Најбоље и најгоре филмске трилогије

Најбоља филмска трилогије је ?

• The Godfather trilogy

• The Lord of the Rings trilogy

• Star Wars Prequels Trilogy

• The Matrix trilogy

• Three Colors Trilogy

• Back to the Future trilogy

• The Dollars Trilogy / The man with no name trilogy

• Toy Story Trilogy

• The Infernal Affairs Trilogy

• The Ingmar Bergman Trilogy

• The Naked Gun Trilogy

• The Bourne Trilogy

• The Millenium Trilogy

• Oceans trilogy

• The Ageism / Dream Trilogy

• The Godfather trilogy

• The Lord of the Rings trilogy

• Star Wars Prequels Trilogy

• The Matrix trilogy

• Three Colors Trilogy

• Back to the Future trilogy

• The Dollars Trilogy / The man with no name trilogy

• Toy Story Trilogy

• The Infernal Affairs Trilogy

• The Ingmar Bergman Trilogy

• The Naked Gun Trilogy

• The Bourne Trilogy

• The Millenium Trilogy

• Oceans trilogy

• The Ageism / Dream Trilogy

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
По чему је дечија прича ? Да ли си можда читао књиге ? Хобит јесте дечија прича, али за Господара то у потпуности не стоји. Очигледно си пришао филму са предрасудама и не умеш да сагледаш филм из више аспеката те да сагледаш причу и поруку мало дубље...

Satro rat, na kraju svi junaci zivi i zdravi. Neki vilenjaci i patuljci gistro jure za nekim magicnim prstenom... Uglavnom film mi je detinjast, ne mogu lepo da objasni, jednostavno ne volim takve price(gde se pominju razni zmajvi vilenjaci i slicno)
Isto tako mi je i Hari poter glup do zla boga

Satro rat, na kraju svi junaci zivi i zdravi. Neki vilenjaci i patuljci gistro jure za nekim magicnim prstenom... Uglavnom film mi je detinjast, ne mogu lepo da objasni, jednostavno ne volim takve price(gde se pominju razni zmajvi vilenjaci i slicno)
Isto tako mi je i Hari poter glup do zla boga

:hahaha:

Колега. то што ти не волиш "такве приче" не значи да је филм лош. Да ли су Сезанове слике "глупе до зла Бога" јер ти не преферираш постимпресионизам ?
Ја на пример не волим филмове попут "Борновог идентитета" али никада од мене нећеш чути да је то лош филм.

Хари Потер је такође далеко од глупог филма, као и књиге.

Poslednja izmena:
Gospodar prstenova definitivno najbolja, mozete da pljujete Dzeksona koliko hocete, ali ipak je obavio sjajan posao, jer zaista, nije bas lako scecne iz lotra pretociti na filmsko platno

Pirati sa Kariba nisu losi, originalna Star wars trilogija takodje, Matrix je dobar

Prve 3 epizode sw serijala su sranje, a imale su potencijala da ispadnu odlicne

Indijana Dzons, pa, vredi odgledati 3. deo, prva 2 su za bacanje

Слажем се. Али стварно штета што "Пирати" и "Инди Џоунс" неће остати као трилогије - најављен је 4. део саге о капетану Спероу, а прошле године је изашао онај огавни наставак Индијане.

:hahaha:

Колега. то што ти не волиш "такве приче" не значи да је филм лош. Да ли су Сезанове слике "глупе до зла Бога" јер ти не преферираш постимпресионизам ?
Ја на пример не волим филмове попут "Борновог идентитета" али никада од мене нећеш чути да је то лош филм.

Хари Потер је такође далеко од глупог филма, као и књиге.

Ja sam izneo svoje misljenje ali to naravno ne znaci da je film los.
Jednostavno, meni je glupav a nekome se svidja(ukusi su razliciti) ;)

Ja sam izneo svoje misljenje ali to naravno ne znaci da je film los.
Jednostavno, meni je glupav a nekome se svidja(ukusi su razliciti) ;)

Ок, сада долазимо до нечега. Предходно си рекао да је LOTR трилогија најгора, али сада си успео разјаснити (ваљда). Добро, нећемо цепидлачити.

Све то стоји. Али када упоредиш прва два дела и трећи... То квари слику филмске трилогије, и то знатно. Док код Питера Џексона нема таквих драстичних одступања.
Sto i jeste presudno da "Kum" trilogija ne deluje kao najbolja.

