Najbolji izvođači/pevači folk/narodne muzike

• Začetnik teme Začetnik teme JapX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

JapX

Početnik
Poruka
1
5. Muharem Serbezovski

Čovek koji teži da bude često bačen u senku, pogotovu za razliku od priznatijeg (u svetu a i ovde) Šabana Bajramovića koga ja takođe cenim. Ali Muharemove pesme i vokal su mi nešto zaista posebno. Period od početka karijere (1969.) do negde sredine '80ih je njegovo zlatno doba.
Zanimljivu pesmu koju ću napomenuti a da nije naročito neki 'hit' bila je ' Hej aga aga '
a od klasika ' Svi mi draga grešimo '

4. Šaban Šaulić

Ne trebamo imati predrasude što je snimio mnogo manje kvalitetnih ili nekvalitetnih pesama kroz '90e pa do danas, u odnosu na njegov period od 1969. do 1987. u kome ima dosta upečatljivih pesama. To što je krunisan kao 'kralj narodne muzike' nije neko čudo - primetljivo je da čovek zaista ima izvanredne glasovne mogućnosti, od prijatne nežne boje do moćnih i prodornih trilera.
Zanimljivu pesmu koju ću napomenuti a da nije naročito neki 'hit' bila je ' Živeli ' iz 1987.
a od klasika ' Sam za stolom jedan čovek sedi '

3. Staniša Stošić

Video sam dosta ovakvih listi ovde i Staniša se retko pominje, zaista markantan vokal južnjačkih pesama. Njegova izvedba ' Simbil cveće ' je najbolja koju sam čuo, a ima tu dosta prelepih pesama kad čovek dublje zađe.

2. Predrag Cune Gojković

Obično se spominje pored Tozovca i stavlja se ispod istog, ali za mene Tozovac nije ni blizu kvaliteta Cuneta. Cune je jednostavno potpuniji umetnik - peva i narodne i zabavne, tačnije latino kao što su ' Mama Huanita ' i 'Cha cha flamenco '. Od narodnih bih izdvojio manje poznatu ' Sirota je bez miraza ' ali vrlo emotivna pesma. Svaku pesmu koju peva bilo kog žanra stvara slušaocu osećaj da sluša vrlo pouzdanog interpretatora koji ne mora da se oslanja na svoj kvazi 'šmekerizam' kao što to radi Tozovac.

1. Ljubiša Stojanović Louis

Neverovatan opseg glasa, stil i mogućnosti na kojima bi mu verovatno neki crnci zavideli. I naravno... toliko zanimljivih pesama, poslušati bilo koju bukvalno.
Moj trenutni izbor: ' Nit' te lažem, nit' te ružim ' iz 1999.

Istražujem i proučavam folk/narodnu muziku više od 10 godina, tako da smatram da je moja lista više nego kompetentna. Nisam hteo da budem previše opširan, želim da vidim prvo kako će i koliko će ova tema biti popularna. Rado ću da se priključim svakom ko ima nešto zanimljivo i pametno da napiše. Pozdrav.

Back