- Poruka
- 708
Да ли ми може ко рећи које се ордење делило у Балканским ратовима!?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да ли ми може ко рећи које се ордење делило у Балканским ратовима!?
Да није Ханс Рудел?
Мада мислим да није једини који је примио ово одликовање.
Да, у праву си за геринга.
На овом сајту има неколико грчких, из другог светског.
http://users.skynet.be/hendrik/eng/39greece.html
ПРВИ БАЛКАНСКИ РАТ
Медаља за храброст.
![]()
Медаља за храброст основана је 14. новембра 1912. године, додељивана за истакнуту личну храброст показану на бојишту у време 1. Балканског рата против Отоманског царства. Медаља је имала два степена (Златна Сребрна медаља И, Која се по изгледу разликовала од Златне) само се додељивала Врло кратко, јер је замењена другим моделом. Разлог за замену је био тврди медаље у коме је Србију представљао алегорични женски ЛИК, што су Српски војници сматрали неприлицним мотивом на медаљи за храброст. Златна медаља је носена о црвеној Траци, Сребрна о тробојној Траци (Црвено-Плаво-Бело). Аутор медаље је био Ђорђе Јовановић.
Споменица на рат 1912. године или ''Споменица за ослобођено Косово''.
![]()
Медаљу, познату као "Споменица за ослобођено Косово", основао је 31. октобра 1913. године Краљ Петар и у спомен на окончања победничког 1. Балканског рата, који је као највреднији резултат донео Ослобођење Старе Србије (Косова и Метохије). Територија је подељена измедју Србије И Црне Горе.
Медаља је додељивана официрима, подофицирима и војницима Српске војске, али и грађанским лицима и медицинском и административном особљу, које је учествовало у рату против Турске.
Медаља је носена О Траци са сест пута поновљеном Енглисх тробојком (Црвено-Плаво-Бело).