Najgori načini umiranja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
Smrt ponekad nije samo kraj, već vrhunac patnje
Najgori načini umiranja ne mere se samo intenzitetom fizičke patnje,
već i dužinom trajanja, psihičkom agonijom zbog svesti o nadolazećem kraju i osećajem beznađa.

Električni udar
Mnogi od nas su doživeli male električne udare, i oni svakako mogu biti bolni, ali umiranje od strujnog udara je sasvim druga priča.
Kada dovoljno jak električni naboj pogodi osobu, mišići joj se grče, kosti se lome, koža otiče, pa čak i očne jabučice mogu da iskoče iz duplji. Čitav proces je mučan.

Radijacijska bolest
Jedna od najstrašnijih stvari kod zračenja je to što je nevidljivo i, u većim dozama - fatalno. Akutni radijacijski sindroma oštećuje i tkivo i genetski materijal.
To se zatim pretvara u brojne zdravstvene probleme koji utiču na imuni sistem.
Na kraju dolazi do ozbiljnih komplikacija kao što je kolaps cirkulatornog sistema i, na kraju, smrt.

Smrt u vatri
Ovaj način umiranja se smatra jednom od najbolnijih i najtraumatičnijih. Koža se odmah zgrušava, a živci, umesto da se trenutno ugase, mogu prenositi bol sve dok ne budu uništeni u potpunosti.Udisanje vrelog dima često dovodi do unutrašnjih opekotina dušnika i pluća, što izaziva gušenje. Strah i panika u ovakvim situacijama dodatno pojačavaju patnju – jer smrt ne dolazi odmah, već često tek nakon minuta mučenja.

Smrzavanje
Smrzavanje do smrti nije tako mirno kao što možda zvuči. U stvari, sasvim je suprotno. Hipotermija će učiniti da osoba nekontrolisano drhti u prvim fazama. Nakon toga će uslediti ukočenost mišića i poremećaj rada mozga. Kako vaše telo pokuša da snabde krvlju vaše vitalne organe, ekstremiteti će postati bolni. Smrzavanje zatim izaziva osećaj pečenja.

Davljenje
Iako deluje mirno na filmu, davljenje je izuzetno bolan i psihički iscrpljujući način umiranja. Prvih 30 do 60 sekundi telo se bori za kiseonik, dok mozak panično šalje signale da nešto nije u redu. Osoba često guta vodu, kašlje, doživljava grčeve, a naposletku gubi svest. Do trenutka kad mozak potpuno otkaže, međutim, može proći nekoliko mučnih minuta.Umesto vazduha, osoba će udisati vodu. To će dovesti do grčeva glasnih žica poznatog kao laringospazam. Ali, ono što izaziva najviše bola je disanje u vodi. Čak i kod onih koji prežive, njihova pluća bole još neko vreme.

Napad divlje životinje
Kod smrti koju prouzrokuje divlja životinja – medved, ajkula ili lav, na primer – često dolazi do kidanje mesa dok je osoba još živa.
Često napad ne ubija odmah, već sledi duga borba, vrisci, šok i krvavi obračun.

Ujed zmije
Smrt usled ujeda zmije je svakodnevna pretnja u ruralnim područjima Afrike, Azije i Latinske Amerike.
Za razliku od trenutne smrti izazvane vatrenim oružjem ili eksplozivom, smrt posle ujeda zmije je često tiha, ali izuzetno bolna i spora.
Poseban oblik patnje donose otrovi - citotoksini. Telo na mestu ujeda počinje da truli, crni iraspada se dok je osoba još živa.
Nekrotizacija se širi, pa čak i ako smrt ne nastupi odmah, posledice mogu biti strašne – amputacije, trajni invaliditet i psihološke traume.

Rak
Od bolova u nervima do oštećenja kostiju i neželjenih efekata lečenja, umiranje od raka može biti veoma bolno, a rak pankreasa je verovatno najgori kada je u pitanju bol.Bol izazvan rakom kostiju važi za jedan od najintenzivnijih i najteže podnošljivih u čitavoj medicini. U poodmaklim fazama, kada metastaze zahvate kičmu ili karlične kosti, bol se širi duž nerava, izazivajući neuropatski bol – oštar, žareći i stalno prisutan. Pacijenti ga opisuju kao električni udar koji nikad ne prestaje, sa dodatnim osećajem lomljenja iznutra.

Dekompresiona bolest
Kada ronioci zarone u duboke vode, udišu komprimovani vazduh koji je mnogo bogatiji kiseonikom i azotom od onog koji bi udisali na površini. Problem je što se akumulira azot i ako se ronioci prebrzo vrate na površinu, azot će se proširiti i formirati mehuriće, koji će zauzimati mesto kiseonika u krvi.
Dekompresiona bolest, poznata i kao barotrauma, može biti veoma bolna i dovesti do smrti.

Podvodna istraživanja su otkrila da, ako dođe do gubitka pritiska u dubokom okeanu, telo može implodirati – bukvalno se rasprsnuti pod pritiskom.
Iako je proces brz, sam trenutak razaranja tela i svest o otme, ako traje i delić sekunde, može biti jeziva.

Spora infekcija (gangrena, tetanus, besnilo)
Neke od najstrašnijih smrti ne dolaze iz nasilja, već iznutra. Besnilo, ako se ne leči na vreme, dovodi do nepodnošljivih bolova, paralize i halucinacija.
Tetanus se naziva i „zli grč”, jer izaziva neprekidne grčeve mišića toliko jake da mogu slomiti kosti. A gangrena truli telo dok je osoba još živa.

Mentalna agonija pre smrti
Najteži aspekt umiranja nekad nije fizički, već psihološki. Znati da se kraj bliži, biti sam, nemoćan, uplašen – kao što to biva kod umiranja u svemiru bez kisika, tokom pada aviona ili smrtonosne bolesti – može učiniti i bezbolnu smrt nepodnošljivom...link

Tema jeste tužna ali na žalost smrt je deo života
Smrt nije užasna ( kako si bila napisala) vec nacini umiranja
Svako bi voleo da legne u krevet i ne probudi se ali na žalost nije tako

Nije navedeno al mislim da je užasna smrt samoubistvo gutanjem kiseline,vešanje,zadesni upad u mašinu drobilicu,pad sa zgrade ali momenat samog udara o pod ili nabijanje na neki oštar predmet...
Mislim da je najbezbolnije samoubistvo gutanje tableta za spavanje.
Meni je strašno, to me na neki način proganja, znao sam mladu osobu koja je umrla od posledica raka ili terapije, nije mi do kraja jasno. Verovala je da je taj težak period posle lečenja prolazan, da je to oštećenje od terapije i nuspojava terapije.Na žalost to nije bilo tako.Meseci u krevetu bez mogućnosti da hoda, gubitak apetita,ubrzavanje već prisutne kaheksije, voda u telu, polako ali sigurno otkazivanje organa ali uz sve to vera da će se nastaviti lečenje.
To verujem da je strašan momenat kada je sama shvatila da neće dočekati da nastavi terapiju i da umire. Verujem da je imala na umu razočaranost u medicinu, zašto je nju moralo to da pogodi, zašto će da joj se život završiti u tako mladoj dobi a ostali će nastaviti da žive svoje živote ddalje, da odlazi u večno nepostojanje...Strašno

Back