Glasala sam za Borna, zato što su mi se svidela sva tri dela. Mogla sam da glasam i za Milenijum, recimo.
Naravno da su Kum 1 i 2 bolji - ali ne volim treći deo. Mad Max i Road Warrior obožavam, ali treći deo ne volim, i tako...
A Ingmar Bergman (koji filmovi čine trilogiju?) i Kišlovski su mi nezanimljivi u takmičarskim kategorijama.

Poslednja izmena:
Слажем се. Али стварно штета што "Пирати" и "Инди Џоунс" неће остати као трилогије - најављен је 4. део саге о капетану Спероу, а прошле године је изашао онај огавни наставак Индијане.

Pirati s Kariba 4. deo je solidan film,nije lošiji od prethodnih delova.Što se tiče Indijane Džonsa,iako tehnički gledano više nije triologija,u suštini je to ostao svojim duhom .
Prva tri filma nose pečat osamdesetih godina XX veka .Za to doba,sva tri dela su bila izuzetno originalne i maštovite avanture,koje su i danas zanimljive za gledanje i sa dobrim razlogom nose visoke ocene.Harison Ford je u doba snimanja prvog filma imao 39 godina,a u doba snimanja trećeg dela 47,tako da sa tim godinama i deluje kao avanturista istraživač i zavodnik.Tokom osamdesetih je važio za jednog od najseksipilnijih glumaca na planeti.
Najavljuje se i 5. deo,kada će Harison Ford imati 70 godina.Uzeti Harisona Forda da sa svojih 70. godina opet glumi karakter Indijane Džonsa je isto što i uzeti Majkla Džej Foksa,da sada sa svojih 51 godina glumi onog tinejdžera,skejtera i rokera u usponu iz filma Povratak u budućnost.
Bez ikakve diskriminacije prema starijim,jer i osoba sa 70 godina može biti odličan avanturista, ( dovoljno je pogledati sve one likove sa Nacionalne Geografije,Animal Planet i Diskaverija),ali ne može biti Indijana Džons.

Glasala sam za Borna, zato što su mi se svidela sva tri dela. Mogla sam da glasam i za Milenijum, recimo.
Naravno da su Kum 1 i 2 bolji - ali ne volim treći deo. Mad Max i Road Warrior obožavam, ali treći deo ne volim, i tako...
A Ingmar Bergman (koji filmovi čine trilogiju?) i Kišlovski su mi nezanimljivi u takmičarskim kategorijama.

U tome i jeste fora sa najboljom triologijom.Ako je samo jedan film u triologiji loš,to nikako ne može biti najbolja triologija.

Poslednja izmena:
Pirati s Kariba 4. deo je solidan film,nije lošiji od prethodnih delova.Što se tiče Indijane Džonsa,iako tehnički gledano više nije triologija,u suštini je to ostao svojim duhom .
Prva tri filma nose pečat osamdesetih godina XX veka .Za to doba,sva tri dela su bila izuzetno originalne i maštovite avanture,koje su i danas zanimljive za gledanje i sa dobrim razlogom nose visoke ocene.Harison Ford je u doba snimanja prvog filma imao 39 godina,a u doba snimanja trećeg dela 47,tako da sa tim godinama i deluje kao avanturista istraživač i zavodnik.Tokom osamdesetih je važio za jednog od najseksipilnijih glumaca na planeti.
Najavljuje se i 5. deo,kada će Harison Ford imati 70 godina.Uzeti Harisona Forda da sa svojih 70. godina opet glumi karakter Indijane Džonsa je isto što i uzeti Majkla Džej Foksa,da sada sa svojih 51 godina glumi onog tinejdžera,skejtera i rokera u usponu iz filma Povratak u budućnost.
Bez ikakve diskriminacije prema starijim,jer i osoba sa 70 godina može biti odličan avanturista, ( dovoljno je pogledati sve one likove sa Nacionalne Geografije,Animal Planet i Diskaverija),ali ne može biti Indijana Džons.

Нешто сам се прешао. Сада контам да сам гледао 4. део пирата, али сам потпуно заборавио. Изгледа да није оставио неки нарочит утисак на мене.

