Najbolji reper trenutno u Srbiji

Kad pričamo o repu, tu mora Juice da se uzme kao neko ko je pokazao kako se to radi. Smoke je novi talas koji je zaista, ali zaista dobar, ali mi je Juice i dalje tu tata, uz sve ispade koje je pravio jer on nečeg mora da se živi.

Njegovi HipHopium-i su nešto što će teško neko ponoviti.

ja sam vise za oldskul :D

Gru je u mojoj glavi neko ko je doneo RAP na velika vrata, Sunshine sa pocetka

Vudu Popaj mi je jak, jer tekstovi su i jaki i sprdacina...
Marcelo je sad kao stara skola ...

Ali kao i svi muzicki pravci i RAP ima svoje krake pa ko sta voli...

Dobro, ako pričamo o smislenim reperima i porukama koje su slali, Marcelo definitivno.

I ne znam zašto, ali meni nema Gru-ove neke pesme koja mi je kao super...

Гру је направио први реп концерт као извођач који је издао албум, а не као демо група. Мислим да је било 1996. године у Дому омладине. Имао сам част да присуствујем. Био је врхунски наступ, имао је само онај албум "Право у рај", а вокале му је певала, веровали или не, Маја Николић, из периода док је још била иоле нормална. Све пре тога били су наступи група који су имали неке песме и синглове, али не и албуме. Гру је први који је комерцијализовао свој успех и онда отишао из класичног репа у неке комерцијалније верзије, што му многи замерају, али не виде колико је његов албум био битан да отвори врата другима.

Најбољи реп концерт којем сам икада присуствовао направио је Саншајн, тамо негде 1997. године у СКЦ-у, када су имали наступ не на матрици, него лајв. Њихов хип-хоп у пратњи електричних гитара. Песма "Манијак" какав су визуал направили то је било за причу.

Бед копи сам први пут чуо када су имали две неке дебилне песме "Мирко и Славко" и нешто о пецању дге рефрен иде "забаци домаћине, домаћине забаци". Имали су наступ у клубу који се тада звао Индустрија, на Платоу. Чак и тада су сами говорили да се они репом баве из зезања, на познате реп матрице убацују неки текст где се спрдају.

Један од најбољих албума те старе школе по мом мишљењу имао је Робин Худ. У живом наступу нису били ништа посебно, али и данас је њихов албум (на жалост једини макар да ја знам) невероватно добар. Од Гето стори, преко других песама, били су озбиљно добри.

У то време мени се посебно свидео Who is the Best, екипица коју је предводио MC Best који је четвртком на радио Политици имао емисију Гето, где се једино тада пуштала реп музика. Јако квалитетан албум "Добродошли у Београд" имали су и један добар концерт у Пионирском граду, где сам имао част да присуствујем. Омиљена песма наравно "Таблица множења" баш сам је пре неки дан слушао.

И из те екипе још бих издвојио C-YA. Момци су имали тврди наступ, најагресивнији од свих. За оно време су били одлични.

Ђуса никада нисам волео. Мислио да је био део неке Фул Мун екипе, са неким Жоблом и дебилима, у том периоду ми је баш ишао на ******, али касније ми је постао готивнији.

Након тог првог дела дуго нисам пратио нашу реп сцену, јер је ту почело све и свашта да се појављује. Онда тамо негде 2003. сам чуо случајно на радију Београдски синдикат. Нисам знао ни ко су ни шта су, али када сам узео први албум баш сам се одушевио. Бед Копи је у међувремену од екипице која се заје-бавала, постала екипа која из заје.банције прави квалитетан реп. Недавно сам послушао пар ствари од Смоке Мардељана, одличне су. Лик из краја ми је препоручио недавно да слушам екипу са Медака, Бигру и Паја кратак. Баш ми лепо легли.

Када би ми дали да изаберем ко је најбољи, увек Саншајн, Робин Худ и Синдикат. Али то је само онако зарад ове теме.

Bigru i Paja su sjajni, slusam ih d
Гру је направио први реп концерт као извођач који је издао албум, а не као демо група. Мислим да је било 1996. године у Дому омладине. Имао сам част да присуствујем. Био је врхунски наступ, имао је само онај албум "Право у рај", а вокале му је певала, веровали или не, Маја Николић, из периода док је још била иоле нормална. Све пре тога били су наступи група који су имали неке песме и синглове, али не и албуме. Гру је први који је комерцијализовао свој успех и онда отишао из класичног репа у неке комерцијалније верзије, што му многи замерају, али не виде колико је његов албум био битан да отвори врата другима.

