NAJISPLATIVIJI FAKULTET

Evo jedno moje skromno zapažanje. Radim kao poslovodja na visinskim poslovima ali u Švajcarskoj...25 godina. Imam kontakta sa raznim ljudima i svim profilima, iskren da budem nisam sreo naše diplomce sa ETF-a. Da se ispravim , jesam ih sretao ali na poslovima uvodjenja elektroinstalacija, znači tamo kad doge on pohaga obuku kako se to radi i onda polaže pa tek ako položi onda ide da razvodi struju. Zašto ide na obuku? Pa zato jer ne zna kako se to radi. Šokantno? Nije, to je istina.
Inače švaicarci ne cene naše diplome sa državnih fakulteta gde se izgleda još uvek uči koliko je 252-(8+6)=? Hm, da se razumemo: ovde posao pre dobijaju oni koji su završili privatan fakultet u Srbiji! Zašto?
Pa zato što nema toga 252-(8+6)=? , razumete? Švaicarski student uči praksu i odmah može da počne sa radom. Švaicarac kaže: lepo je što imate diplomu ali jel vi znate da radite ovaj posao ili ne? Znate, lepo sad ćemo vas malo testirati, kad prodješ test e onda ideš direktno u posao, nema pripremnog perioda, nema prilagodjavanja, nema mame i tate da zakolju prase i donesu jer to ne pali. Konkretno ovde ima naših koji su fakultetski obrazovani ali uglavnom rade kao: konobari, raznose brzu hranu, čiste sneg, spremačice itd....surovo ali istinito. Morate shvatiti da jedan inžinjer nije obavezno i stručnjak, ja lično imam veću platu od većine inžinjera, zašto? Pa zato što odradjujem dosta poslova, u firmi sam koristan i što je najvažnije: dokazao sam se!
U švici inžinjer ima lovu tek kad se dokaže, broj i uspešnost njegovih projekata odredjuju njegovu platu sve ostalo je nevažno. Možda vam s eovo svidi ili ne ali je tako. Ja bih samo pitao vas koji toliko uzdižete ETF i koji ste ga završili: na kojoj poziciji radite i kolika vam je plata? Kolika vam je plata....toliko vredite :)
Puno pozdrava za sve od Mite slekegije :)

Hahahahahahah...Vise cene nase privatne nego drzavne fakultete...Joooj,kakve sve gluposti necu procitati po netu...Strasnooo.......A,za ovo sto si napisao-Kolika vam je plata,toliko vredite :cepanje::cepanje::bljak::bljak::hahaha1::hahaha1::udriglavu::udriglavu: Zalosno razmisljanje......Zaista zalosno...Svaki sledeci komentar bi bio suvisan....

a realno ne cene ni jedne ni druge :). Lupio je ovo milion posto.

Pa realno....

Volim ja kad neko šoketa na temu ljubavnu: "Praksa na račun teorije." Sve mislim da se u švajcarskoj ne uči koliko i kod nas. I kod nas bi se pravili kadrovi, kvalitetni bar koliko i njihovi, kada bi privreda ulagala u studente, finansirala projekte i slično. Pošto privreda to ne radi, ostaje samo da posle školovanja sami obuče studente za ono što im treba, ako već nisu tokom istog.

Inače, garantujem da se gotovo svaka prosta budala može obučiti da radi neki šablonski inženjerski posao. a naučiš praktično da radiš - za to ti škola i ne treba. Nauči te poslodavac za par meseci. Student koji je dobro obučen da se bavi nekim praktičnim poslom nikad, ali nikad neće moći da izađe na kraj sa nekim ozbiljnim kompleksim problemom. Zato cela ta priča pada u vodu.

Pa realno....

