ACCA91
Primećen član
- Poruka
- 816
Evo jedno moje skromno zapažanje. Radim kao poslovodja na visinskim poslovima ali u Švajcarskoj...25 godina. Imam kontakta sa raznim ljudima i svim profilima, iskren da budem nisam sreo naše diplomce sa ETF-a. Da se ispravim , jesam ih sretao ali na poslovima uvodjenja elektroinstalacija, znači tamo kad doge on pohaga obuku kako se to radi i onda polaže pa tek ako položi onda ide da razvodi struju. Zašto ide na obuku? Pa zato jer ne zna kako se to radi. Šokantno? Nije, to je istina.
Inače švaicarci ne cene naše diplome sa državnih fakulteta gde se izgleda još uvek uči koliko je 252-(8+6)=? Hm, da se razumemo: ovde posao pre dobijaju oni koji su završili privatan fakultet u Srbiji! Zašto?
Pa zato što nema toga 252-(8+6)=? , razumete? Švaicarski student uči praksu i odmah može da počne sa radom. Švaicarac kaže: lepo je što imate diplomu ali jel vi znate da radite ovaj posao ili ne? Znate, lepo sad ćemo vas malo testirati, kad prodješ test e onda ideš direktno u posao, nema pripremnog perioda, nema prilagodjavanja, nema mame i tate da zakolju prase i donesu jer to ne pali. Konkretno ovde ima naših koji su fakultetski obrazovani ali uglavnom rade kao: konobari, raznose brzu hranu, čiste sneg, spremačice itd....surovo ali istinito. Morate shvatiti da jedan inžinjer nije obavezno i stručnjak, ja lično imam veću platu od većine inžinjera, zašto? Pa zato što odradjujem dosta poslova, u firmi sam koristan i što je najvažnije: dokazao sam se!
U švici inžinjer ima lovu tek kad se dokaže, broj i uspešnost njegovih projekata odredjuju njegovu platu sve ostalo je nevažno. Možda vam s eovo svidi ili ne ali je tako. Ja bih samo pitao vas koji toliko uzdižete ETF i koji ste ga završili: na kojoj poziciji radite i kolika vam je plata? Kolika vam je plata....toliko vredite
Puno pozdrava za sve od Mite slekegije![]()
Hahahahahahah...Vise cene nase privatne nego drzavne fakultete...Joooj,kakve sve gluposti necu procitati po netu...Strasnooo.......A,za ovo sto si napisao-Kolika vam je plata,toliko vredite