NAJJEDNOSTAVNIJA LJUBAV NA SVETU

(priče o kerećim ljubavima)​

NAJJEDNOSTAVNIJA LJUBAV NA SVETU

Znam da je poduži tekst.....ali smanjenjem broja reči odlaze i osećanja utkana u njih.....a vi ove tekstove čitate upravo zbog osećanja.....tako da ostaje ove dužine.

Nakon prvog šoka uzrokovanog dolaskom Meša, stvari su počele da poprimaju normalno stanje. Maza i Maša su shvatile da Meš ostaje a komšije su bile ušokirane. Odmah je bilo pa to će biti veliki pas, pa on je opasan, pa poješće Mazu i Mašu.....ipak, one pametne okice malog garavka sa tako nežnim pogledom su osvojile sve prijatelje i komšije. Kada se nakon dva-tri dana Meš oslobodio i shvatio da smo mi sad njegov čopor počeo je da luduje kao i svako štene. Znači, vreme je za obuku mališa......po ceo dan je jadničak bio na predavanjima. Mi i keruše.........ma imao je čitav tim koji je radio na njegovoj edukaciji hahahaha Nerednih mesec dana, dok ne primi revakcinu, i deset dana nakon toga biće u dvorištu i to vreme treba iskoristiti da se nauči pravilnom ponašanju u kući i oko nje. Mora biti kulturan pre svega.....i da ne gazi cveće, mora da nauči svoje ime, da dodje na poziv, sedne, da šapu, komanda „mesto“ označava njegovu prostirku koju obožava ......to je borba kad treba da se dotična ponjava istrese hahahaha Komande „spavanje“ „pijem kafu“ „ne“ „donesi“ „klopa“ „nežno“ kao i značenje savijene novine u ruci.....intonacije naših glasova, način na koji izgovaramo reči i šta one znače .....ma mali je imao pune ruke posla. Zato smo ga i uzeli početkom maja jer ide lepo vreme, svi smo napolju tj. sa njim. Ljudi jako greše kada uzmu štene i ostave ga po ceo dan samo....posle kaže neće da dodje, grize me, grub je, skače......pa kako pas sve to da nauči ako mu niko ne pokaže. Mora se biti sa njima, posvetiti im se vreme i pažnja kako bi osetili i naučili da su voljeni, da su potrebni. Pse, a i ostale ljubimce ljudi uzimaju stihijski....kao kad ide da pazari lampu, cipele. Ne razmišljaju o tome da uzimaju živog stvora, biće koje ume da voli, pati, oseća i misli.....biće koje će jednog dana biti veliko, jako, brzo i potencijalno opasno. Čopor bilo kojih životinja, ne samo pasa, nikada, ali nikada ne ostavlja svoje mlade same. Uvek su tu za njega, da ga uče, brane, hvale i kazne. Čopor brine o svojim članovima......zato od šteneta o kome vlasnik ne brine dovoljno,jer nema vremena, jer napolju pada kiša, jer je sunce prejako, jer ga baš sad mrzi, jer pada sneg, jer duva leden vetar i milion drugih razloga, nastane pas opasan po okolinu, opasan po vlasnika.......sve je to od izneverenih kerećih očekivanja jer niste onakav alfa i onakav čopor kakav štene po prirodi stvari podrazumeva. I štene je u pravu.....ono nije biralo gazdu, ono je bilo izabrano od strane vlasnika jer je slatko, ima umiljat pogled, malo je i debelo, rundavo i veselo. Najviše od svega boli izneverena ljubav......i čoveka boli, a vala i psa i to više nego čoveka jer čovek može naći drugu ljubav, druge prijatelje a pas ima samo svog vlasnika. Njihova ljubav je najjednostavnija od svih ljubavi ovoga sveta....oni samo žele da budu kraj gazde i po snegu, i po kiši i po suncu, i kada ih udarite oni se opet sviju kraj vaših nogu.....i kada zaboravite da ga nahranite pseće oči će vas gledati sa obožavanjem....i čekaće vas da se vratite koliko god treba ......jako jednostavna i nezahtevna ljubav za ceo život.....kereći život....za razliku od ljudske.
