Najbolja TV serija Sinise Pavica

Najbolja TV serija Sinise Pavica

• "Позориште у кући" (1973-1975)

• "Врућ ветар" (1980)

• "Бољи живот" (1987-1991)

• "Срећни људи" (1992-1996)

• "Породично благо" (1998-2002)

• "Стижу долари" (2003-2005)

• "Бела лађа" (2006-2010)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Problem sa kritikama koji mnogi upućuju Paviću (sve na isti šablon i sl.) je to što mnogi ne shvataju da je to njegov stil. Njegov pečat.

Pa svako ko je čitao Nušića videće ogromne sličnosti u načinu razvitka radnje i pravljenja likova u napr. "Ministarki" i "Ožaslošćenoj porodici". Jednostavno to im je stil. Problem je što je Pavić javnosti predstavio pet velikih serija i to je gledao ogroman broj ljudi. Tako da te sličnosti postaju izraženije. Ali on ne kopira sebe, već je to njegov stil. Svako ko je pisao bilo šta u životu razumeće ovo o čemu pričam.

I drugi scenaristi imaju pečat. Samo što kod nas ne postoji niko ko je toliko stvari napravio kao on. Eventualno ljudima uspe jedna serija. Nekima dve. Gde su scenaristi "gruje", "roda", "otvorenih vrata",....? Očigledno da nisu uspeli da napišu nešto tako dobro ponovo. Za razliku od pavića.

Meni je "Bolji život" ostao u sećanju kao najdosadniji. Nekako su mi sve te situacije bile bez imalo "pomerenosti". Sve nekako suvo i realno. I tmurno. Jako malo komičnosti.

Srećni ljudi su doneli drugačiju postavu. Tu je upotrebljen motiv svađa snaja i svekrva, sukopi sa matorim roditeljima, komšijama, pa ono kuče, bogata zavodnica,.... Tih motiva nije bilo u "Boljem životu" i zato je serija daleko zanimljivija . bar meni. Zapravo problem je bio kada su otiše Tanja i Dubravka. njihove "naslednice" jednostavno nisu dorasle zadatku. Serija se survala a i mnoge priče završene jer je i sam Pavić verovatno osetio da ove dve to neće moći iznesu. Ono odeljenje jezičara je gotovo potpuno izabačeno iz serija kao i nabacivanje direktora i popare, a te scene su bile genijalne. Ima još primera.

"Porodično blago" je dobro od početka do kraja. intrigantno, nepredvidivo i sa sjajnom muzikom. Po meni najboljim u našim domaćim serijama ikada. Opet su uvedeni neki novi motivi u seriju kao što je baba-vračara, izgubljeni otac, kidnapovanje, brak iz koristoljublja,.....

"Stižu dolari" su mi najslabiji od svega. Priča je jako dobro zamišljena ali se nekako izlizalo vremenom. Manji broj epizoda u odnosu na druge serije svedoči o tome. Serija je po meni donela jako malo novog sem možda motiva "dečkova porodica" koji nije postojao ranije. Ostalo je sve bilo već viđeno. Dobro ne baš sve ali većina. Snežana kao zavodnica, kockanje, pljačkanje pumpe,.... Bilo je naravno par dobrih scena. Npr. meni je genijalna scena kada dele imovinu. Kada dođu Nikola Simić, Jovanović, Zablaćanski, Nela i ona plavuša pa se svađaju prepiru. Jako dobra scena.

"Bela lađa" je meni možda i najbolja od pavića za sad. Zamerka je loša gluma dece. jako su loši sva trojica. Onaj najstariji ajde i nekako, ali ona dva užas. A i baba je krajnje prosečan glumac. Nervira me i što Pantića ne glumi Simić, alii šta je tu je. Glavni utisak o seriji jeste gomila likova, urnebesnih situacija i naravno Šojić. Jednostavno neprevaziđeno. Jako dobra satirična priča koja je donela potpuno nove motive u serije Pavićeve. Mislim na politiku i sve što ona podrazumeva.

Problem sa kritikama koji mnogi upućuju Paviću (sve na isti šablon i sl.) je to što mnogi ne shvataju da je to njegov stil. Njegov pečat.

