Najbolji primjer složenosti srpskog akcenatskog sistema.

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Najbolji primjer složenosti srpskog akcenatskog sistema.

Gore gore gore gore.
Prevod:
Na visini lošije sagorijevaju planine.

A ima i produženi oblik:
Gore gore gore gore neg' što gore gore dole.

U svim riječima je akcenat na prvom slogu! Englezi bi to obilježili ovako: 'gore 'gore 'gore 'gore.
Međutim razlika je u vrsti akcenta i u prisustvu postakcenatskih dužina, što vjerovatno za svakog stranca koji pokušava učiti srpski predstavlja noćnu moru.
NAPOMENA:
Ova rečenica nije samo jezička pikanterija već i živa istina!
Pošto je na visini niža temperatura i ima manje kiseonika, tamo gore, tačnije šume na tim gorama, zaista lošije gore nego dole gdje je toplije i ima više kiseonika. Ako je nekom čudno kako gore, tj. planine uopšte mogu biti dole, reći ću samo da je sve relativno i kad sa više plan'ne gledaš nižu, ona ti je dole.

Da li neko ima još primera?

Mene npr. nerviraju različito akcentovani oblici imena Aleksandar. А-лександaр je kako izgovaram sama, a mnogo me nervira Alek-sandar.

Nervira me svaki put kad čujem da na nacionalnoj televiziji neko kaže Alek-sandar. On je, dakle, neki Alek a u produžetku -sandar.
A-leksandar mi je ok. AleK-sandar budi u meni nešto zversko...
Kapiram da nam nedostaju oni uzlazno-silazni znaci, ali se nadam da i ovako možemo da se nađemo negde.
1582316651320.png

have a cookie... 🍪!

Mene npr. nerviraju različito akcentovani oblici imena Aleksandar. А-лександaр je kako izgovaram sama, a mnogo me nervira Alek-sandar.

Nervira me svaki put kad čujem da na nacionalnoj televiziji neko kaže Alek-sandar. On je, dakle, neki Alek a u produžetku -sandar.
A-leksandar mi je ok. AleK-sandar budi u meni nešto zversko...
Kapiram da nam nedostaju oni uzlazno-silazni znaci, ali se nadam da i ovako možemo da se nađemo negde.
Pogledajte prilog 652984
have a cookie... 🍪!
U staro vreme akcenat je bio na drugim mestima nego kako ga mi izgovaramo danas, u nekoj izvesnoj meri..Čini mi se da sve više "beži na početak reči" , pa tako imamo:
umesto TEMIŠ-VAR imamo TE-MIŠVAR.
umesto SEGED-IN imamo SE-GEDIN,
umesto FILOZOF-SKI imamo FI-LOZOFSKI.

Uvek su me profesori iz Beograda birali da čitam razne materijale jer im je bilo zanimljivije da slušaju sami, a ove ostale ko šiša. Srećno sam se pronašla u poslu, i dalje akcenat igra važnu, ali kad sednem da slušam dnevnik na bilo kojoj televiziji, kosa mi se nekad digne, naježim se.
@Holy1 , nekako ovo potonje i sama lepše razumem...
Mislim da se problem javlja tek kod četvorosložnih reči ili pak onih sa još više slogova, i baš zato sam izabrala ime Aleksandar.

Uvek su me profesori iz Beograda birali da čitam razne materijale jer im je bilo zanimljivije da slušaju sami, a ove ostale ko šiša. Srećno sam se pronašla u poslu, i dalje akcenat igra važnu, ali kad sednem da slušam dnevnik na bilo kojoj televiziji, kosa mi se nekad digne, naježim se.
@Holy1 , nekako ovo potonje i sama lepše razumem...
Mislim da se problem javlja tek kod četvorosložnih reči ili pak onih sa još više slogova, i baš zato sam izabrala ime Aleksandar.
Kroz istoriju je pokušano od strane države ačenje da se ljudi različitih staleža "razdvoje" po jeziku. Kako je to moguće?
Pa moguće je. I dan danas se osećaju te posledice. Pokušali su da ljude koje imaju nekakvo poreklo, određene titule i one koji su školovani odvoje od običnih kmetova iliti seljaka. I sama znaš da i danas obrazovaniji i školovaniji broj ljudi "drugačije" priča od običnog čobanina u planini ili nekom seocetu, samim tim mu je i vokabular šireg opsega. Uzmimo primer Engleske i Amerike. U ameriku su dolazili ljudi koji su odmetnici od zakona, prevaranti, lopovi - bežali su od vlasti u engleskoj i ako nisi primetila amerikanci mnogo više psovki imaju i nekako su "sočnije" i mnogo ih često upotrebljavaju nego englezi u engleskoj, jer se tamo jezik formirao na jedan potpuno drugačiji način. Mi smo naš stari srpski jezik "zamenili" reformom Vuka Karadžića i umesto da pričamo "šekspirovskim jezikom" mi pričamo jezikom nekakvih huligana - primitivnim.

