Najjeftiniji nacin registrovanja doo?

MisterXp

Primećen član
Poruka
575
Vrsim delatnost hosting usluga [delatnost 6311],voleo bih da se prijavim kao doo ili pausalac,iskreno mi svejedno,samo da placam sto manje porez,nemam neke velike prihode od toga,ali sam prinudjen da se registrujem,jer gateway sisteme koje hocu da koristim zahtevaju informacije o firmi (koje nemam).

A sto ne bi mogao da se prilepis nekoj firmi raznih delatnosti koja vec placa porez a to im je grana usluge koju pruza

Nasao sam advokata pa cu ga pitati koji je najjeftiniji vid,i da li popunjavam uslove za dobijanje olaksica tj neplacanja poreza prvih 12 meseci za novoosnovano preduzece.Da dodam,sve radim sam,nije mi potrebna nikakva prava lokacija ni prostor za posao,90% posla mi je automatizovano,osim dodavanja sredstava na racun klijentima.Uglavnom posao je 100% onlajn,.

Poslednja izmena:
40.000 je danas i porez za paušalce, kao što su opština Voždovac npr.
Dok ja plaćam manje od 20.000.
Registracija nije problem mada bih ja da sam na tvom mestu odabrala DOO jer odgovaras samo do vrednosti unetog kapitala, što može biti i 100 rsd.
Preduzetnik odgovara celokupnom imovinom.
Sistem im je jako los,umesto da im kazes mesecan prihod,pa da platis neki normalan procenat na tu zaradu,nego za 6311 rokaju cifre kao da su u Srbiji plate 1500e ko u Austriji,pa kupuju pakete od tebe od 100e a ne 5-10e.Kolko kosta za doo registraciju,najjeftiniju varijantu,i da li time imam pravo za olaksice,tj neplacanje prvih 12 meseci porez?

Da li da budem preduzetnik ili DOO?
Gordana Aritonović | 15/03/2019 | DOO, Preduzetnici | 10 Comments
doors-1690423_1920-1024x546.jpg

Ako želite da započnete sopstveni biznis verovatno prva dilema koja vam se nameće jeste:
KOJI OBLIK PRAVNE FORME ODABRATI?
Pokušaću da vam pomognem da donesete ispravnu odluku tako što ćemo u tekstu razmotriti prednosti i nedostatke ova dva oblika pravne forme.
Odmah da naglasim:
Preduzetnik je fizičko lice
i kao takvo se registruje u Agenciji za privredne registre, dobija svoj matični broj i PIB kao i sva druga pravna lica. Ali preduzetnička radnja nije odvojena od tog fizičkog lica. To u praksi znači da, i pored toga što se vi registrujete kao i svako drugo pravno lice, vaša
“preduzetnička radnja” nije odvojen entitet.
Reč “preduzetnička radnja” namerno stavljam pod navodnike zato što ona u Zakonu ne postoji. U Zakonu postoji samo preduzetnik, a “radnja” se odomaćila kao naziv u svakodnevnom govoru da bi se nekako odvojilo to fizičko lice i “preduzetnička radnja”.
Vi takođe na ime “radnje” otvarate tekući račun u banci, i preko tog računa vršite sve uplate i isplate koje se tiču vašeg poslovanja, ali sa aspekta Zakona i države taj tekući račun se posmatra kao vaš lični-privatni tekući račun.
To dalje znači sledeće – npr. ukoliko godinu dana niste platili struju u stanu u kome živite, izvršitelj će moći da vam blokira račun o radnje i skine novac za struju, iako taj dug nema veze sa vašom “radnjom”.
Doo je odvojen entitet od osnivača.

DOO je potpuno nezavistan od osnivača. To znači da kada doo otvori tekući račun u banci, taj tekući račun nema veze sa fizičkim licem – osnivačem.
To dalje znači, u našem pređašnjem primeru – da ukoliko osnivač – fizičko lice duguje novac za struju u privatnom stanu, izvršitelj neće moći da skine novac sa računa doo.
DOO ima svoju posebnu imovinu, i za obaveze odgovara samo imovinom koju poseduje taj DOO.
Dok preduzetnik za poslovne kao i za privatne obaveze odgovara svom svojom imovinom (poslovnom i privatnom), i to je najveći nedostatak pravne forme preduzetnika.
good-1123013_1920-1024x635.jpg