Volim ja kad neko šoketa na temu ljubavnu: "Praksa na račun teorije." Sve mislim da se u švajcarskoj ne uči koliko i kod nas. I kod nas bi se pravili kadrovi, kvalitetni bar koliko i njihovi, kada bi privreda ulagala u studente, finansirala projekte i slično. Pošto privreda to ne radi, ostaje samo da posle školovanja sami obuče studente za ono što im treba, ako već nisu tokom istog.

Inače, garantujem da se gotovo svaka prosta budala može obučiti da radi neki šablonski inženjerski posao. a naučiš praktično da radiš - za to ti škola i ne treba. Nauči te poslodavac za par meseci. Student koji je dobro obučen da se bavi nekim praktičnim poslom nikad, ali nikad neće moći da izađe na kraj sa nekim ozbiljnim kompleksim problemom. Zato cela ta priča pada u vodu.
Vidi ovako: tamo stalno imaju potražnju za elektro i IT inžinjerima, što ih lepo ne pokupe odavde ako su ovde sve magovi? ...razmisli i sam. Zašto ti ne radiš na zapadu kao inžinjer? Ako si kvalitetan...nema problema.
Da tačno je: njihov student manje vremena uči nego naš a naš je pametniji i oštoumniji. Zaključak izvedi sam.

a realno ne cene ni jedne ni druge :). Lupio je ovo milion posto.

Pre nešto više od mesec dana u jednoj stranoj banci u Srbiji došla kontrola iz Nemačke zbog čestih pritužbi klijenata na račun rada bankarskih službenica, pogrešnih računa itd. Nemci urade test i rezultat : katastrofa!!! Greše na najosnovnijim stvarima, odmah je smenjen rukovodilac kadrovske službe. Poenta priče je da su u tu banku primali isključivo sa državnih fakulteta i viših škola. Poenta priče je da nije bitno gde si završio nego šta su te naučili, dali imaš svog mentora koji odgovara za tebe itd.

Pre nešto više od mesec dana u jednoj stranoj banci u Srbiji došla kontrola iz Nemačke zbog čestih pritužbi klijenata na račun rada bankarskih službenica, pogrešnih računa itd. Nemci urade test i rezultat : katastrofa!!! Greše na najosnovnijim stvarima, odmah je smenjen rukovodilac kadrovske službe. Poenta priče je da su u tu banku primali isključivo sa državnih fakulteta i viših škola. Poenta priče je da nije bitno gde si završio nego šta su te naučili, dali imaš svog mentora koji odgovara za tebe itd.

U bankama najcesce radi svrseni studenti Vise poslovne skole,Singidunuma,Megatrenda ili oni sa srednjom skolom(gimnazija,pravna,ekonomska,a ima i dosta onih sa totalno desetim skolama u odnosu na one koje se traze na konkursu),jer se ovde u banku u 90% slucajeva moze upasti samo preko debele veze.......Tako da ti ova prica opet ne pije vodu.Ocigledno je da si ovde da bi podizao rejting privatnim,kvazi,fakultetima.Dosta ljudi koji rade po privatnim firmama,bilo kao prodavci,poslovodje,menadzeri maloprodaje,odlucuju se u 30,35 god da upisu neki privatni fakultet,da bi se reklo da nesto imaju zavrseno...Nije mi jasno kako neko uz osmocasovno radno vreme moze da stigne i da ide na predavanja,vezbe i jos sve da nauci sto ima.....To govori o ozbiljnosti privatnih fakulteta...A,i sve mi se cini da ti imas informacije iz Nemacke sta se desava u direkciji neke banke ovde.....Hahaha.....

