Што се "Кума 3" тиче, у питању је одличан филм, један од најбољих те 1990-е године, не најбољи јер бјеше те године још изванредних фимова (рецимо
Goodfellas,
Miller's Crossing са авангардним и уврнутим рукописом браће Коен), али један од најбољих.
Проблем је што Кум 1 и 2 припадају једној посебној, ванвременској филмској димензији, превише је подигнута љествица и иако је у питању (мислим на Кум 3) одличан филм сви који су става да је боље да није ни урађен, имају покрића.
Но, како већ написах, о укусима па и филмским не вриједи расправљати. Сваког филмофила треба уважавати, које год филмове и који год жанр готивио. Наравно, они који бану на тему о филмовима са јединим циљем како би се кроз пост "исповраћали" по неком филму или филмској теми не заслужују уважавање.
Но да напишем нешто о самој оцјени на имдб која се не ријетко разликује од критика и рецензија филмских критичара. А и рецензија има разних, има стварно добрих, квалитетних, но има и наручених гдје је сврха оцрнити филм који се дрзнуо дирнути у постављени систем вриједности, што смо имали са рецимо апсолутно одличним филмом
Apocalypse Now (1979).
Зато је мишљење филмофила свакако искреније од рецензија критичара гдје у позадини знају бити и различити мотиви, некад и политички, ако му се филм допадне, то каже или напише, ако не, лоше га оцијени, некад лошију оцјену својим ријечима образложи. Код оцјене на имдб-у ваља имати на уму да су филм оцјенили они који су одгледали, самим тим и који готиве и тај жанр и такве филмове. Слабија оцјена на имдб-у не мора бити узрокована мањком квалитета него и чињеницом да филм није испунио очекивања циљне публике, да ли је то мањак јурњаве и акробација, крај филма који одудара од жељеног, мањак маште ако је упитању научна или епска фантастика, ако филм не задовољи очекивања циљне групе, слиједи и слабија оцјена. И то је тако
Опет овај филм када се појавио није скренуо превелику пажњу, није замишљен као блокбастер, комерцијални сегмент бјеше у другом плану, од фиомова урађених 1994. године је тек на 95.мјесту (
овдје) по оствареној заради.
Није ни "развикан" у трци за фигурицом оскар (те године бјеше више исфорсиран "Форест Гамп" који ми се лично баш допао, а и готивим посебно Тома Хенкса, но имам и озбиљне замјерке), али је временом добијао све бољи статус код заљубљеника у филм и данас је ту гдје је.
Многи од нас готивимо више неке друге филмове, другим филмовима би дали предност, и ја лично, но и овај филм ће истински филмофили поштовати.