Prednost preduzetnika je to što je on, da tako kažemo, ležerniji oblik organizovanja od doo.
To znači da preduzetnik može opušteno uzimati novac sa tekućeg računa “radnje”, bez pravdanja.
Naravno, ukoliko ne pravda podizanje novca gotovinskim računima na “radnju”, na sva ta “neopravdana” podizanja na kraju godine plaća 10% poreza na dohodak gradjana.
Ali to je još jedna prednost preduzetnika – manji porez nego kod doo.
Preduzetnik može biti paušalac – tj. da porez plaća po Rešenju poreske uprave. Ili može biti tzv. knjigaš – tj. da porez plaća na stvarno ostvarenu dobit u toku godine. Više o razlikama ova dva oblika preduzetnika pročitajte OVDE.
U oba slučaja porez koji plaćate je manji nego kod doo. Na kraju godine preduzetnik knjigaš podnosi poresku prijavu za porez na dobit, isto kao doo. Razlika je u tome što se:
Dobit preduzetnika oporezuje sa stopom od 10%;
a dobit doo sa stopom od 15%;
Preduzetnik
svoju dobit može opušteno podići sa tekućeg računa. I kada plati ovih 10% poreza, ne plaća više nikakav porez ukoliko ta dobit ne prelazi iznos od petostruke godišnje zarade (oko 2,5 miliona dinara). Ukoliko dobit prelazi ova 2,5 mil. dinara, na taj iznos što prelazi plaća još 10% poreza.
Porez na dividendu – još 15%!
Kod DOO dobit koju ostvari, je dobit od te firme. To znači da kada osnivač želi da podigne dobit, prvo mora da plati porez na dividendu u iznosu od 15% pa tek onda da podigne tu dividendu – dobit. Znači osnivač da bi došao do dobiti, u najkraćem mora dva puta da plati 15% poreza.
Takođe, svako uzimanje novca od strane osnivača kod doo, smatra se uzimanje iz imovine firme, i na to se plaćaju svi porezi i doprinosi kao na zaradu, ako je osnivač zaposlen u svom doo, ili porez i doprinosi na drugi prihod, ako nije zaposlen u svom doo, što je prilično veliko poresko opterećenje.
check-mark-163433_1280-1024x512.jpg
DA SUMIRAMO!
Prednosti preduzetnika
  • ležernija forma od doo
  • manji porez
  • bolje za otpočinjanje poslovanja
Nedostaci preduzetnika:
  • odgovara celokupnom imovinom kako za privatne tako i za poslovne obaveze
Prednosti doo:
  • odvojen entitet od osnivača
  • za obaveze doo odgovara samo svojom imovinom
  • bolje za nastavak “ozbiljnijeg” poslovanja
Nedostaci doo:
  • rigidnija forma od preduzetnika
  • veći porez
http://poreskisavetnikkv.rs/2019/03/da-li-da-budem-preduzetnik-ili-doo/

Висина пореза се одређује према општини где си регистровао предузетничку радњу.

С обзиром да ти није битно одакле радиш, региструј је у некој од сиромашнијих општина, па ће и порез да ти буде мањи.

Иди у НСЗ и распитај се о условима за субвенције за запошљавање и роковима.

Subvencija za samozapošljavanje
Subvencija za samozapošljavanje je namenjena nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.
Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

• prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe,
  • završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije,
  • ispunilo ranije obaveze i izmirilo sva dugovanja prema Nacionalnoj službi i
  • u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.
Dokumentacija za podnošenje zahteva:

• popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe,
  • obaveštenje podnosioca zahteva o ranije primljenoj državnoj pomoći male vrednosti, na propisanom obrascu Nacionalne službe,
  • dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe i
  • dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim.
    U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja
Dokumentacija za zaključivanje ugovora:

• fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko nije registrovan u APR,
  • fotokopija potvrde o izvršenoj registraciji kod Poreske uprave (obrazac REG),
  • fotokopija kartona deponovanih potpisa kod poslovne banke,
  • fotokopija/očitana lična karta podnosioca zahteva,
  • sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza,
  • fotokopija/očitana lična karta žiranta i
  • drugi dokazi u zavisnosti od statusa žiranta.
Obaveze iz ugovora

Nakon potpisivanja ugovora, Korisnik subvencije je dužan da:

• delatnost za koju mu je odobrena subvencija u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom obavlja kao osnovnu, i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti, sa mogućnošću privremenog prekida delatnosti od najviše 12 meseci prema rešenju APR ili drugog nadležnog organa,
  • omogući Nacionalnoj službi praćenje realizacije ugovornih obaveza i uvid u obavljanje delatnosti,
  • dostavi Nacionalnoj službi dokaze o realizaciji ugovornih obaveza i
  • obavesti Nacionalnu službu o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora, u roku od 8 dana od dana nastanka promene.
http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-...ogrami/subvencija_za_samozapo_ljavanje.cid255

Добијаш 250 000 динара у кешу, услов је да мораш да држиш радњу 12 месеци (отприлике износ пореза и доприноса за тај период).