Imah prilike, na žalost, da vidim mnogo nebrige. I ma koliko ja pričala o psima, ma kolika da je moja ljubav prema njima, nisam ni dreser, nisam ni neki ekspert, nisam fanatik, nisam čak ni član nekog udruženja.....ne spasavam ovaj svet i ne spasavam lutalice, ne učestvijem u debatama i temama o zaštiti životinja, samo uplatim nešto novca svakog meseca.Nemam želudac da toliku pseću tugu svarim a vala ni ljudsku glupost, nevaspitanje i bezobrazluk. Znam gde su mi granice i ne idem preko njih.....ako predjem izgubiću se, znam sebe ....a onda neću biti dobra ni svojima, ni svom poslu. Kao i uvek, putokaz je jasna lista proriteta a i zagovornik sam ideje da prvo treba počistiti u svom dvorištu. Jako je važno da ste svesni svojih granica posebno kada preuzimate obavezu da se brinete o nekom živom stvoru.....bilo ljudskom ili životinjskom a posebno mladom, jer mladunče je mladunče. Od svakog mladunčeta treba stvoriti odrasli jedinku sposobnu da funkcioniše u okruženju a da pri tom ne ugrožava nikog. Jedan od razloga zašto su ovde i ove priče o psima je upravo moj način da doprinesem ......možda se neko i odluči za psa ali na pravilan način, možda se neko ko već ima psa podseti pravila odgoja ili nešto nauči pa reši problem koji ima, možda se neko oslobodi bar malo straha od pasa a možda će neko samo uživati u čitanju ....ponekad i sa osmehom na licu. U svakom slučaju ovo je moj trag koji ostavljam. Kada sam jesenas po hladnom i kišovitom vremenu rekla na temi o nemačkim ovčarima mladim vlasnicima da nije dovoljno da nahrane psa već da obuku jakne, kape i šalove i da izadju u dvorište, da rade sa svojim psima koji su tada bili jako mladi, znači vreme za učenje, odgovori su bili pa hladno je, blato je, nemam vremena.....rekoh im da kada u proleće budu izašli u to isto dvorište i kada budu pogledali svog psa obasjanog prolećnim zracima sunca.....ono što budu videli sigurno neće biti ono što žele da imaju. Neki su uradili tako.....sada imaju pse za primer.
Raspričah se bez veze.....svi to znaju.
I tako je krenulo obučavanje filovano debelim slojem smeha, padanja, kradje igračaka, hortikulturnim aktivnostima garavka i njegovim zdravstvenim problemima. Zbog tih problema sam i otvorila nalog na Krsti.......trebala mi je pomoć ljudi koji imaju ovu rasu. Samo sam ukucala u pretraživač „nemački ovčar“ i prvo na listi što sam dobija je Krstarica. Do tada, net mi je služio isključivo u službene svrhe. Nisam imala pojma kako sve ovo funkcioniše ali sam našla temu nemački ovčar, vidim normalni ljudi pišu, pročitam i otvorim nalog.......i tako, sa Mešom je počeo i moj virtuelni život.......ponovo bih sve uradila baš ovako.

