Najbolji gitarski rif svih vremena

Smoke On The Vater је дефинитивно најпознатији, свиђао с он некоме или не. Код нас је дуго година био "Црни лептир" од ЈУ групе. Свако ко је покушао да свира гитару умео је да понови риф на једној жици.
Pre neki dan gledam klinac kupuje novu gitaru i nesto mi zvuci poznato :) osta taj rif da lebdi u vremenu i prostoru.

Smoke On The Vater је дефинитивно најпознатији, свиђао с он некоме или не. Код нас је дуго година био "Црни лептир" од ЈУ групе. Свако ко је покушао да свира гитару умео је да понови риф на једној жици.
Najpoznatiji da ,ali ne i najbolji.

"Guitar World" magazin je prosle godine napravio glasanje svojih citalaca na temu 50 najboljih gitarskih rifova. Magazin je sam nacinio listu od 125 rifova a jedino pravilo sa kojim su se citaoci sami slozili je da moze biti samo jedan gitarski rif po grupi. Dakle na listi nisu mogli biti na primer rifovi Paranoid i Iron Man od Black Sabath, vec samo jedan rif od svih pesama grupe. Ne znam koliko je to u redu sa obzirom da su Tommy Iomy iz Black Sabbath ili Blackmore i drugi napravili toliko dobrih rifova, ali u redu. To je njihov izbor sa obzirom da su se i sami citaoci slozili sa tim pravilom. Pored svakog rifa je detaljno objasnjenje rifa, skale i tonovi kao i gitare i oprema koju je gitarista koristio.
Na prvom mestu je izabran rif Led Zeppelin-a "Whole Lotta Love".
2. Crazy Train - Ozzy Osbourne
3. Back in Black - AC DC
4. Smoke on the Water - Deep Purple
5. Aint` Talkin` `Bout Love - Van Halen
6. Enter Sandman - Metalica
7. Iron Man - Black Sabbath
8. Walk - Pantera
9. La Grange - ZZ Top
10. Purple Haze - Jimmy Hendriks
Necu preneti celu listu, ko zeli moze da je vidi na https://www.guitarworld.com/features/greatest-guitar-riffs-of-all-time

Sa obzirom da je Sensei napisao da napisemo rifove koji su nas licno pogodili, ovako, na brzinu bih za sebe izabrao Randy Rhodes rif za pesmu "Crazy Train" od Ozzy Osbourna.
Imigrant song je po meni najbolja pesma od Zeppelina.
Paranoid od Black Sabbatha.

Back