Najekonomicnije grijanje

Na sta se grijete?

• Drva

glasova: 5 41,7%
  • Pelet

glasova: 0 0,0%
  • Struja

glasova: 2 16,7%
  • Ugalj

glasova: 2 16,7%
  • Plin/gas

glasova: 3 25,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    12
razumem ja tebe ali meni je ovo struka ,a pitanje toplotne izolacije je toliko slozeno,da ja dobijem napad kada neko kaze kuca je od blokova.Ovde u Nemackoj (juzna) blok cigla je jedini materija u zidanju, i po pravilu se ne izoluje stiroporom ili mineralnom vunom jer nema potrebe,vazduh(komora) je najbolji izolator.
Верујем ти, с тим да је доста извештаја и позивања на изолацију долази управо из Немачке. Могуће да се ради о северу. Приликом пројектовања се узима у обзир изолација од најмање 10цм а понекад достиже и 20цм. Због позиције врата и прозора, углова зграде и сл.
Немци су доста посвећени стварању пасивног система загревања који смањује потрошњу енергије.
Ваздух јесте најбољи изолатор али под условом да нема измене тог ваздуха, то јест, да нема циркулације ваздуха. То је оно што мени диже косу на глави кад "мајстори" залепе стиропор само "на погаче", без попуњавања руба плоче.

Метар дрва 8.000 а ја у најхладнијем месецу за гас не платим 10.000 дин месечно... Колико метара дрва ти треба месечно? :)
Meni 2 kubika mesecno sto je oko 1,5 metara drva .

Drva i smederevac.
Imam i njega skoro 30 godina star ,ali vecinom alfa 90 radi.

Верујем ти, с тим да је доста извештаја и позивања на изолацију долази управо из Немачке. Могуће да се ради о северу. Приликом пројектовања се узима у обзир изолација од најмање 10цм а понекад достиже и 20цм. Због позиције врата и прозора, углова зграде и сл.
Немци су доста посвећени стварању пасивног система загревања који смањује потрошњу енергије.
Ваздух јесте најбољи изолатор али под условом да нема измене тог ваздуха, то јест, да нема циркулације ваздуха. То је оно што мени диже косу на глави кад "мајстори" залепе стиропор само "на погаче", без попуњавања руба плоче.
to je sve ludilo zelenih koji zahtevaju da do neke 2030 gotovo sve kuce u Nemackoj dobiju izolaciju zbog ustede energije.Drzava daje podsticaj i sada se najvise radi prilikom saniranja mineralna vuna 140mm-160mm.Ono sta kod nas ljudi ne znaju je da je u svaku prostoriju porebno ugraditi ventilacioni otvor, jer izolacija zatvara zidove i ako se redovno ne provetrava moze doci do pojave budji.Zato sam protivnik izolacije kod nove gradnje ,samo ovo
1654187891731.png

Da, sprat nije sređen.
Pokriveno je sve ali gore nemam stolariju pa sam jednom imao problem sa prokišnjavanjem.
Ako grijes na drva, onda isusi piljevinu nakon seganja drva i naspi na plocu iznad stana. Koliko god piljevine da skupis i nadjes.
To ti je kao da si gore stavio izolaciju. Samo moras vodu da zaustavis. Makar zatvorio prozor drvenim prozorima sa otpada, daskom ili bilo cim.

Ako grijes na drva, onda isusi piljevinu nakon seganja drva i naspi na plocu iznad stana. Koliko god piljevine da skupis i nadjes.
To ti je kao da si gore stavio izolaciju. Samo moras vodu da zaustavis. Makar zatvorio prozor drvenim prozorima sa otpada, daskom ili bilo cim.
Zatvorio sam sad sve gore.
A piljevine ima na pretek, sve sam sečem i cepam.
Pre neki dan mi je stiglo 20 kubika pa ću polako.

to je sve ludilo zelenih koji zahtevaju da do neke 2030 gotovo sve kuce u Nemackoj dobiju izolaciju zbog ustede energije.Drzava daje podsticaj i sada se najvise radi prilikom saniranja mineralna vuna 140mm-160mm.Ono sta kod nas ljudi ne znaju je da je u svaku prostoriju porebno ugraditi ventilacioni otvor, jer izolacija zatvara zidove i ako se redovno ne provetrava moze doci do pojave budji.Zato sam protivnik izolacije kod nove gradnje ,samo ovo
Pogledajte prilog 1164390
Ove supline u bloku daju i toplotnu i zvucnu izolacaiju.Ono sto ljudi treba da paze,jeste da obavezno sto pre posle izgradnje kuce,bar premalterisu betonske stubove i prenose,jer sam beton uvlaci vlagu spolja u sebe i unosi ga u prostorije.Ovi blokovi i dobro pecana cigla su sasvim dovoljni za isolaciju.Normalno malterisanje iznutra i spolja.