Не знам ни докле ће да терају снимање наставака за Пирате. Могли су лепо да приведу причу крају. У два наставка би могли да заокруже причу, и то људски. Да сазнамо нешто о Џеку и неким његовим "раним" авантурама (кроз неку нову јелте, могу да направе неки тип "рејуниона" Џека и његових комрада, мада је под знаком питања на шта би то изашло :mrgreen:). Нешто сам скептичан по питању доброг краја Пирата, али видећемо.

Стварно је безвезе што су снимили 4, део Индија. Да је остало како је требало, била би то веома добра и респектабилна трилогија. Други део знатно квари просек, али добро. Све у свему била би то једна од (нај)бољих трилогија. Овако, уништише стварно добру ствар.

Нешто сам се прешао. Сада контам да сам гледао 4. део пирата, али сам потпуно заборавио. Изгледа да није оставио неки нарочит утисак на мене.

Не знам ни докле ће да терају снимање наставака за Пирате. Могли су лепо да приведу причу крају. У два наставка би могли да заокруже причу, и то људски. Да сазнамо нешто о Џеку и неким његовим "раним" авантурама (кроз неку нову јелте, могу да направе неки тип "рејуниона" Џека и његових комрада, мада је под знаком питања на шта би то изашло :mrgreen:). Нешто сам скептичан по питању доброг краја Пирата, али видећемо.

Стварно је безвезе што су снимили 4, део Индија. Да је остало како је требало, била би то веома добра и респектабилна трилогија. Други део знатно квари просек, али добро. Све у свему била би то једна од (нај)бољих трилогија. Овако, уништише стварно добру ствар.

Sva tri filma su potraga za svetim relikvijama.Ali upravo treći film je zapravo istinski nastavak prvog dela.U prvom delu tragaju za starozavetnim kovčegom,u trećem delu za svetim gralom.
Verovatno je Spilberg posle drugog dela koji je u velikoj meri podbacio kod publike , ( potraga za Šiva lingamom u Indiji nije prošla dobro kod publike ) shvatio da se Indijana Džons publici dopao upravo zbog te judaističko hrišćanske mitologije.Kao i priče smeštene u okviru drugog svetskog rata sa gomilom nacista obaveštajaca ,koji i sami tragaju,za tim relikvijama ,pa je treći deo nastavio u duhu prvog dela.Zato dvojka nosi ocenu od 7.6 dok treći deo ima 8.3.

E ovako, prvo da kažem (moje) mišljenje da je LOTR po meni jako loša trilogija, evo i objašnjenja:
Prvo što sam nekoliko puta pokušavao da čitam knjige (i Hobita i Prsten) ali ne ide, odustajem posle dvadesete strane a jako volim da čitam knjige. Ono za šta ja "skidam kapu" filmovima jesu samo efekti i ništa više (s' obzirom na period kada su snimani), drugo što je Džekson "uništio" glumce time što je uradio što niko nikada nije - odjednom snimio tri dela filma, trilogija odjednom, ne valja, treće što po meni Džekson nikakav pečat kao režiser ne ostavlja na film (samo prenese šta je napisano a to opet nije dobro, e ako se sad neko javi sa: "Filmovi su jako uspešni" pa naravno kada su očekivani četrdeset godina... I veoma sam ljut što je Spilberg odlučio da Džeksonu ponudi režiju novog Tintina, to će biti haos (Tintin mora, prosto mora biti ispričan iz ugla brze i blago nerealne komedije što jedino, jedini i niko više, Spilberg može da uradi)...
Znam da ću biti napadnut od strane LOTR fanova ali imam pravo na svoje mišljenje...

