najbolji civilni avion

caravella jeste lepa i nos 787 podseca na nos caravelle.mada nisam nesto lood za njom

Potpuno se slazem da je lepa. Njen nos je veoma slican i Cometovom.

Sto se osobina tice...kada se sada pogleda, bila je zaostala po nekim pitanjima i kada se tek pojavila. Krilo sa malom relativnom debljinom u korenu, ogromnim aerodinamickim slivnicima i uz to, ako se dobro secam, prilicno neelasticno. Nije imala all-flying tailplane, sto znaci da trimovanje po pitchu nije bilo bas najsavremenije reseno. Takodje nisam siguran da su prve verzije imale yaw damper. Cockpit, po mom misljenju, jeziv...deluje strasno neuredno i prenatrpano (motorski instrumenti nabacani tako da deluju nepregledno, yoke-ovi koji "izlaze" sa strane - cini mi se da je DC-3 imao slicne - tiller na yoke-u)...kada sumiram, po "savremenosti" mnogo podseca na Comet.

he he he... i ja sam se pitao kako se snadju u takvom kokpitu...

Ne znam da li sam ovo napisao negde, ali pitao sam kustosa muzeja pre nekih godinu dana, sta ce biti sa karavelom, odnosno da li ce da je otvore kao eksponat. Kustos je rekao da nece sigurno u narednih 5 godina, zbog finansijskih razloga...

Svedsko udruzenje ljubitelja Karavela ''Le Caravelle Club'' ima jednu Karavelu u dobrom stanju (ali ne leti). Testiraju motore svakih mesec dana.

Zna li neko sta se desilo sa drugom sacuvanom Caravelle-om JAT-a? Ne znam registarski broj i ime, znam samo da je stajala uz staru ogradu (pre prosirenja), ispred ulaza u stari hangar, okrenuta nosem ka hangaru i Lakoj avijaciji, repom ka ogradi, pored nje (ili ispred, ne secam se vise dobro) je stajao HAL Gnat (ne znam ni sa njime sta je, ne videh ga oko muzeja).

YU-AHF (navodno)...prodata Aero Tour-u zajedno sa YU-AHA (prva JAT-ova Caravelle) i YU-AHG. YU-AHK je prodata kompaniji Minerve.

Nazalost, covek koji je postavio fotografije na sajtu ciji si link poslao je pogresio (ili namerno to uradio). Mozda je postavio sliku bilo koje JAT-ove Caravelle jer nije imao sliku YU-AHF, ali to se na sajtu ne moze procitati. Naime, ono nije uopste Orly vec Gatwick, Caravelle je YU-AHB ("Bled", koji se sada nalazi izspred muzeja u Beogradu), fotografija snimljena 1971. U pozadini (najverovatnije) YU-AGA, JAT-ov prvi B-707. Pravi link:

http://www.airliners.net/open.file/0070476/L/

Moguce da je na ostalim fotografijama YU-AHF

prvu sliku je cisto stavio da pokaze karavelu u jatovim bojama i to jeste AHB a ostale fotke su iz muzeja u Orly-u,ex AHB

Da, to sam i napisao kao jednu od mogucnosti...ostaje nejasno zasto nije, ako je vec hteo da pokaze YU-AHF, stavio odgovarajucu sliku sa istog sajta:

http://www.airliners.net/open.file/0102965/L/

BTW....da potvrdimo, na Orly-u je YU-AHF, a u Beogradu je YU-AHB.

Back