Najčešće greške vozača u zimskim uslovima i saveti za bezbednu vožnju

PA KAd Pukne ta vezica i iseče kočiona creva, iseče manžetnu k zgloba, iseče senzor abs-a ima da sediš u snegu i plačeš ko žena :lol:

Kakve gluposti ove sa ratkapnama ja bi moro u snegu prvo da demontiram svoju ratkapnu na šrafove znači dizanje celog auta pa onda da montiram ovo gowno tj PAKAO. Ovako samo zamaknem lanac oko točka, spojim sajlu, podignem i nategnem. Besmisao a i gde da držim tu plastičnu skalameriju? Na krovu ili da mi zauzme ceo gepek?

Poslednja izmena:
Negde sam naleteo da je max brzina sa lancima 30 km na cas...

PA KAd Pukne ta vezica i iseče kočiona creva, iseče manžetnu k zgloba, iseče senzor abs-a ima da sediš u snegu i plačeš ko žena :lol:

Kakve gluposti ove sa ratkapnama ja bi moro u snegu prvo da demontiram svoju ratkapnu na šrafove znači dizanje celog auta pa onda da montiram ovo gowno tj PAKAO. Ovako samo zamaknem lanac oko točka, spojim sajlu, podignem i nategnem. Besmisao a i gde da držim tu plastičnu skalameriju? Na krovu ili da mi zauzme ceo gepek?
Mislim da se nakaci samo na rezervni tocak, oba komada jedan preko drugog...

Maksimalna brzina 30 kmh po snegu i ledu pa gde ćeš brže kada si već morao da staviš lance zbog takve situacije?!?? Ja se sećam jednom kada sam putovao sa ćaletom preko bosne zima bila i sneg je bez prestanka padao, u jednom trenutku smo došli na brdo/planinu gde je oko nas bilo sve u smetovima od po metar dva visine a dole sneg neugažen. Stani i stavljaj lance. I to ih lepo podjednako razvučeš ispred prednjih točkova pa kreneš autom točkom na sredinu lanca, staneš i onda levo i desno od točka podigneš i ukačiš uvežeš. I to sve po snegu koji veje kao lud. Čačkaš iza točka na slepo :D

Ovo što sam ja kačio je gospodski samo zabaciš iza, zakvačiš sajlu i dotegneš lance.

Nisam okacio kako kamiondzije namestaju lanac na pogonski tocak...oni imaju tacnu proceduru, prvo lopata rascistis sneg jer ako ima snega dok kazes keks ladna guma sneg i prsti ti se ukoce...

Posle ide nabacivanje lanaca na gumu i to obrnuto, izvrnuto...pa omotavanje ...pa prvo zatezanje pa voznja 3m pa drugo zatezanje lanca...pa opet nesto voznje, 2,3km pa zatezanje i tek onda voze normalno..

Zašto moraš dizati auto da bi demotirao ratkapnu? Odvrneš šrafove, skineš, vratiš šrafove i to je to, neće točak nigde dok auto stoji. Na ravnom naravno.

Ovo se lako stavlja, ali mi nešto ne uliva poverenje:

važno je da znate da vožnja zimi na kratkim udaljenostima, kakvoj često pribegavamo, nije ekonomična jer tada automobil troši najviše goriva, odnosno motor ne uspeva da se zagreje. Potrošnja hladnog motora pri niskim temperaturama može rasti i do 40 litara goriva na 100 kilometara jer je motoru potrebno dosta vremena da dođe na optimalnu temperaturu kada radi najefikasnije

Jel ovo tacno?

Meni je corrado g60 trošio zimi 16-20 litara rezervoar 150-200 km leti 250 km jebiiga gorivo bilo jeftino.
Kada ga upalim i krenem pokazuje 99,9l na 100 km ako voziš par ulica ostane na 50. Što više voziš više pada ali nikad ispod 16. Leti Je to bilo 13.

Ali je lepo išao i gotovo ništa nisam popravljao jer je kupljen od dugogodišnjeg vlasnika.

Poslednja izmena:

Back