A najbolja trilogija - Indijana Džons. Prvi deo mi je dobar, ali ništa posebno (što me distinkuje od većine fanova serijala), drugi deo prosto obožavam, sjajan je (smešan, mračan, jeziv, gadan, i luda Indy-mačka, obožavam da je slušam dok kuka i vrišti za svaku sitnicu, sviđa mi se što je potpuna suprotnost glavnom liku) dok treći prosto i jednostavno RASTURA. A četvrti, pa pravim se da se nije desio.
Kako teče priča, konj Lukas "natera" Stivena da snime Indijanu ali sa tematikom vanzemaljaca (iako se Spilberg protivi govoreći da ET-a ima previše danas, ipak nije saslušan dovoljno), na polovini snimanja Lukas dolazi Stivenu i govori da je u pravu i da danas ima previše vanzemaljaca i "menja" ih u "međudimenzijska bića"... Zapravo, kada sam pogledao četvorku nije bila uopšte tako loša a onda sam nakon par nedelja pogledao i prva tri dela i shvatio koliko je ovaj loš... Mane četvorke: Harison odbio da se ofarba (opet što reče Rudolf ne diskiminišem) ali Indijana sa sedom kosom nije Henri Džons Junior, nikako... Drugo što su uveli onog kretena Šaju, na koji način on njima predstavlja sina Indijane, ono je strašno, on snosi 50% krivice za Dislike filma, treće: kristalne lobanje uopšte nisu toliko "spektakularne" za Indijana Džons serijal, ipak se ne zna još uvek da li zavetni kovčeg postoji a ni gral a pominju se na toliko mesta što ih čini jako mističnim i savršenim predmetima za potragu, dok je za kristalne lobanje veoma često vezana teorija prevare u koju i ja verujem, ono je napravio čovek i tačka. Četvrto je povratak lika Merion (meni najdosadnija Indy-mačka) i ono venčanje na kraju filma i Happy ending umesto onako neizvesnog jahanja prema zalasku sunca (genijalan završetak trećeg dela, možda najbolji kraj filma u istoriji kinematografije)... Uh, al' se raspisah ali nisam završio...

Pirati prvi deo - super; drugi - savršen; treći - tako-tako... Četvrti - užas živi. Nisam verovao da promena režije može toliko da utiče na sam kvalitet filma jer četvorka uopšte nema kvalitet (uništena ideja, Aqua di Vida bi bila savršeno "iskrojena" u rukama Gora Verbinskog, siguran sam u to), Verbinski je odlično uradio tri dela, ovaj četvrti veze s' serijalom nema. Nije to taj Džek Sperou, nekako nije to taj Džoni Dep (eto tako mi se čini)...

Poslednja izmena:
E ovako, prvo da kažem (moje) mišljenje da je LOTR po meni jako loša trilogija, evo i objašnjenja:
Prvo što sam nekoliko puta pokušavao da čitam knjige (i Hobita i Prsten) ali ne ide, odustajem posle dvadesete strane a jako volim da čitam knjige. Ono za šta ja "skidam kapu" filmovima jesu samo efekti i ništa više (s' obzirom na period kada su snimani), drugo što je Džekson "uništio" glumce time što je uradio što niko nikada nije - odjednom snimio tri dela filma, trilogija odjednom, ne valja, treće što po meni Džekson nikakav pečat kao režiser ne ostavlja na film (samo prenese šta je napisano a to opet nije dobro, e ako se sad neko javi sa: "Filmovi su jako uspešni" pa naravno kada su očekivani četrdeset godina... I veoma sam ljut što je Spilberg odlučio da Džeksonu ponudi režiju novog Tintina, to će biti haos (Tintin mora, prosto mora biti ispričan iz ugla brze i blago nerealne komedije što jedino, jedini i niko više, Spilberg može da uradi)...
Znam da ću biti napadnut od strane LOTR fanova ali imam pravo na svoje mišljenje...

Što bi bio napadnut ,ćaskamo.Daleko neobičnije mi je to, gotovo je suviše često da bi bila slučajnost,da je LOTR prilično nepopularan među mlađim ljudima .Kreće se od ravnodušnosti do odvratnosti.Ne znam zašto im se ne dopada.Moguće da je LOTR,barem roman bio plod duha jednog vremena,mada nezavisno od filma roman teško da može biti loš.Ali stvar ukusa.Još više me čudi što se među mlađim isto tako veća prednost daje seriji Game of Trones.Odgledao sam neke scene i za razliku od triologije LOTR,koja ima i neku moralno poučnu,čak i duhovnu dimenziju ,Game of Thrones mi isuviše liči na neku video igru tipa Oblivion.Ali da ne kritikujem,gledao sam samo delove,ne i celinu.

Pirati prvi deo - super; drugi - savršen; treći - tako-tako... Četvrti - užas živi. Nisam verovao da promena režije može toliko da utiče na sam kvalitet filma jer četvorka uopšte nema kvalitet (uništena ideja, Aqua di Vida bi bila savršeno "iskrojena" u rukama Gora Verbinskog, siguran sam u to), Verbinski je odlično uradio tri dela, ovaj četvrti veze s' serijalom nema. Nije to taj Džek Sperou, nekako nije to taj Džoni Dep (eto tako mi se čini)...