Вероватно након годину дана добијаш и право на новчану накнаду на бироу (ако затвориш радњу..или кад је затвориш а прошло је више од годину дана), три месеца (неки минималац....не знам тачно..типа ...17 000 или тако нешто). Новчана накнада плус стаж док примаш ту накнаду.

ПС. Мани се тог адвоката. Узеће ти велику лову низашта.

Иди у НСЗ и распитај се о условима за субвенције за запошљавање и роковима.

Subvencija za samozapošljavanje
Subvencija za samozapošljavanje je namenjena nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.
Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

• prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe,
  • završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije,
  • ispunilo ranije obaveze i izmirilo sva dugovanja prema Nacionalnoj službi i
  • u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.
Dokumentacija za podnošenje zahteva:

• popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe,
  • obaveštenje podnosioca zahteva o ranije primljenoj državnoj pomoći male vrednosti, na propisanom obrascu Nacionalne službe,
  • dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe i
  • dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim.
    U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja
Dokumentacija za zaključivanje ugovora:

• fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko nije registrovan u APR,
  • fotokopija potvrde o izvršenoj registraciji kod Poreske uprave (obrazac REG),
  • fotokopija kartona deponovanih potpisa kod poslovne banke,
  • fotokopija/očitana lična karta podnosioca zahteva,
  • sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza,
  • fotokopija/očitana lična karta žiranta i
  • drugi dokazi u zavisnosti od statusa žiranta.
Obaveze iz ugovora

Nakon potpisivanja ugovora, Korisnik subvencije je dužan da:

• delatnost za koju mu je odobrena subvencija u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom obavlja kao osnovnu, i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti, sa mogućnošću privremenog prekida delatnosti od najviše 12 meseci prema rešenju APR ili drugog nadležnog organa,
  • omogući Nacionalnoj službi praćenje realizacije ugovornih obaveza i uvid u obavljanje delatnosti,
  • dostavi Nacionalnoj službi dokaze o realizaciji ugovornih obaveza i
  • obavesti Nacionalnu službu o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora, u roku od 8 dana od dana nastanka promene.
http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-...ogrami/subvencija_za_samozapo_ljavanje.cid255

Добијаш 250 000 динара у кешу, услов је да мораш да држиш радњу 12 месеци (отприлике износ пореза и доприноса за тај период).

Вероватно након годину дана добијаш и право на новчану накнаду на бироу (ако затвориш радњу..или кад је затвориш а прошло је више од годину дана), три месеца (неки минималац....не знам тачно..типа ...17 000 или тако нешто). Новчана накнада плус стаж док примаш ту накнаду.

ПС. Мани се тог адвоката. Узеће ти велику лову низашта.
Ma caletov drug je advokat koji radi vec 20 i kusur godina i ima razumevanja,posavetovao sam se sa njim,i rekao mi je u slucaju kojem sam ja naveo,najbolje je da uzmem preduzetnicko vlasnistvo.Ionako mi samo treba to zato sto je zakozni izreceneo tako,nije meni to u planu da bude posao kojem cu se posvetiti 24/7,ali definitivno ga necu ni zapostavljati,tj planiram da drzim to i da radim.Sve je relativno lakse,budala nisam da se zaduzujem,vadim bilo kakve kredite i ostala lelemuda,a i u slucaju da se desi neki problem,likvidacija i odjavljivanje je lakse nego kod doo. Imam ja vecu celu iscrtanu infrastrukturu,koju polako sredjudjem do 1og Februara.I mogu definitvno automatizovati 90% posla,napravicu silne tutorijale vezane za moj host i sl,kako bi ljudi resili svoje buduce probleme ili pitanja sto pre.Uveo sam i discord i ostale platforme,ukoliko im mrsko cekati podrsku da pitaju ostale koji su korisnici usluga,kako sta gde. Ugl sve vec isplanirano i 50% toga sam vec odradio.

Ma caletov drug je advokat koji radi vec 20 i kusur godina i ima razumevanja,posavetovao sam se sa njim,i rekao mi je u slucaju kojem sam ja naveo,najbolje je da uzmem preduzetnicko vlasnistvo.Ionako mi samo treba to zato sto je zakozni izreceneo tako,nije meni to u planu da bude posao kojem cu se posvetiti 24/7,ali definitivno ga necu ni zapostavljati,tj planiram da drzim to i da radim.Sve je relativno lakse,budala nisam da se zaduzujem,vadim bilo kakve kredite i ostala lelemuda,a i u slucaju da se desi neki problem,likvidacija i odjavljivanje je lakse nego kod doo.

