Najbolji gitarski rif svih vremena

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.259
Gitarski rif je u suštini ponovljeni niz nota ili akorda, a oni najbolji uzdižu dobru pesmu u nešto što prevazilazi vreme. Nije uvek reč ni o virtuoznosti; odličan riff može biti veoma jednostavan, ali ako je dovoljno privlačan i pristupačan, može da govori mnogo i da zaista uzburka dušu.

Pomenuću neke, a vi slobodno dodajte one koji su vas "pogodili".

THE ROLLING STONES: (I CAN’T GET NO) SATISFACTION (1965)​

Ovih dana nemoguće je zamisliti "(Ne mogu da dobijem) zadovoljstvo" bez legendarnog uvoda Kit Ričardsa sa fuzzboksom. Međutim, kada je pisao muziku, Ričards je zamislio da će uvodni rif svirati duvačka sekcija. Kao što je kasnije rekao novinaru Ianu MacPhersonu, „Ovo je bila samo mala skica, jer, po mom mišljenju, bledi ton je zaista bio tu da označi šta će duvači raditi.”

Smoke On The Vater је дефинитивно најпознатији, свиђао с он некоме или не. Код нас је дуго година био "Црни лептир" од ЈУ групе. Свако ко је покушао да свира гитару умео је да понови риф на једној жици.

na vrhu skoro svih lista je legendarni

DEEP PURPLE: SMOKE ON THE WATER (1972)​

Smoke On The Vater je delimično inspirisan malo verovatnim izvorom: Betovenovom simfonijom br.5. „Dugujem mu mnogo novca“, rekao je Blekmor, koji je preokrenuo poznatu temu nemačkog kompozitora, kasnije biografu Purplsa Dejvu Tomsonu.
da, rif iz ove pesme je definitivno najpoznatiji rif svih vremena.
sinonim za rock-muziku, mislim da su retki oni koji nikad nisu culi... ta na naaa, ta na na-na, ta na naa, na-na :ok:

@zx16
mozda se ne slazemo oko Ukrajine, ali eto bar oko ovoga imamo isto misljenje! ;)

walk this way
green river
sweet home alabama
money for nothing
sunshine of your love
Могу и ја направити листу од пар стотина чувених родова али тог који је планетарно познат дефинитивно је "Smoke On The Water".

Могу и ја направити листу од пар стотина чувених родова али тог који је планетарно познат дефинитивно је "Smoke On The Water".
nikako ne mogu da se opredelim da li mi je bolji smoke on the water ili whole lotta love

a Oh Well mi je totalno u prvih 10

"Guitar World" magazin je prosle godine napravio glasanje svojih citalaca na temu 50 najboljih gitarskih rifova. Magazin je sam nacinio listu od 125 rifova a jedino pravilo sa kojim su se citaoci sami slozili je da moze biti samo jedan gitarski rif po grupi. Dakle na listi nisu mogli biti na primer rifovi Paranoid i Iron Man od Black Sabath, vec samo jedan rif od svih pesama grupe. Ne znam koliko je to u redu sa obzirom da su Tommy Iomy iz Black Sabbath ili Blackmore i drugi napravili toliko dobrih rifova, ali u redu. To je njihov izbor sa obzirom da su se i sami citaoci slozili sa tim pravilom. Pored svakog rifa je detaljno objasnjenje rifa, skale i tonovi kao i gitare i oprema koju je gitarista koristio.
Na prvom mestu je izabran rif Led Zeppelin-a "Whole Lotta Love".
2. Crazy Train - Ozzy Osbourne
3. Back in Black - AC DC
4. Smoke on the Water - Deep Purple
5. Aint` Talkin` `Bout Love - Van Halen
6. Enter Sandman - Metalica
7. Iron Man - Black Sabbath
8. Walk - Pantera
9. La Grange - ZZ Top
10. Purple Haze - Jimmy Hendriks
Necu preneti celu listu, ko zeli moze da je vidi na https://www.guitarworld.com/features/greatest-guitar-riffs-of-all-time

Sa obzirom da je Sensei napisao da napisemo rifove koji su nas licno pogodili, ovako, na brzinu bih za sebe izabrao Randy Rhodes rif za pesmu "Crazy Train" od Ozzy Osbourna.

Thunderstruck od stranih, od domacih Kao kakao (Leb i Sol) su po mom misljenju najupecatljiviji. Dodao bih Sultans of swing i mozda Najjaci ostaju...

Inace dosta gitarista skraceni akord (petica, ili powerchord) nazivaju rif, pa se tu nekad stvori zabuna :)

Po meni je ipak bolji od Leb i sol onaj u pesmi Uči me majko karaj me. To bih možda i izabrao za najbolji ikad bar sa naše scene.
Ipak je to Vlatko Stefanovski. On i Dragi Jelić su verovatno najbolji gitaristi ikad sa ovih prostora.

Back