Најбољи реп концерт којем сам икада присуствовао направио је Саншајн, тамо негде 1997. године у СКЦ-у, када су имали наступ не на матрици, него лајв. Њихов хип-хоп у пратњи електричних гитара. Песма "Манијак" какав су визуал направили то је било за причу.

Бед копи сам први пут чуо када су имали две неке дебилне песме "Мирко и Славко" и нешто о пецању дге рефрен иде "забаци домаћине, домаћине забаци". Имали су наступ у клубу који се тада звао Индустрија, на Платоу. Чак и тада су сами говорили да се они репом баве из зезања, на познате реп матрице убацују неки текст где се спрдају.

Један од најбољих албума те старе школе по мом мишљењу имао је Робин Худ. У живом наступу нису били ништа посебно, али и данас је њихов албум (на жалост једини макар да ја знам) невероватно добар. Од Гето стори, преко других песама, били су озбиљно добри.

У то време мени се посебно свидео Who is the Best, екипица коју је предводио MC Best који је четвртком на радио Политици имао емисију Гето, где се једино тада пуштала реп музика. Јако квалитетан албум "Добродошли у Београд" имали су и један добар концерт у Пионирском граду, где сам имао част да присуствујем. Омиљена песма наравно "Таблица множења" баш сам је пре неки дан слушао.

И из те екипе још бих издвојио C-YA. Момци су имали тврди наступ, најагресивнији од свих. За оно време су били одлични.

Ђуса никада нисам волео. Мислио да је био део неке Фул Мун екипе, са неким Жоблом и дебилима, у том периоду ми је баш ишао на ******, али касније ми је постао готивнији.

Након тог првог дела дуго нисам пратио нашу реп сцену, јер је ту почело све и свашта да се појављује. Онда тамо негде 2003. сам чуо случајно на радију Београдски синдикат. Нисам знао ни ко су ни шта су, али када сам узео први албум баш сам се одушевио. Бед Копи је у међувремену од екипице која се заје-бавала, постала екипа која из заје.банције прави квалитетан реп. Недавно сам послушао пар ствари од Смоке Мардељана, одличне су. Лик из краја ми је препоручио недавно да слушам екипу са Медака, Бигру и Паја кратак. Баш ми лепо легли.

Када би ми дали да изаберем ко је најбољи, увек Саншајн, Робин Худ и Синдикат. Али то је само онако зарад ове теме.
Bigru i Paja su sjajni, slusam ih dugo. Ah, industrija 🥰

Dodjoh s posla, pa imam vremena da lepo sastavim post. Igrom slučaja upoznala sam i Juice, i pokojnog Dalibora (Grua). Juice je neverovatno talentovan i moze da izvede bilo koju stvar na engleskom bez greske, odgovarajucom brzinom, dobar flow, dobar glas, ali posle hiphopium vol1, nije mi vise bio slusljiv, nijedna njegova stvar. Sa druge strane je Gru, koji je imao svoj fazon od pocetka i jeste otisao u komercijalu, ali to mi nekako kod njega nikada nije smetalo. Bad copy su za mene bili i ostali carevi, Nigrutina obožavam, legenda nad legendama, bio i ostao, zbog njega sam pocela da slusam rep, Prti je suvisno da komentarisem. Marcelo mi ima ok tekstove, ali meni je njegov glas iritantan, ne znam, nije mi ugodno za slusanje.. Svako ima neki svoj pecat. E, kod Smoke mi se svijda sve, glas, flow, brzina, tekstovi, zato sam ga izdvojila. Autentičan je, iskren i borben. Ima tu jos dobrih imena. Nervira me ova ekspanzija trapa, nit je rep, nit je turbo folk, nekako su mi upropastili sve komercijalno sto je bilo ok, tipa Zvezde Grajma, Blaya dub playa

ja sam vise za oldskul :D

Gru je u mojoj glavi neko ko je doneo RAP na velika vrata, Sunshine sa pocetka

Vudu Popaj mi je jak, jer tekstovi su i jaki i sprdacina...
Marcelo je sad kao stara skola ...

Ali kao i svi muzicki pravci i RAP ima svoje krake pa ko sta voli...