Pirati sa Kariba su zamišljeni kao avantura,bez nekih posebnih ambicija osim da zaradi brdo love.A ipak su za taj filmski žanr ispali dobri.Prvi deo je slabiji po mom mišljenju,jer je suviše ozbiljan za takav tip filma.Treći deo je reciklaža drugog.Četvorka je možda lošija za nijansu jer je lik Džeka Sparoua postao sporedan.Glavna priča se odvija između tri para -sveštenika i sirene , Crnobradog i kapetana Barbose,i Džeka i Angelike.Unutar priče oko sva tri para oko kojih se sve vrti Džek deluje najbeznačajnije,gotovo kao neka vrsta kustosa u muzeju,naratora koji pokazuje predmete koje su stvorili drugi ljudi,a on je tu samo u svojstvu vodiča kroz priču.
Tako da bih se složio da je dvojka najbolja,jer tu priča oko samo jednog para- Džek versus Dejvi Džons.A Džek nije statista nego glavni junak.
Dok je Barbosa pravi zlikovac kakav i treba da bude,a ne sentimentalni gusar u penziji,kao u četvorci.:hahaha:

Poslednja izmena:
Ja sam mator konj ( 30 godina) pa ne volim lotr ni kad je izashao.Ne verujem da je do godina.Po meni totalno nevazan film koji ne govori o nichemu,loshe reziran,detinjast :lol:Ko shto sam vec obrazlozio na onoj drugoj temi.Al daleko je od najgore triologije.
Ne secam se svi ovih shpageti kakvi su u celini,mozda je to najbolja....da li se tu misli samo na istvuda ili harmoniku?
Van toga najbolja svakako polanski-repulsion,tenant i rosemary's baby
realizam koji prerasta u nadrealizam (ili ludilo,stvar interpretacije) je za mene najbolja vrsta horora
chudovishta i vampira sam se plashio ko klinatz nije to vishe za mene
a najgora svakako lukasovo kasapljene star wars-a
chovek je neunishtiv uspeo je da iskasapi ubacivanjem uzasnih novih cgi scena u stare filmove chak i to :hahaha:

Ja sam mator konj ( 30 godina) pa ne volim lotr ni kad je izashao.Ne verujem da je do godina.Po meni totalno nevazan film koji ne govori o nichemu,loshe reziran,detinjast :lol:Ko shto sam vec obrazlozio na onoj drugoj temi.Al daleko je od najgore triologije.
Ne secam se svi ovih shpageti kakvi su u celini,mozda je to najbolja....da li se tu misli samo na istvuda ili harmoniku?
Van toga najbolja svakako polanski-repulsion,tenant i rosemary's baby
realizam koji prerasta u nadrealizam (ili ludilo,stvar interpretacije) je za mene najbolja vrsta horora
chudovishta i vampira sam se plashio ko klinatz nije to vishe za mene
a najgora svakako lukasovo kasapljene star wars-a
chovek je neunishtiv uspeo je da iskasapi ubacivanjem uzasnih novih cgi scena u stare filmove chak i to :hahaha:

Dobro,ostavićemo LOTR po strani.Nikad se nećemo složiti povodom tog filma :lol:

Problem sa Lukasom je enormna narciosidnost,kao što Spilberg ima problem sa enormnom pohlepom za novcem.

Kod Lukasa iskreno verujem, da je sujeta primarni motiv,a zarada tek u drugom planu.Jer on se prema tom svom serijalu filmova ponaša kao prema nekoj svetoj relikviji koju ostavlja u amanet budućim naraštajima.Paralelno sa snimanjem novih filmova,dodatno je refrešovao prvu triologiiju,pri tom menjajući i same filmove,tačnije pojedine scene.

Kakav tip čoveka je u pitanju čini mi se najbolje govori njegova frizura.Otkad znam za tu osobu uvek održava onu šišku na čelu i čini mi se da je ospednut svojom frizurom :lol:

Plavi čuperak :hahaha:

GeorgeLucasPA180111.jpg

Poslednja izmena:
Evo jedne triologije koja nije spomenuta,a veoma je vredna spominjanja.