PS ljubav i život sa psima mi je pomogla da bolje shvatim ljude.....verovali ili ne, postoje velike sličnosti .......kao i razlike....

Neponovljiva Gracija;bt88227:
Prelepo Ljiljo, odusevljava me tvoja ljubav prema usvojenim clanovima tvoje porodice, jer ja ih nikako ne mogu nazvati ljubimcima posto je moja kuca za mene ravnopravni clan moje porodice i pre se ja mogu nazvati njegovim ljubimcem :zcepanje:

Hvala....ljubimac je reč koja većini ljudi označava životinju koja živi sa nama, mažena pažena i sa ljubavlju i razumevanjem odgajana......i pdf se zove kućni ljubimci. Zapravo svi su članovi porodice kod onih ljudi koji ih tako doživljavaju kao ti. I moji su članovi porodice....valjda se to iz svih priča vidi. Na kraju krajeva svi smo mi ljubimci jedni drugima :zcepanje:

PS ne znam koju ti kucu imaš, ali od velikog psa se ljudi sklanjaju dok kod drugih velikih pasa njihovo pojavljivanje izaziva agresiju. Zato je potrebna socijalizacija

LJILJA MMM;bt88231:
Hvala....ljubimac je reč koja većini ljudi označava životinju koja živi sa nama, mažena pažena i sa ljubavlju i razumevanjem odgajana......i pdf se zove kućni ljubimci. Zapravo svi su članovi porodice kod onih ljudi koji ih tako doživljavaju kao ti. I moji su članovi porodice....valjda se to iz svih priča vidi. Na kraju krajeva svi smo mi ljubimci jedni drugima :zcepanje:

PS ne znam koju ti kucu imaš, ali od velikog psa se ljudi sklanjaju dok kod drugih velikih pasa njihovo pojavljivanje izaziva agresiju. Zato je potrebna socijalizacija
Ja imam malu kucu mesanca, koji je mene pronasao pretproslog leta kada sam bila u jednom selu na vikendu i ja nikako nisam imala srca da ga ostavim samog u divljini.
Znam da je ljubimac lepa rec koja oznacava zivotinju, ali upravo u tome i jeste stvar, ja njega ne dozivljavam kao zivotinju :zcepanje:
Ovo je moj Djole

sdc10006g.jpg

Hvala za ovaj divan prilog.......Djole je presladak. Znači ljubav na prvi pogled......svaka čast.
Ni ja ih ne doživljavam kao ljubimce....valjda se to do sada videlo iz mojih priča. Ipak, kada pišem uopšteno, kada govorim o vaspitanju pasa svih rasa i bez rasa, o tome koliko je rada potrebno naročito u prve dve godine šivota psa, kada pišem o tome da su oni živa bića koje misle, onda moram pisati kao neko nepristrasan pa u to ime upotrebiti i takav izraz kućni ljubimac. Kada je reč o našim psima........e, onda su to karakterne ličnosti. Onaj blog BUUUU je upravo to......karakter Maze i Maše....one su zaista takve :zcepanje:

LJILJA MMM;bt88236:
Hvala za ovaj divan prilog.......Djole je presladak. Znači ljubav na prvi pogled......svaka čast.
Ni ja ih ne doživljavam kao ljubimce....valjda se to do sada videlo iz mojih priča. Ipak, kada pišem uopšteno, kada govorim o vaspitanju pasa svih rasa i bez rasa, o tome koliko je rada potrebno naročito u prve dve godine šivota psa, kada pišem o tome da su oni živa bića koje misle, onda moram pisati kao neko nepristrasan pa u to ime upotrebiti i takav izraz kućni ljubimac. Kada je reč o našim psima........e, onda su to karakterne ličnosti. Onaj blog BUUUU je upravo to......karakter Maze i Maše....one su zaista takve :zcepanje:
Citala sam ga i divila ti se, verujem da su im misli zaista takve i bile...jednostavno im se na licu mogu procitati osecanja...obozavam ih kada im se njuskica smesi
t0407.gif

Arhimed 1;bt88235:
Ljiki predivno. Ko ne zna šta je vernost i prijateljstvo, to može naučiti ako samo delić svoje ljubavi i pažnje pokloni psima. Ako hoćeš da saznaš ko je kakav čovek, posmatraj njegov odnos prema psu i psa prema njemu.:heart::cmok:

Hvala.....baš je tako. :cmok2: Znaš, sad za praznike su kod nas bile u gostima tri forumašice sa odeljenja. Sve tri su prvi put bile u našem dvorištu. Psi niti su lajali, niti su se kostrešili.....samo su se silno radovali. Inače Meš odlično čuva dvorište.......nema šanse neko da udje. Čak i mi kada smo pored njega on je sav kao struna ako neko dolazi prvi put, malo se nakostreši ali nije agresivan i u stopu prati pridošlicu (valjda procenjuje njegove namere i karakter). Kada su njih tri ušle sa nama......Meš je mlatio repom, nije mu se ni jedna dlačica podigla, izudara mi sve muškatle......to govori o ljudima

Back