima, ali to sad da svaka kuća ima zaštitničku zmiju... nešto do dana današnjeg nisam shvatila za ozbiljno.
Ima i zaljubljenika u te priče, pa mi je jednom prilično obrazovana i načitana žena rekla da ZNA da tamo negde u njenom komšiluku postoji zmijski car!
Postoji to vjerovanje u srpskom narodu, da svaka kuca ima svoju zmiju zastitnicu, koju treba ostaviti na miru, ne dirati ni po koju cijenu...to je naravno, vjerovanje od davnina, kad su Srbi vecinom zivjeli na selu (selima), a vrlo je vjerovatno da se to vjerovanje naslanja na obozavanje zmija, koje je bilo rasireno medju Ilirima na ovim prostorima...

Postoji to vjerovanje u srpskom narodu, da svaka kuca ima svoju zmiju zastitnicu, koju treba ostaviti na miru, ne dirati ni po koju cijenu...to je naravno, vjerovanje od davnina, kad su Srbi vecinom zivjeli na selu (selima), a vrlo je vjerovatno da se to vjerovanje naslanja na obozavanje zmija, koje je bilo rasireno medju Ilirima na ovim prostorima...
Možda su neki najgori među Ilirima obožavali zmije.

Ti ne živiš na mestima gde su zmije kao kad u dobra davna vremena kažeš ''dobar dan'', i misliš da svi žive na takvim mestima.
Znaš li gde sve ljudi žive?
Nemaju svi privlegiju da žive na Balkanu.
Postoje i dan-danas mesta gde zmija, pa i aligator može da ti bane u goste u po bela dana i mrkle noći.
Slažem se.. i baš zato kažem, da taj strah od zmija nije iskonski više nego što je to strah od npr. medveda ili tigra..
Postoje delovi sveta gde nema zmija, ali ima drugih divljih životinja.. i ljudi se jednako čuvaju od njih, da ne bi nastradali..
Ti i ja živimo u civilizaciji.. ali se jednako čuvamo kada prelazimo ulicu, posebno ako je tipa beogradski kružni tok na Slaviji u špicu.. :)

Od svega što nas može životno ugroziti ima smisla čuvati se.. ali ne vidim razlog da se i jednoj životinji pripisuju neki posebno negativni epiteti, i to najviše samo zato što je dovoljno neobična..

Naravno, to je moje mišljenje.. i ne zahteva ičije slaganje.. :)

:zimag:

Jeste.. to sam i ja imala više puta prilike da čujem, pri svojim tumaranjima po necivilizacijama.. :) ?

Slažem se.. i baš zato kažem, da taj strah od zmija nije iskonski više nego što je to strah od npr. medveda ili tigra..
Postoje delovi sveta gde nema zmija, ali ima drugih divljih životinja.. i ljudi se jednako čuvaju od njih, da ne bi nastradali..
Ti i ja živimo u civilizaciji.. ali se jednako čuvamo kada prelazimo ulicu, posebno ako je tipa beogradski kružni tok na Slaviji u špicu.. :)

Od svega što nas može životno ugroziti ima smisla čuvati se.. ali ne vidim razlog da se i jednoj životinji pripisuju neki posebno negativni epiteti, i to najviše samo zato što je dovoljno neobična..

Naravno, to je moje mišljenje.. i ne zahteva ičije slaganje.. :)
Pa... nisam tikva bez korena i ne verujem da sam ovde danas igrom slučaja, kao što ne verujem u to da su neki moji preci imali svoj razlog da zaziru od zmija bez obzira da li su one otrovne ili ne.
To je moj neki rezon, i takođe... dopada mi se i kopiram: ne zahteva ničije slaganje.

Meni su zmije čak simpatične, mogla bih da ih držim za ljubimce kao i bilo šta drugo, ali konstantno mislim o onome šta simbolišu. Hvala dragim zmijama!

Back