Vuk Karadžić ne treba da se satanizuje na ovaj način jer je njegov rad malo više od pukog bacanja prljavštine na jezik.
Srbi nikada nisu ni zamišljani za narod koji može govoriti tim šekspirovskim jezikom, ili nekad i jesu, ali sa razlogom ne govore. Narečja su (in the end of the day) zanimljiva.
Lično imam problem sa ljudima koji prezentuju svoj narod i ispostavljaju važne informacije narodu na glavnim TV kanalima. Oni bi trebalo da usvoje standardizovanu verziju srpskog jezika u kojem nema razlike ma koliko kanala da pretrčiš.
Na sandžačkim TV kanalima očekujem da čujem nešto drugačije, ali je to kanal na koji ideš ciljano.
Na nacionalnim frekvencijama očekuješ da čuješ unificiranu verziju srpskoj jezika. Ili je A-leksandar, ili je Alek-sandar.

Vuk Karadžić ne treba da se satanizuje na ovaj način jer je njegov rad malo više od pukog bacanja prljavštine na jezik.
Srbi nikada nisu ni zamišljani za narod koji može govoriti tim šekspirovskim jezikom, ili nekad i jesu, ali sa razlogom ne govore. Narečja su (in the end of the day) zanimljiva.
Lično imam problem sa ljudima koji prezentuju svoj narod i ispostavljaju važne informacije narodu na glavnim TV kanalima. Oni bi trebalo da usvoje standardizovanu verziju srpskog jezika u kojem nema razlike ma koliko kanala da pretrčiš.
Na sandžačkim TV kanalima očekujem da čujem nešto drugačije, ali je to kanal na koji ideš ciljano.
Na nacionalnim frekvencijama očekuješ da čuješ unificiranu verziju srpskoj jezika. Ili je A-leksandar, ili je Alek-sandar.
Vuk Karadzić je duga tema. Kakvo mišljenje može da ti bude o čoveku koji je unamljen od strane Austrije i Rusije, od kojih je primao apanažu da izvrši reformu. Austrijancima je bilo sve jedno ko će da zauzme tu ulogu, ali sticajem okolnosti to je bio Vuk. Vuk čak nije ni završio osnovnu školu, jednom je izbila kolera, jednom se razboleo jednom su turci naišli..Ne bih da vređam čoveka, ali ako bi smo bilo ozbiljni rekli bi smo da je bio polupismen - imao je elementarno znanje za čitanje i računjanje. Vuk je čak pokušao da napravi jedan članak u vezi vožda Karađorđije, kada je Kopitar bio na putu za Padovu, kada je Vuk završio članak pokazao ga je Kopitaru, imao je katastrofalnih grešaka u pisanju, tako da taj članak nije ni objavljen. Čak je i sam vuk napisao: "Ne poznvajući srbsku gramatiku, ja uzedoh da je napišem."

U to vreme nije bilo druge nego raditi za strane sile. Molim vas, to je kao što će sutra našim sunarodnicima osporavati diplome sa kosovskim pečatom, a evidentno je da neki uspevaju da kupe diplome. Šta sa onima koji su učili i radili da bi došli do nje? Nemojmo biti neosetljivi za ljude koji su imali talenta i dokazali svoja umeća, pa onda ih lepo odbaciti kao da su velike nule za nas i za čitav svet. Naprotiv, obrazovanje ne treba da podleže inkomentenciji država da se usaglase oko bilo čega.
Za mene je Vuk jedno, za vas drugo, ali i dalje možemo izvesti sličan zaključak uz malo objektivizma.
Nadam se da oboje možemo da sve to prihvatimo ''sa zrncem soli''.

