Najdosadniji pisac

Pavić je pompezan, zaljubljen u svoju rečenicu i opsednut formalnim literarnim štosevima, pa postaje pretežak i prenaporan za čitanje.

Danilo Kiš mi je bio težak u romanu Bašta, pepeo, kad uđe u pedantno slikanje svetlosti na rubovima starog poslužavnika, ali je u Grobnici za Borisa Davidoviča maestralan. Genije koji nije umeo da odabere temu, izdala ga je strast nekako.

Inače, period života kroz koji prolazim više identifikuje dosadne od zanimljivih pisaca nego oni sami po sebi.

Više manje se slažem, pogotovo za Pasternaka, Barnsa i Murakamija, osim za Žida, ima zanimljivih knjiga, recimo Kovači lažnog novca.
I Podrumi Vatikana od Žida je zanimljiva knjiga, ako se ne varam glavni lik je Lafkadije, čovek koji ima neku otkačenu životnu filozofiju forsiranja iznenadnih radnji.
Ali Džojsa sam hteo da pomenem, Uliks je užasno dosadan za današnjeg čitaoca, uopšte ta forma romana "toka svesti" :zzzz: od njega jedino pripovetka Dablinci ili tako nešto, Džon Hjuston snimio sjajan film po toj priči.

Pavić je pompezan, zaljubljen u svoju rečenicu i opsednut formalnim literarnim štosevima, pa postaje pretežak i prenaporan za čitanje.

Danilo Kiš mi je bio težak u romanu Bašta, pepeo, kad uđe u pedantno slikanje svetlosti na rubovima starog poslužavnika, ali je u Grobnici za Borisa Davidoviča maestralan. Genije koji nije umeo da odabere temu, izdala ga je strast nekako.

Inače, period života kroz koji prolazim više identifikuje dosadne od zanimljivih pisaca nego oni sami po sebi.
Pavića ne volim, dosadan mi je, Jasmina Ahmetagić ima dobru studiju o njegovom delu:
https://www.vreme.com/kultura/protiv-prenemaganja/

Eto meni je od Kiša Bašta, pepeo omiljeni roman, mnogo mi je zanimljiviji od Peščanika za koji je dobio NIN-ovu nagradu.
Što se tiče zbirki priča Enciklopedija mrtvih mi je bolja od Grobnice...

Back