E bravo brate i meni je Gru ono tata , vecna mu slava , on je na neki nacin prvi ko je uveo Hip Hop kod nas na velika vrata i neko ko je celu tu Hip Hop pricu kod nas digao na jedan visi i ozbiljni nivo, on je prvi koji je zvanicno izdao Hip Hop album kod nas 1995. ("Da li imas pravo") sto je na neki nacin bilo pocetak necega sto se moglo nazvati domaca Hip Hop scena u pravom smislu te reci, doduse bilo je i pre njega repera i rep grupa kod nas (jos 80-ih) kao sto su recimo Budweiser, Who Is The Best, Green Cool Pose (grupa koju je osnovao Bane Sunshine tamo krajem 80-ih, preteca Sunshine-a), Robin Hud, Crno-Bela veza, JSSS (Jedva smo se skupili), 2B4 Time iz Smedereva , Sound Control iz Nisa, itd ali to su bile sve te takozvane demo grupe koje su imale neke demo snimke koje su mozda pustali negde ali niko od njih izdao album, takodje bilo je i breakdance grupa, itd.
Inace ovo malo ko zna ali prvo Hip Hop izdanje kod nas izdato je 1984. za "Jugoton" a to je bio singl koji je objavila grupa The Master Scratch Band (ne bas nesto poznata grupa ili grupa koja je ostavila neki sad trag iako su eto prvi snimili izdali Hip Hop singl kod nas sto zapravo govori koliko ti likovi nisu bili ni svesni koliko su zapravo bili ispred svog vremena,mislim ko je bre 84-te znao sta je Hip Hop kod nas, znaci u to vreme i u Americi je rep muzika bila tek u povoju a ne ovde kod nas).

Znaci bilo je Hip Hop-a kod nas i ranije i pre 90-ih i pre Grua ali Gru je ipak prvi koji je izdao Hip Hop album i koji je pricu digao na neki znatno visi i ozbiljniji nivo i koji je u dobroj meri uspeo da priblizi tu muziku i Hip Hop kulturu i nekoj siroj publici (slicno kao i Monteniggersi recimo), nedugo nakon toga mislim te iste godine prvi album izdali su i Sunshine i Robin Hud a mislim i Rhytam Attack, 187 i CYA (znaci da 95-ta je bila bas od istorijske vaznosti za domacu rep scenu) , a u narednih godinu do dve (tamo 1996/97) u tom prvom talasu pojavili su se jos sa svojim debitantskim albumima i Vudu Popaj, Who Is The Best, Monteniggersi, Ding Dong (po meni jedna jako dobra i zanimljiva grupa iz Nisa), Straight Jackin, Sha-Ila , itd , posle u drugom talasu tamo krajem 90-ih/pocetkom 2000-ih pojavio se taj neki drugi talas koji su predvodili Beogradski Sindikat, Bad Copy, Prti BeGe, Juice, VIP i ta Bassivity ekipa , mada po meni ipak taj prvi talas je ono neprevazidjen i taj drugi je vec ono znatno slabiji od tog prvog.

Inace kad se radi o domacoj sceni i meni je ono Gru tata, takodje isto izdvojio bi Vudu Popaja kao kralja dobre lirike, zezanja i satire, Sunshine kao odlican bend (koji malo miksuje i tvrdi gitarski zvuk sto ja isto jako volim), onda Ding Dong su mi isto odlicni sa njihovim opustenim, saljivim tekstovima, Monteniggersi su mi isto super (i dan danas ta njihova dva albuma su ono vrh i klasik i bolje od 80% toga sto je izaslo u medjuvremenu tokom svih ovih godina) , Who Is The Best, Robin Hud, Rhytam Attack , Belgrade Ghetto je isto svojevremeno bila vrlo dobra grupa (Hip Hop boogie nikad kao drugi :) ) , Bad Copy su mi isto gotivni (mada taj njihov humor i satira su mi ipak ono stepenik ispod jednog Vudu Popaja u nekom umetnickom smislu, ipak nikad nisu mogli da u doakaju), Beogradski Sindikat mi je isto uvek bio neki sinonim za kvalitet mada nekako mi se cini da su vremenom mozda malo postali jednolicni i malo se "izlizali od upotrebe" da tako kazem ali su svakako i dalje ozbiljni igraci na domacoj sceni, Juice mi je recimo bio dobar onaj njegov prvi debitantski album HipHopium 1, posle toga ono meeh, a Marcela nisam nikad nesto gotivio da slusam , pomalo mi je uvek bio iritantan za slusanje (iako ga znam ovako licno) i generalno tu Bassivity ekipu nisam nikad nesto gotivio mnogo.

