Najbolja graficka...

• Začetnik teme Začetnik teme mslav
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
PDV-Odnosno POREZ NA DODATNU VREDNOST. Jos jedan sramni akt nase lopovske vlade. Naime, o cemu se radi: o ovome sam bio nesto nacuo ali u novom SK je sve lepo objasnjeno. Od 1. januara naredne godine NA SVAKU HARDVERSKU KOMPONENTU ILI SKLOPLJENU KONFIGURACIJU SE PLACA DODATNIH 18% sto znaci kupujte sta mozete do nove godine (prvi put da necu slaviti novu godinu). Do sada su sklopljene konfiguracije kao i neke periferije bile TOTALNO OSLOBODJENE POREZA a od nove godine cemo konfiguraciju vrednu 500 evra (sto smatram za normalnu masinu) placati 600 evra.

E znate vi moj q... sta je PDV, da prostite na izrazu...

Poreza su oslobodjene neke komponente, i tako ce i ostati - njima ce PDV biti 0 i molim lepo... Jedini je problem sto nece moci neko da vam proda, recimo, svercovanu mreznu karticu (na njih se placa porez koliko se secam) u sklopu konfiguracije i da ne naplati porez (posto konfiguracije kao idu bez poreza)...

Medjutim, ako je neko (pa makar i ta firma) legalno uvezao doticnu karticu, oni su vec platili porez na istu i nema PDV-a na nju, tako da...

Cene pojedinih komponenti ce poskupeti, ali zato kad one odu u konfiguraciju, posto je vec placen porez na njih, nece se placati porez na celokupnu konfiguraciju vec samo na dodate delove za koje porez nije placen, a koji nisu oslobodjeni poreza...

Plain and simple... Ne prpajte, poskupljenje se gotovo nece ni osetiti ako ste kupovali 'legalnim' kanalima...

Inco, o chemu prichash?

PDV se naplacuje za sve komponente, od nove godine nema vishe izjava za firme i to....Svi placaju PDV na sve, s tim shto firme posle odrade povracaj nekog dela PDV-a...

Dalje, oporezuje se svaka transakcija....To je PDV...Znachi, uvoznik plati PDV, ja placam njegovu cenu sa PDV-om, a posle u zavisnosti koliko ja dignem cenu, placam PDV od 18% na tu razliku u ceni, itd....

slika5.gif

Znachi, ne postoje vishe nikakve komponente na koje se ne placa porez

Ako se ukidaju 'neoporezovane' komponente, to nema veze sa PDV-om... A u tom slucaju znaci da ce sve poskupeti (i da je realno onih sa 500 na 600 jevreja), sto opet nema veze sa PDV-om...

A cela sustina PDV-a (sem ako ovi nasi Srbi ne izmislise neku drugu vrstu PDV-a) je da se porez plati ali samo jednom... Ako je uvoznik platio porez na neku komponentu, PDV se na nju ne obracunava...

Plastican primer - placen PDV na kuciste, sad u kuciste natrpas druge komponente, i PDV ide na konfiguraciju s' tim sto se 'odbija' porez sa kucista jer je vec placen... Dakle plati se porez na ono sto je na osnovnu (i vec oporezovanu) cenu dodato... Zato se i zove 'Porez na Dodatu Vrednost' - ovde dodajes na osnovnu, oporezovanu cenu kucista, ostale komponente na koje takodje placas porez, ali ne placas i na samo kuciste...

Bravo, znachi, ne postoji shansa da cene ostanu iste, poskupece komponente i svi mi, koji se bavimo trgovinom se pripremamo na to da ce januar i februar biti zaledjeni, dok se ljudi malo ne naviknu, ali, kao sho si rekao, poskupljenja nece biti velika

Ja samo kazem da ne treba optuziti PDV zbog toga... Da je ostao isti rezim (odredjene kategorije komponenti se ne oporezuju i sl.) sa PDV-om bi cak na nekim mestima (naravno podrazumevam da covek nabavlja komponente normalno a ne 'iz Madjarske u gepeku') moglo da ispadne i jeftinije nego sto je bilo...

Ako je istina (to verovatno ti bolje znas od mene jer ne pratim u poslednje vreme trzisnu politiku na tom polju) da se ukidaju neoporezovane komponente (odnosno one koje bi sad imale olaksicu u PDV-u) onda ce svakako poskupeti sve... Sem mozda stvari koje su se i do sada oporezivale i to debelo (prost primer, pojedinacna Wireless oprema bi mogla da pojeftini posto se do sada ista oporezivala sa 20% poreza)...

No ne brigajte ljudi, preziveli smo komunizam, prezivecemo i demokratiju :D ;)

Кулиража:
codemaker:
Ok, idem u nabavku, dok ne izbije "PDV" :)
He, imas jos citavih 35 dana, 10h i 15 min.
Budi oprezan na putu do radnje
Kupih, i to PRE famoznog PDV :)
Nabavio sam Nvidia gForce FX 5900 sa 256mb memorije.
Nadaqm se da sam SAD miran neko vreme i da me nikakv "pixelshader" nece zezati vise...
Imao sam malo frke dok nisam ustanovio da ova kartica ima i dodatno napajanje :(
Zbunilo me sto se normalno podigao sistem, osnovna grafika je bila normalno vidljiva pre instalacije driajvera. Kada sam instalisao drajvere, odjednom - mrak! Nista se ne vidi. Tako nekoliko puta dok nisam povezao napajanje. Da odmah nije dala nikakav signal na monitor pa da se setim i ne zezam par minuta bez veze... :(
I bio sam oprezan na putu do radnje :)
I Richard Burns radi :)

Back