Ok. Moze tako.

Kazi nam, sta ti je jos rekao?

Dobro je da ti nije uzeo pare.

Poslednja izmena od moderatora:
Ok. Moze tako.

Kazi nam, sta ti je jos rekao?

Dobro je da ti nije uzeo pare.

Ova gore, sto se fali svojim neznanjem, ona bi ti uzela pare nizasta.

Informisace se on jos [zato sto se zakon menja non stop],ja sam mu dao dovoljne informacije o tome o cemu bih se bavio i ostalo.Rekao je da ce me cimnuti za dan dva kad sazna.Pa kad razresim to sve,napravicu uredjen post ovde,kako otvoriti delatnost 6311.Uglavnom kao sto sam rekao,izuzetno se dobro razumem oko te delatnosti,jedina prepreka mi je to otvaranje firme,za koje imam ama bas nikakvog iskustva.Da nema njega,ne znam sta bih radio iskreno.

Uglavnom rekao mi je sa obzirom da mi ntrb radni prostor,i da necu vaditi kredite i ostale gluposti kako bih sebe ukopao,to mi je najbolji odabir a i po meni jako velika prednost mi je takodje sto imam period mirovanja.

Otisao bi u APR i registrovao firmu.

To se radi za jedan dan.

I najvece tute to urade za jedan dan, a to znaci, cak i programeri i ostali kompjuterasi to mogu.

Kaki da vucem papire,kad mogu to elektronski odraditi.Pricam o tome da on ima vise razumevanja o ta dva pojma,kako sam sebi ne bih sjebao zivot.Ja jesam se informisao o procesu registracije,ali on mi je takodje pojasnio sistem poreza,koji nikad ne bih razumeo citajuci preko neta.

Bilo kako bilo,opet je bolje da ti pojasni strucna ruka ako moze dzaba nego da lelemudas,zar nije? :D

Njemu je struka sud. Krivica i parnica.

Ovo nije. Ovo je, ako trazimo struku, posao knjigovodje. On oko poreza zna samo toliko sto on kao advokat placa porez na isti nacin kao i preduzetnici. A ostalo nije znao, pa ti je rekao da mora da proveri "jer se propisi menjaju".

Ali, ok, on ce se sigurno bolje da se snadje u tim propisima nego ti. Ipak, s obzirom da postajes preduzetnik, gledaj da pokupis te sitnice oko registracije i poreza. Trebace ti. Jednostavno je.

Njemu je struka sud. Krivica i parnica.

Ovo nije. Ovo je, ako trazimo struku, posao knjigovodje. On oko poreza zna samo toliko sto on kao advokat placa porez na isti nacin kao i preduzetnici. A ostalo nije znao, pa ti je rekao da mora da proveri "jer se propisi menjaju".

Ali, ok, on ce se sigurno bolje da se snadje u tim propisima nego ti. Ipak, s obzirom da postajes preduzetnik, gledaj da pokupis te sitnice oko registracije i poreza. Trebace ti. Jednostavno je.

I hocu,samo mi on treba da mi jos pojasni neke stvari oko toga.Ali i on sam je preduzetnik,[jos 2003]te verujem da opet 100x puta vise razume sve to bolje od mene.Ne bih da ga imenujem,ali ako ga izguglas imas ga svuda. [To poslednje sto sam rekao,nisam hteo da mislis u vidu hvalisanja ili sl.Nego da covek ima iskustva sto se toga tice]

Sistem im je jako los,umesto da im kazes mesecan prihod,pa da platis neki normalan procenat na tu zaradu,nego za 6311 rokaju cifre kao da su u Srbiji plate 1500e ko u Austriji,pa kupuju pakete od tebe od 100e a ne 5-10e.Kolko kosta za doo registraciju,najjeftiniju varijantu,i da li time imam pravo za olaksice,tj neplacanje prvih 12 meseci porez?
Najluđa stvar je što ti je kad imas registrovanu firmu skuplja struja, telefon 50%.
Umesto da to bude jeftinije da te motivišu da radiš samostalnu delatnost.

Висина пореза се одређује према општини где си регистровао предузетничку радњу.

С обзиром да ти није битно одакле радиш, региструј је у некој од сиромашнијих општина, па ће и порез да ти буде мањи.
Naleteo sam na ovu temu. Kako vreme odmice neka pravila si i menjaju. Ako se ne varam sada je recimo IT delatnost svrstana u posebnu klasu za oporezivanje tako da mesto registracije agencije ne utice na visinu poreza, svima je isto.

Back