Pa svako ko je čitao Nušića videće ogromne sličnosti u načinu razvitka radnje i pravljenja likova u napr. "Ministarki" i "Ožaslošćenoj porodici". Jednostavno to im je stil. Problem je što je Pavić javnosti predstavio pet velikih serija i to je gledao ogroman broj ljudi. Tako da te sličnosti postaju izraženije. Ali on ne kopira sebe, već je to njegov stil. Svako ko je pisao bilo šta u životu razumeće ovo o čemu pričam.

I drugi scenaristi imaju pečat. Samo što kod nas ne postoji niko ko je toliko stvari napravio kao on. Eventualno ljudima uspe jedna serija. Nekima dve. Gde su scenaristi "gruje", "roda", "otvorenih vrata",....? Očigledno da nisu uspeli da napišu nešto tako dobro ponovo. Za razliku od pavića.

Porediti Pavica i Nusica je kao porediti Ficu i Mercedes :roll:
Sto se pomenutih scenarista tice,za "Rode" je scenario radio nas glumac Nikola Pejakovic,koji je pre toga bio saradnik Dragojevicu na scenariju za "Lepa sela",kao i Darku Bajicu i Bjelogrlicu na sjajnom fimu "Rat uzivo".Sto se "Otvorenih vrata" tice,tu seriju su radili mnogi poznati dramaturzi i reditelji(Biljana Srbljanovic,Milos Radovic,Goran Markovic,Miroslav Lekic,Branko Baletic,Misa Radivojevic,Gordan Mihic,pa cak i Misa Vukobratovic,koji rezira tvoju voljenu "Belu ladju"),tako da ti ta konstatacija ne stoji.Po meni i Pavic,kao i recimo Gordan Mihic,spadaju u nase vodece scenariste,ali se njihov rad nikako ne moze generalizovati kao opste dobar ili opste los.Istina je negde u sredini ;) P.S.Ako ti je "Bolji zivot" dosadan,onda stvarno...:dash:

ne poredim pavića i nušića nego taj tzv. pečat koji svaki autor ima. a pavić itekako imitira nušića. ta igra "gluvih telefina" je tako karakteristična za nušića.

Bolji život meni jeste dosadan. Ili je to poslednica mnogobrojnih repriza. ne znam zaista.
Znam ko je radio "rode", ali kažem ti da on koliko ja znam nije imao serija osim te.

ja ne generalizujem pavića kao dobrog ili lošeg. Nisam to ni spominjao, nego poredim njegova dela. I hoću da kažem da ne postoji scenarista kod nas koji je uspeo da napiše toliko puno stvari, a bez većih oscilacija u kvalitetu.

Nusic je imao svoj pecat i za to se slazem,ali za Pavica ne stoji.Pavic je poceo sa "Diplomcima",nastavio sa "Vrucim vetrom" i "Banjicom",da bi vrhunac postigao sa "Tesnom kozom" i "Boljim zivotom",kao prvom od tih porodicnih serija.E sad,"Srecni ljudi" i "Porodicno blago" nisu bili nikakav njegov pecat,vec pokusaj da se eksploatise taj "narodski humor" kroz porodicne serije,posto je posle "Boljeg zivota" video da se ljudi loze na to.Isto to je i uradio sa "Belom ladjom",dok mu neki pokusaj inovacije u svom radu nije prosao sa "Stizu dolari" i "Ono nase sto nekad bejase".Kod Pavica je verovatno proradio i taj materijalni interes,koji je neminovna posledica gledanosti njegovih serija.U tome ga usporavam i poredim sa onim Bajicem,koji ce da snima 1000 epizoda onog sranja,dok god narod to bude gutao kao plovka.Prosta stvar;) Pavic zivi od stare slave i eksploatacije svojih ranijih ideja.Ipak,Sinisa je zaista pronasao nacin kako da "ozivi" sve one obicne likove i male heroje gradjanske klase...I zato su njegove serije toliko omiljene medju rajom...I naravno da on uz Novaka Novaka,spada u nasa najvece TV komediografe i to je cinjenica,hteli to mnogi da priznaju ili ne...

Poslednja izmena:
Iskreno, sve serije su fenomenalne sem *Dolara* i *Sojica* donekle...mada moze se pogledati....
Ove ostale nikada nece dobiti konkureniju...I NIKAKO NE MOGU DA SHVATIM LjUDE KOJIMA SMETA REPRIZA OVIH KULTNIH SERIJA....KOME SE NE SVIDjA NEKA PREBACI NA FARMU!!!