Poslednja izmena:
U bankama najcesce radi svrseni studenti Vise poslovne skole,Singidunuma,Megatrenda ili oni sa srednjom skolom(gimnazija,pravna,ekonomska,a ima i dosta onih sa totalno desetim skolama u odnosu na one koje se traze na konkursu),jer se ovde u banku u 90% slucajeva moze upasti samo preko debele veze.......Tako da ti ova prica opet ne pije vodu.Ocigledno je da si ovde da bi podizao rejting privatnim,kvazi,fakultetima.Dosta ljudi koji rade po privatnim firmama,bilo kao prodavci,poslovodje,menadzeri maloprodaje,odlucuju se u 30,35 god da upisu neki privatni fakultet,da bi se reklo da nesto imaju zavrseno...Nije mi jasno kako neko uz osmocasovno radno vreme moze da stigne i da ide na predavanja,vezbe i jos sve da nauci sto ima.....To govori o ozbiljnosti privatnih fakulteta...A,i sve mi se cini da ti imas informacije iz Nemacke sta se desava u direkciji neke banke ovde.....Hahaha.....

Naravno da imam kad mi neko iz moje kuće radi u toj banci. JA bih da završim diskusiju sa vama koji još nemate dan radnog staža i samo sedite po forumima.
Srbija i njeni stručnjaci: kopa se za vodu onda se to lepo zatrpa, onda se kopa za gas i obavezno pokida neka cev za vodu ( troškovi za intervenciju itd) , zatim se slikaju za tv kako su uspešno obavili posao. Zatim dolaze da kopaju za telefon i kidaju mrežu za gas i vodu ( popravke se redjaju) kad to postave onda sve to ponovo zatrpaju. ZAtim preko toga stavite asvalt, a onda se neko seti za kanalizaciju...ajmo jovo nanovo kopaj i kidaj predhodne instalacije. Kad sve to ponovo raskopaju i zatrpaju onda ponovo udare asvalt..opet se slikate kao graditelji i šta ti ja znam . Zatim se setite da vam treba kablovska..ajde opet kopaj i razvaljuj...i tako već 40 godina! Troškovi po metru katastrofa, ogromni troškovi. A vi i dalje tvrdite da ste stručni...da vam kažem ko izgleda stručnost.Evo kako to izgleda:
Švaicarska: nema ničega, samo zgrade. Kopa se jedan kanal u njega se stavlja sve: struja, telefon, gas, kablovska...pored se kopa za kišnu i posebno fekasnu kanalizaciju. Kako kopaju tako postavljaju i zatrpavaju za njima, stavlja se asvalt u ulici i KRAJ! Kod mene u ulici uveče stari asvalt a ujutru ustanem u ulici nov asvalt, cena asvaltiranja u švici je 5 puta manja nego u Srbiji....e moji stručnjaci!
Ali vi ste i dalje specijalisti i stručnjaci....a nas 4 miliona srba van srbije i to na zapadu smo pobegli od masnih kolača jel da? Nas 4 miliona po USA, Kanadi, EU itd smo prosti i ne znamo da radimo a vi ste stručnjaci? Mi ovde legalno radimo i priznati smo u svom domenu a vas ne priznaje i ne voli ni sopstveni narod, vas ne cene čak ni vaši zaposleni. Moj gazda još nije došao a da nije pružio ruku svakom radniku i pitao ga za zdravlje i porodicu a kod vas? Ovde se čovek sa fakultetom ceni a kod vas? Ovde je čovek sa fakultetom lider i cenjen a kod vas? Dela govore o ljudima a ne reči. Nismo mi otišli zbog besparice ili ratova već zbog vas koji o poslu pojma nemate i ne želite da čujete i učite od onih koji znaju. Ovde više neću dolaziti jer vidim da ja ovda još uvek 8-a sednica KPJ, umesto KPJ vi imate G17+, demokratsku stranku, DSS, SRS, naprednjake itd...*** ala ste napredovali: pre ste imali jednog Tita a sad 20...zbogom.

Poslednja izmena:
Pomazem i zavrsavam izradu seminarskih i diplomskih radova iz oblasti menadzment, PR, marketing, organizaciono ponasanje, pedagogije, psihologije i njima srodnih tema...iz ovih oblasti imam preko 30 radova velicina od 5-40 stranica, pa kome treba i ko zeli da vidi spisak neka se javi na pp.

Cena i dostava po dogovoru !!!

Back