Najekonomicnije grijanje

Na sta se grijete?

• Drva

glasova: 5 41,7%
  • Pelet

glasova: 0 0,0%
  • Struja

glasova: 2 16,7%
  • Ugalj

glasova: 2 16,7%
  • Plin/gas

glasova: 3 25,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    12
140 квадрата грејем на гас, има онај термостат или како ли се већ тај ђаво зове, дође до 23 степена и искључи се. Падне испод 20, па се опет укључи. У јеку сезоне дакле децембар, јануар, фебруар, сам плаћао око 12- 13 хиљада. На гајби ми је пријатно, и није нека лова.

Plin.
Najelegantnije, ali i najskuplje.
Prije je bilo centralno grijanje na drva, bila je velika pec u podrumu, toj toplini koju je ona proizvodila, plin ne moze ni prismrditi.
Ја и дан данас имам тај котао у подруму, а имам и на гас. И у праву си, доле кад заложим је пакао. Али грејем се на гас јер не ложим и јер ми тих 23 степена прија. Кад наложим једино го да идем.

Ја и дан данас имам тај котао у подруму, а имам и на гас. И у праву си, доле кад заложим је пакао. Али грејем се на гас јер не ложим и јер ми тих 23 степена прија. Кад наложим једино го да идем.
Uzmi u obzir da se klima promjenila.
Ja iskreno ne pamtim pravu zimu na kontinentu.
Prije je za Dan Republike snijeg bio do obrva, radile se svinjokolje, danas da je napravis tradicionalno na taj datum, dobre su sanse da se meso pokvari.
Osamdeseto godiste sam i jos pamtim one prave zime a onda je bilo grijanje na drva, tu plin ne bi mogao prismrditi.

Uzmi u obzir da se klima promjenila.
Ja iskreno ne pamtim pravu zimu na kontinentu.
Prije je za Dan Republike snijeg bio do obrva, radile se svinjokolje, danas da je napravis tradicionalno na taj datum, dobre su sanse da se meso pokvari.
Osamdeseto godiste sam i jos pamtim one prave zime a onda je bilo grijanje na drva, tu plin ne bi mogao prismrditi.
Знам све. Мени је мајка причала да су зиме некада били сметови по 2, 3 метра. А живимо у Бачкој, дакле равница. Код мене ове зиме пао један снег и отопио се после три дана. Мислим да ће зиме бити све блаже..

Знам све. Мени је мајка причала да су зиме некада били сметови по 2, 3 метра. А живимо у Бачкој, дакле равница. Код мене ове зиме пао један снег и отопио се после три дана. Мислим да ће зиме бити све блаже..
1984-tu pamtim po dve stvari - što je bila Olimpijada u Sarajevu i što smo u dvometarskom snegu kopali tunele kao pećine.

Drva, Alfa šporet proguta oko 20 kubika za 60ak kvadrata u osnovi, visina 2.60.
Kuća je od blokova bez izolacije, pvc stolarija svuda osim u hodniku.
Hodnik mi pravi problem, kad je malo više hladno moram svoju sobu da dogrevam na struju.
Kad se sve sračuna to je negde oko 2000e za celu grejnu sezonu.
Нешто ту није како треба.
Ја сам имао Алфу са котлом за централно, слична квадратура и кубикажа, никад нисам трошио више од 4м3 за зиму.

Prije je za Dan Republike snijeg bio do obrva
Иначе, снег је изолатор и кад напада довољно, ствара брану између грејаног простора и спољне температуре.
Најгоре су температуре око 0-5 Ц без снега.

На тему, комбинација пелета и инвертера ове зиме. Сумњам да ће успети да подигну цену струје у пропорцији у којој су подигли цену пелета без неких већих социјалних немира.
Ако инвертер буде довољно функционалан, следеће зиме још један и то је то. Котао нећу демонтирати, не смета ми па ако буде потребе, лако ће се вратити.
А багрем нека расте...

Bez centralnog, samo šporet greje.
Ali ložimo domaćinski.
У реду, али причамо о разлици од 500%.
Блок као грађевински елемент је у реду ако су мајстори затворили све шупљине и тако направили ваздушну брану. Често не ураде то.
Чак и распоред просторија може да допринесе већој потрошњи, али је ипак велика разлика.

Гледај ти то да изолујеш што пре, не верујем да ће те изаћи више од 2000 евра а сигурно ћеш преполовити потрошњу дрва.

У реду, али причамо о разлици од 500%.
Блок као грађевински елемент је у реду ако су мајстори затворили све шупљине и тако направили ваздушну брану. Често не ураде то.
Чак и распоред просторија може да допринесе већој потрошњи, али је ипак велика разлика.

Гледај ти то да изолујеш што пре, не верујем да ће те изаћи више од 2000 евра а сигурно ћеш преполовити потрошњу дрва.
Treba mi mnogo više za izolaciju, ovo je samo jedan deo kuće, sve ukupno ima 380 m2.
Ne ulažem u ovu kuću ništa, to je otac započeo a sa njim nisam u dobrim odnosima.

Treba mi mnogo više za izolaciju, ovo je samo jedan deo kuće, sve ukupno ima 380 m2.
Ne ulažem u ovu kuću ništa, to je otac započeo a sa njim nisam u dobrim odnosima.
У реду, пардонирам се, нема потребе да идемо у интиму, ипак је ово техничко питање.
Надам се да се на љутиш.

У реду, пардонирам се, нема потребе да идемо у интиму, ипак је ово техничко питање.
Надам се да се на љутиш.
Opušteno, da se ljutim ne bih otvoreno pričao o tome.

Inače, sećam se prve zime kad smo potrošili 20 kubika, gledam i ne verujem, razmišljam da li nas je neko zajebao.
Međutim, moguće je kad se u prolazu uvek ubaci drvo i kad se loži od 6 ujutru pa skoro do ponoći.

Drva, Alfa šporet proguta oko 20 kubika za 60ak kvadrata u osnovi, visina 2.60.
Kuća je od blokova bez izolacije, pvc stolarija svuda osim u hodniku.
Hodnik mi pravi problem, kad je malo više hladno moram svoju sobu da dogrevam na struju.
Kad se sve sračuna to je negde oko 2000e za celu grejnu sezonu.
nema veze toliko sa izolacijom cim trosis toliko ogreva,zid kada se zagreje od grejanja prostorija ne moze biti hladna.Pitanje je kako ti je ugradjena stolarija odnosno koliko dihtuje,ako nije diht onda ti se toplota gubi strujanjem ,zato dogrevas i hodnik je zbog ulaznih vrata problem

Kako nema veze sa izolacijom, jel napisao blokovi, to znaci vrlo losa izolacija..ako misli na beton blokove, inace bi rekao cigla...
Sve ima veze...i kako se zida, i cime se zida, i da li se pravi da bude veliki temperaturni kapacitet ili mali..

Mada je puno 20 kubika....to znaci da se lozi non stop, ne vidim kako moze drugacije da se nabije 20 kubika...

Back