U to vreme nije bilo druge nego raditi za strane sile. Molim vas, to je kao što će sutra našim sunarodnicima osporavati diplome sa kosovskim pečatom, a evidentno je da neki uspevaju da kupe diplome. Šta sa onima koji su učili i radili da bi došli do nje? Nemojmo biti neosetljivi za ljude koji su imali talenta i dokazali svoja umeća, pa onda ih lepo odbaciti kao da su velike nule za nas i za čitav svet. Naprotiv, obrazovanje ne treba da podleže inkomentenciji država da se usaglase oko bilo čega.
Za mene je Vuk jedno, za vas drugo, ali i dalje možemo izvesti sličan zaključak uz malo objektivizma.
Nadam se da oboje možemo da sve to prihvatimo ''sa zrncem soli''.
Ja bih se složio samo za to da je Vuk bio od velike koristi ovom narodu u smislu prikupljanja narodnih umotvorina. I sam Njegoš i knez Miloš su imali negativno mišljenje o Vuku, kao i cela intelektualna dijaspora. Vuka ne okrivljujem jer verujem da je bio samo instrument u njihovim rukama. Čovek je primao 3 primanja i zapisivao i uzimao knjige iz manastira i preprodavao po Austriji, čak u Berlinu imaš biblioteku koja se zove Vuk Karadžić, iz razloga što je baš on prodavao te knjige i spise i time sakupio osnovnu građu za biblioteku. Pored toga da vas pitam zašto je "Gorski vjenac" Njegoš pisao na starom jeziku kada je reforma u to vreme već sprovedena?

Nisam se bavila tim pitanjem, ali bih prvo pomislila da je pisao po starom jer nije imao mnogo vremena da uči nešto novo...
Ne zaboravimo da je živeo prilično kratko, 38 godina; Tada nije bilo prioritet baviti se inovacijama u prosvetiteljstvu, život je tekao dinamično, trebalo je održati ime, mislilo se-da kasnije vidimo šta ovo čudo od deteta radi..
Vremena nije bilo. Njegoš je velika ličnost naše nacionalne istorije... ali niko ne zna šta bi se desilo da je poživeo duže.
Trebalo mi je vremena da se udubim u njegovo pisanije, nije to tako daleko savremenom srpskom jeziku... Blisko je, reč po reč, razume se.

Nisam se bavila tim pitanjem, ali bih prvo pomislila da je pisao po starom jer nije imao mnogo vremena da uči nešto novo...
Ne zaboravimo da je živeo prilično kratko, 38 godina; Tada nije bilo prioritet baviti se inovacijama u prosvetiteljstvu, život je tekao dinamično, trebalo je podržati ime, mislilo se-da kasnije vidimo šta ovo čudo od deteta radi..
Vremena nije bilo. Njegoš je velika ličnost naše nacionalne istorije... ali niko ne zna šta bi se desilo da je poživeo duže.
Knez Miloš je poslao dopis vladiki Njegošu uoči Vukove planirane posete Crnoj Gori da se pripazi austrijskog agenta koji pokušava da ispletkari i poturi nekakve gluposti na hartiji. Njegoš je i sam bio skeptičan po pitanju Vuka i prema tome što Vuk radi.

Nisam spremna na to da verujem da mi je predak kao on bio izdajnik, mada je izdajnika bilo mnogo. Vuk za mene nikada neće biti izdajnik jer sam živela sa svojevrsnom himnom Vukovoj zaostavštini. Znate, nije lako igrati se sa srcima. Nadam se i da nećemo podlegati takvom omalovažavanju, te da će se neko nečega novog dohvatiti da unapredi svoj jezik ovde. Nije stvar u tome da ljagamo, stvar je u tome da nešto popravimo ako znamo kako.

Nisam spremna na to da verujem da mi je predak kao on bio izdajnik, mada je izdajnika bilo mnogo. Vuk za mene nikada neće biti izdajnik jer sam živela sa svojevrsnom himnom Vukovoj zaostavštini. Znate, nije lako igrati se sa srcima. Nadam se i da nećemo podlegati takvom omalovažavanju, te da će se neko nečega novog dohvatiti da unapredi svoj jezik ovde. Nije stvar u tome da ljagamo, stvar je u tome da nešto popravimo ako znamo kako.
Slažem se. Opet kažem ne krivim lično Vuka. Bilo je onog pozitivnog i onog negativnog što je uradio. Sve u svemu jedan projekat za koji sam čuo da je sproveden 60-ih godina prošlog veka, gde jedan jedan tim od 100 velikih lingvista i etimologa sakupljao reči koje su se upotrebljavale na našim prostorima u srednjem veku - (pošto ne volim da se bahteć sa ciframa, rećiću da je za par godina istraživanja sakupljeno 30x više reči nego što ih mi danas imamo u savremenom srpskom jeziku i u vukovom rečniku), istraživanje je obustavljeno ne zna se iz kojih razloga. Ali veruje se da je broj još veći.
Što jezim ima veću starinu obimni je i sa manje reči objašnjava više, a savremeni jezici samo govore "opisnički" - nao naprimer engleski. Sami eglezi smatraju da im je jezik nastao u srednjem veku.

Back