Ove supline u bloku daju i toplotnu i zvucnu izolacaiju.Ono sto ljudi treba da paze,jeste da obavezno sto pre posle izgradnje kuce,bar premalterisu betonske stubove i prenose,jer sam beton uvlaci vlagu spolja u sebe i unosi ga u prostorije.Ovi blokovi i dobro pecana cigla su sasvim dovoljni za isolaciju.Normalno malterisanje iznutra i spolja.
ovde se betonski stubovi,ploca,.. u odnosu na zid prolikom izlivanja uvlace nekih 4cm i u oplatu za salovanje postavlja se stiropor ,tako da beton bude toplotno izolovan od spoljnih uticaja.To se zove kältebrücke ili hladni most, jer beton vuce vlagu
https://de.wikipedia.org/wiki/Wärmebrücke

Pogledajte prilog 1164390
Преласком на камену вуну, омогућава се да зидови "дишу" и поред изолације.
Ако се помери топлотна баријера, смањује се могућност појаве буђи јер је зид топлији. Да би се појавила буђ, потребан је конденз на површини зида. Конденз се јавља ако је топлотна баријера близу унутрашње површине зида и ако се унутрашња просторија греје.
Ваљда неко стави и прозор у те стамбене просторије, ко ће их знати како они то праве, можда као бункере.

Ove supline u bloku daju i toplotnu i zvucnu izolacaiju.
За звучну нисам баш сигуран.
За звучну изолацију потребно је да не постоје чврсти повезани објекти, већ да између њих постоји зона попуњена материјалом који упија звучне таласе.
Блок је звучни изолатор колико и цигла, те шупљине немају функцију звучне изолације јер је свака ћелија повезана чврстом везом кроз "саће".
Наравно, сваки објекат има неки фактор изолације звука, али то није главни атрибут блока.

Kombinovano,drva i struja.Kada nije tako hladno onda samo TA peć na jeftinoj tarifi,a kada je hladnije pali se peć na drva Susler.Potrošim oko 6-7 kubika drva za sezonu.Što se tiče kuće ona je od starih dobro pečenih cigala velikog formata,tokom zime slobodno mogu šetati se u majici kratkih rukava na oko 100 m2 prostora.Sve ukupno za grejnu sezonu izadje mi možda nešto manje od 500 eura,računajući i struju i drva.
Inače ove godine dolazi i gas u selo (radovi su toku)tako da ću moći birati.

Cijena peleta je otišla više nego duplo. Kako je Ukrajina bila najveći proizvodjač i izvoznik tog ogreva, svi domaći proizvodjači su potaknuti potražnjom i nestašicom na zapadu, počeli masovno da izvoze.
Sve to i te kako utiče na cijene ogreva pa je potražnja za njim krenula vrlo rano.
Poskupljenje goriva, ogromna potražnja, nedostatak radne snage, sve to i te kako utiče na cijene ogreva.
Od peleta pa do uglja, sve je nenormalno poskupilo.

Sve to kad se sagleda, najekonomičnije grijanje u stambenim zgradama je na toplotne pumpe.. za stan oko 60 kvadrata mjesečno treba izdvojiti 90km (45 eura).. što je više nego idealno.

te kuce su pravljene sa dve prostorije i nikada nije bilo problema zagrejati ih,aleti hladovina zbog zemlje na podu.jedini je problem sto nije imalo neko predsoblje,jer kada se ulazi s polja iz sa hladnoce,ocesa se hladan vaztuh i te kako,ali srecom brzo se to zagreje.Ako su bile kuce sa vise prostorija,onda je svaka prostorija imala kraljicu pec,koja se koristila samo u sobama za spavanje i nalozi se nekoliko vatri da se malo zagreje dok legnes.U glavnoj prostoriji je bio,zan se smederevac,koji je zimi buktao ceo dan.
mi smo imali i predsoblje gde smo imali ono kazance za vodi u lavor da se ujutru umijes. Za Bozic, tu je danima stajalo peceno prase na raznju pa smo u prolazu svi capkali po koji komad.......Secam se da se u kucu ulazilo preko izidanog praga visok bar 20 cm.
Neznam zasto. Za decu i stare opasno.

За звучну нисам баш сигуран.
За звучну изолацију потребно је да не постоје чврсти повезани објекти, већ да између њих постоји зона попуњена материјалом који упија звучне таласе.
Блок је звучни изолатор колико и цигла, те шупљине немају функцију звучне изолације јер је свака ћелија повезана чврстом везом кроз "саће".
Наравно, сваки објекат има неки фактор изолације звука, али то није главни атрибут блока.
Vazduh u blokovima je bolji izolator i zvuka,jet te zone popunjene vazduhom bas ne propustaju zvuk,a ni toplotu,t.j. hladnocVazduh jue veoma vazana za izolacije i toplote i zvuka.Mnogi misle to je suplje i kad cunes u blok da ce se cuti nao kad kucas na vrata,ali se varaju.

mi smo imali i predsoblje gde smo imali ono kazance za vodi u lavor da se ujutru umijes. Za Bozic, tu je danima stajalo peceno prase na raznju pa smo u prolazu svi capkali po koji komad.......Secam se da se u kucu ulazilo preko izidanog praga visok bar 20 cm.
Neznam zasto. Za decu i stare opasno.
Sve zavisi kako su vrata na kuci okrenuta.Ako su ka zapadu i severu,onda je to bila zastita da ne provajava sneg ispod vrata.I za kisu isto tako,kada su pluskovi da sa stepenica ne bi ulazila voda u kucu.jeste nezgodno za malu decu i stare,ali dobro za sve drugo.

Што се пелета тиче, ОВДЕ можете наћи који произвођачи пелета у нашој земљи имају АКТИВАН сертификат и који сертификат је у питању.
Осим тога, на истом сајту постоји и "црна" листа, на којој осу произвођачи који су прекршили неко од правила у вези сертификата и искрено, најзанимљивија чињеница је да на листи нема никога из Србије.

Back