U pravu si, dobijaš repku...:ok:
Ja baš volim da pogledam ove rerize serija iako sam ih gledao sto puta, opet mi je zanimljivo...

Zanimljivo je da i dalje mogu da gledam porodicno blago, bolji zivot i da mi bude zanimljivo iako znam sta ce se desiti... Realno sve su dobre serije i da se ne repriziraju toliko cesto jos bih ih vise volela...:lol: Ovako ume da smori... Ne mogu da verujem do koje granice idu sa reprizama...:dash: Bolje bi bilo da uzmu neke nove strane serije tipa losta, ocajnih domacica i da pustaju u udarnom terminu,a i gledanost bi im bila sigurno veca...:mrgreen: Misim da ce moji unuci gledati Djosu radnim danima u osam...:whistling:

Ja samo mislim da je Pavić shvatio da su domaći filmovi pukli i da tu više nema leba i da se bacio na serije. Ovaj žanr je nešto što mu leži. I ne mislim da su serij ekopije jedna druge već su istog žanra pa samim tim nose karakteristike koje neki žanr ima.

Za Bajića ne znam zaista. ne gledam tu seriju i ne znam zašto su svi zgroženi njom. Bar one neke scene što sam video su potpuno obične .

Siniša ne živi od stare slave. Jer kad to kažeš ispade kao da ga oni angažuju samo jer je nekada bio dobar. On toliko traje i toliko se reprizira jer je popularan i gledan, a samim tim profitabilan za RTS. Znaš li da je 3-ća ili 4-ta repriza "Blaga" gledanija od premijere farme?

SMRT, BOMBARDOVANJE, PREKID RADA TELEVIZIJE... Prokletstvo "Porodičnog blago", umrla 34 glumca čuvene kultne serije!

Trenutno se na RTS-u reprizira seriju koju svi rado iznova gledamo. U pitanju je "Porodično blago", a ono zbog čega nam stoji knedla u grlu dok pratimo radnju ovog ostvarenja, jeste i to što 34 glumca koji igraju u seriji više nisu sa nama!

https://www.alo.rs/vip/popkultura/p...la-34-glumca-cuvene-kultne-serije/250166/vest

Možda je tu i najavljena tužna sudbina njenih glavnih aktera, među kojima su bili i brojni naši velikani poput Bate, Gage, Kralja, Glogovca, Simića, Olivere... 34 glumca, od njih 145, koji su imali ulogu u ovoj seriji, više nisu sa nama. Preminuo je i muzičar Fejal Sejdić (1947-2017), koji se pojavio u priči.

Kao da je ova priča iz pera Siniše Pavića, koja precizno secira naš mentalitet, ali i prokletstvo društvenih prilika, prokletsto donela i svojim glumcima.

- Svi ti sjajni umetnici koji su otišli ostavili su trag kod mene. Ovo je nešto kao pošast koja nosi moje glumce - kaže pisac i scenarista Siniša Pavić. "Porodično blago" je otkrilo nova lica, a Pavić se rado seća te serije i te porodice, koja se razvila na snimanju.

- Tu smo imali najtežu situaciju. Uhvatilo nas je bombardovanje, prekidi rada televizije, ali mi smo uspeli da je uradimo do kraja. Sa nekim unutrašnjim mirom i zadovoljstvom sećam se tog rada - priznaje Pavić i dodaje da su na kastingu za ovu seriju prve velike uloge dobili i Nenad Jezdić, Vojin Ćetković i Mina Lazarević.

To je u neku ruku tacno,ali je i cinjenica da ne postoji neki ozbiljan konkurent Pavicu.Dugo,dugo nisam gledao neki kvalitetnu domacu seriju,sve do "Roda".A nas narod funkcionise po principu,daj sta das...Ali ipak,treba odati priznanje Pavicu jer je priblizio komediju narodu,nekim stvarnim likovima iz njihovog zivota i okruzenja...Problem je,a tu se slazem sa tvojim postom,kada je sve to postalo sablon...

Evo sada imas hiperprodukciju poslednjih par godina, a tek ce je biti u vremenu koje dolazi.

Back