Najbolji i najgori menjac koji ste probali!

Dule 021

Veoma poznat
Poruka
13.807
Ima mnogo modela automobila a isto toliko i menjaca pa sta kazete,koji vam je bio najbolji a koji najgori sto ste probali.
Ja cu da krenem a vi se nadovezite ako imate sta da kazete tj ako ste imali priliku da vozite toliko vozila pa da kazete sta valja a sta ne.:)
Najbolji koji sam probao:
-tu ima par njih ali jedan od najboljih je imala Toyota MR2 (verovali ili ne Wartburg 1,3 je medju boljima)
Najgori:
-bio i ostao pezoov menjac koji nikako ne mogu da svarim.
Od automatskih audi mi je imao bas dobar menjac a Fiat Punto -katastrofa!
Vi ste na redu!:per:

Volvo i Mercedes manuelni, Toyota i Mercedes automatici, naravno najbolji. Tu spadaju generalno i japanci poput Toyote Carina-e Mk2 ili Mazde 626
Najgori, velika vecina pa je tesko izdvojiti kao sto je VW Golf 2 automatik (3 brzine besmisleno poredjane), pa Fiat i njegovi derivati (vec pomenuti Jugo i Z128) tokom 30+ godina produkcije,
Blisko losi su i VW manuelni menjaci kao npr Pasat sa kraja 80tih sa sajlama, ima jos ne mogu svih modela da se setim.

Uglavnom zimi kada zahladni osim Volvo, Mercedes, BMW manuelnih 98% ostalih je zali boze, tvrdi zaglavljuju se, usporeni, zapinju, tesko pomeranje rucice sve dok se dugo ne vozi auto i koliko toliko zagreje ulje u menjacu da koliko toliko postane razumno udobno koriscenje.

robotizovane mehanicke niti sam vozio niti mislim da se mogu porediti po istim osobinama.

Ima mnogo modela automobila a isto toliko i menjaca pa sta kazete,koji vam je bio najbolji a koji najgori sto ste probali.
Ja cu da krenem a vi se nadovezite ako imate sta da kazete tj ako ste imali priliku da vozite toliko vozila pa da kazete sta valja a sta ne.:)
Najbolji koji sam probao:
-tu ima par njih ali jedan od najboljih je imala Toyota MR2 (verovali ili ne Wartburg 1,3 je medju boljima)
Najgori:
-bio i ostao pezoov menjac koji nikako ne mogu da svarim.
Od automatskih audi mi je imao bas dobar menjac a Fiat Punto -katastrofa!
Vi ste na redu!:per:

Sto da ne, stare Skode i Lade imaju isto dobre menjace.
Nego, jesi vozio Zastave [Floridu, Yugo, 128}], tesko da ima gori.

Sto da ne, stare Skode i Lade imaju isto dobre menjace.
Nego, jesi vozio Zastave [Floridu, Yugo, 128}], tesko da ima gori.

Da,Lada ima extra kratak hod rucice menjaca i ako je dobar bas je gotivan a sto se tice Yuga ja sam imao par primeraka koje sam licno vozio i uopste mi nije bio los menjac. Rucica kod poslednje 55-ice je isla "ko u sir".
Postojao je jedan auto sa kojim ja nisam nikako mogao da se izborim tj sa njegovim menjacem a to je Tristac.:evil:
Kako ga ubacim u prvu i krenem tako on izbaci.Naravno radi se o neispravnom menjacu ali covek ga tako vozio godinama a ja sam samo trebao da ga preparkiram i nisam mogao.:D

Ako menjac na Jugu 55 nije bio los, mogu tek da zamisilim koiliko si tolerantan i prema ostalim skalamerijama na autu. il;i mozda nisi imao potrebu da probas da ubacis u prvu brzinu tokom voznje :)
ne mogu da zamislim opis da menjac Juga ide ko u sir kada je sam po sebi postavljen neergonomski i onako gusto ulje koristi a mozda sam samo isprobao i daleko bolje pa povisio ocekivanja za takav subjektivni osecaj.
Lada ima stari Fiatov menjac iz 124 i nije toliko los osim sto je imao "tezak" rikverc (mora da se zestoko pritisne nadole) sa dugiim hodom rucice. Na mojoj skali jedna slabasna ocena trojka (1-5).

Menjac na mom starom Golfu I. Iskreno ne znam kakvi su drugi menjaci na Golficima, vrlo sam malo imao prilike da ih saltam, ali ovaj moj je bio nenadjebiv. I do danas stvarno mojoj ruci nije vise prijao ni jedan drugi. Fora je bila sto je radio besprekorno precizno, imao dosta ostro koleno, ali nije pruzao neki otpor pri savladjivanju istog. Meni bas onako po meri. Recimo sadasnji menjac sa kojim se druzim, na Roveru 416si to koleno ima za nijansu tvrdje i ne tako ostro. Dobar je, vise mi lezi od mnogih drugih (mada mozda i sto sam se navikao), ali nikako bolji od starog Golfa.
A mislim da cu se sloziti za Yugica da ima boze sacuvaj menjac.

Najgori
Passat b3 1.6 d. Nikako nisam mogao da ukapiram u kojoj sam brzini :D Mislim, pogadjao sam brzine kako treba, ali nekako mi je uvek ostavljao neku dozu nesigurnosti.

Najbolji u jednoj staroj, ali dobro ocuvanoj 123-ci. Kratak hod, rucica precizna, fenomenalan osecaj.

Nesto malo losije, ali ne puno, Audi 100 i moj Passat b2, u sustini isti menjac. Malo duzi hod u odnosu na 123, ali upada u brizne bez greske i prilicno tecno. Sto rece neko, samo se cuje klik :D

Alfa 156 1.6 ts, negde na sredini. ***, Italijani ne znaju da naprave nesto sto ce biti perfektno.

Doduse nikada nisam vozio yugo, pa ne znam kakav je njegov, tako da, za sada, ostaje nagori ovaj u b3.

Sto se tice Yuga moze da ima dobar menjac ali je to zavisilo od primerka do primerka.Takav je i auto bio-poslazes 10 komada i nijedan nije bio isti.
Kod 123-ke mi se nije svidjao rikverc i stalno sam razmisljao sta ako se otkaci rucica-mogu da se nokautiram.:D
Evo i BMW E46 ima glup rikverc,gurnes kao da hoces u prvu a onda jos jace gurnes i rucica ode jos par cm levo i onda gurnes napred.Treba poprilicna sila da bi se to odradilo i mislim da bi se mnoge zenske osobe napatile.
A menjac kod 190 -ke kontras je isto prica za sebe.

Taj BMW-ov mjenjac je nenormalno precizan ali ima foru sa rikvercom ;) kad ga tako lagano poceras u lijevo treba poveca sila da bi se ubacio,e sad zaboravio sam tacno ali ima fora da se ubaci lagano skoro kao i u prvu,da li se prvo pomjeri malo u desno pa se zaletii ili se ide u isto vrijeme gore i lijevo nemam pojma,ali mogu provjeriti za 2 dana kod druga na njegovom BMW-u

Back