Inace sto se tice repera danas i nekih novih klinaca, ono tesko da uopste mozemo da kazemo i da imamo neku Hip Hop scenu ali ono i dalje tu i tamo ispliva po neka dobra stvar i ima par izvodjaca koji su za postovanje kao sto su recimo Smoke Mardeljano i BiGru i Paja Kratak , oni momci stvarno posteno rade i mislim da su pravo osvezenje na domacoj sceni i nesto sto je domacoj Hip Hop sceni bilo preko potrebno, mislim da bi oni dosta dobro prosli i u ta neka vremena kada je domaci Hip Hop bio na vrhuncu i mislim da bi da su se pojavili tamo pre 15-20 godina imali znatno vecu paznju i popularnost nego danas, inace po meni ni Smoke ili BiGru i Paja ne mogu bas da se porede sa ne znam Gruom, Sansajnom, Vudu Popajem, Who Is The Bestom, Monteniggersima na vrhuncu, itd , ono tesko, ali mislim da svakako sto se tice te neke nove genercije i tih nekih novih klinaca na domacoj sceni da nemas bolje od njih.

Poslednja izmena:
A dobro, tu vec dolazimo do onog cuvenog stvar ukusa:) a i pomalo sukob generacija. Ja recimo 187, CYA nikada nisam volela, ali da sam slusala po koju stvar, jesam. Voodoo popay je neprevazidjen, Robin hud isto. Mislim da ima danas kvalitetnog repa, samo smo zatrpani glupostima, pa se do pravog zvuka teze dolazi. Ne znam jeste slusači FTP? 😂 Poptuni ludaci. Blok, brate, bruklin brate, blok, bruklin bato😂

A dobro, tu vec dolazimo do onog cuvenog stvar ukusa:) a i pomalo sukob generacija. Ja recimo 187, CYA nikada nisam volela, ali da sam slusala po koju stvar, jesam. Voodoo popay je neprevazidjen, Robin hud isto. Mislim da ima danas kvalitetnog repa, samo smo zatrpani glupostima, pa se do pravog zvuka teze dolazi. Ne znam jeste slusači FTP? 😂 Poptuni ludaci. Blok, brate, bruklin brate, blok, bruklin bato😂

CYA i 187 ni ja nisam nikad nesto gotivio ili slusao nesto (mada bas mi zao bilo kad sam cuo da je Bane 187 umro relativno skoro) ali da slazem se da je Robin Hud sjajan i da je Vudu Popaj neprevazidjen.
FTP znam, njih predvodi Zobla (inace Skabov burazer mislim od tetke, ujaka ili tako nesto) koga inace i znam ovako iz kraja, inace kad smo kod tih manje poznatih izvodjaca recimo dobri su mi bili PIK (Podrska iz kraja ili Prozivka iz kraja) , oni su tu isto iz bloka 70 i zaista imali su dobrih stvari (iskreno ne znam da li su jos uvek aktivni i da li se jos bave muzikom), po meni dosta kvalitetnija i ozbiljnije grupa od FTP-a.

CYA i 187 ni ja nisam nikad nesto gotivio ili slusao nesto (mada bas mi zao bilo kad sam cuo da je Bane 187 umro relativno skoro) ali da slazem se da je Robin Hud sjajan i da je Vudu Popaj neprevazidjen.
FTP znam, njih predvodi Zobla (inace Skabov burazer mislim od tetke, ujaka ili tako nesto) koga inace i znam ovako iz kraja, inace kad smo kod tih manje poznatih izvodjaca recimo dobri su mi bili PIK (Podrska iz kraja ili Prozivka iz kraja) , oni su tu isto iz bloka 70 i zaista imali su dobrih stvari (iskreno ne znam da li su jos uvek aktivni i da li se jos bave muzikom), po meni dosta kvalitetnija i ozbiljnije grupa od FTP-a.
Da, FTP nije nesto wow sto se tice celokupnog opusa njihovog, ali su, brate, smešni, show. Ulepsaju mi dan svojim budalastinama

Screenshot_20220123-110744_YouTube.jpg

@ružislav @Bjankilina @fobos11 @fauler ko im je napisao ovaj tekst?

Back