The Exorcist

http://www.imdb.com/title/tt0070047/

MV5BNzYwMDA0NTA3M15BMl5BanBnXkFtZTcwMDcwNDY3Mg@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_.jpg

Mislim da je u pitanju trilogija koja je doživela najbedniju sudbinu od dosad spomenutih trilogija.

Drugog dela iz 1977. se čak i ne sećam ,iako sam ga gledao a vidim da ima ocenu 3.6

http://www.imdb.com/title/tt0076009/

Ne sećam se najbolje ni trećeg dela iz 1990.

http://www.imdb.com/title/tt0099528/

Jedino čega se sećam je noviji film,koji je u suštini i četvorka,mada se razlikuje od prva tri dela,zbog ambijenta i vremena u kojem se dešava.Priča se odvija u Africi i dešava se u prošlom vremenu ,to jest kako je sve počelo.:roll:
Zato ga i jesam upamtio,jer je drugačiji od prva tri dela.

http://www.imdb.com/title/tt0204313/

exorcist-the-beginning-6.jpg

Od svojevremno kultnog filma,koji je tadašnjoj publici bio toliko šokantan,da je izazivao po svedočanstvimagledaoca, napade kolektivne histerije u bioskopima do mizernih nastavaka od kojih je eventualno trojka gledljiva a i to samo zbog odlične glume George C. Scott-a,koji nosi ceo film.Njega se jedino i sećam iz tog filma.Ne znam da li je stavljen na temu sporedni a dobri,odo da ga metnem tamo.:lol:

http://2.***************/_ja51IYJlbws/TNwk2Zpqh8I/AAAAAAAAJOQ/mxzT4r0R9Hg/s400/screenshot4198.jpg

Дакле, која је по вама најбоља/е филмска трилогија а која најгора, и зашто ? :ok:

6hp6s0.jpg

Убацио сам и анкету да тема буде занимљивија. За последњих пет сам се доста двоумио и можда сам могао наћи бољи избор. Прихватам све критике. :)

Нажалост многи добри филмови тј. "трилогије" (попут: Инди Џоунса, Умри Мушки, Смротоносно Оружје, Пирата са Кариба итд.) нису ушле на листу из очигледних разлога.

Pa sad...misljenje je subjektivno, odnosno ne poklapa se sa vecinom...

Da li da odgovorim sto je najbolje, ili sto se meni licno najvise svidja? :think:

Ja uopšte ne mogu da razumijem zašto toliko pljuju ta 3 novija nastavka, odnosno prethodnika Star wars-a? Osim prenaglasene patetike u drugom dijelu, po meni su to sasvim pristojni dijelovi jednog velikog filma. Gluma vecine glumaca svih 6 dijelova je losa....ali je Lukas uvijek bio majstor da takve nadje i napravi zvijezdama.
U principu SW su lijepa bajka...i ja ih tako dozivljavam. Prijatni za gledanje bez nekog koristenja mozga...ko voli, voli.

Ja uopšte ne mogu da razumijem zašto toliko pljuju ta 3 novija nastavka, odnosno prethodnika Star wars-a? Osim prenaglasene patetike u drugom dijelu, po meni su to sasvim pristojni dijelovi jednog velikog filma. Gluma vecine glumaca svih 6 dijelova je losa....ali je Lukas uvijek bio majstor da takve nadje i napravi zvijezdama.
U principu SW su lijepa bajka...i ja ih tako dozivljavam. Prijatni za gledanje bez nekog koristenja mozga...ko voli, voli.

Sve si u pravu ali...da ne duzim.Poenta je da su original SW bili dobri filmovi za decu koje su mogli da svare i odrasli.Novi filmovi su uzasan brainless dosadan loshe izreziran buckurish sa horor glumom( original je i tu svetlosnim godinama) loshe izreziranom i konstruisanom prichom (jer je lukas uzasan pripovedach iza kamere) i totalno omanulom realizacijom bilo kakvog morala iza bajke koju je original ipak imao.Prequeli u osnovi imaju mnogo zreliji materijal-kako dobar chovek postane zao,to nije dechija tema,mozda tu lezi problem a prezentacija je do te mere infantilna da su original filmovi ma kako plitki za nju Shekspir.

Back