Najaca valuta na svetu

i evo ga: shavjacarc izgubio danas 10% zbog glasina da ce shvajcarski franak biti u buducnosti vezan za evro.
stupidnost bankara nema kraja, ubice sve sto mogu sto je ostalo od zdrave ekonomije.
free market - my ass

jos jedan push za zlato i srebro

Za tvoju informaciju za 10 dana pada jos 10%... Najavila svajcarska vlada. Zato nikad ne juri pred rudu nego sacekas malo, kao sto sam najavio da ce pasti do 85 din

Ne trcim ja pred rudu.

Najnizi kurs po kojem sam kupovao franke je 1,24, a uglavnom je bio preko 1,30.
Pregrmecu gubitak kupovine 100 CHF u petak po 95 din, tj 1.078

Prosecna cena po kojoj sam ga kupovao je 1,32, sto je ujedno i granica od koje mi pocinje gubitak držanja franka.
MOžda me stvarnost bude demantovala, ali sumnjam da ce evro i slučajno doći do tog nivoa (trpeo bih privremeni gubitak čak i da kurs ide i do 1,40), a kamoli da ce to biti neki šestomesečno-godišnji ravnotežni nivo.

Poslednja izmena:
Malo širine, bez prikupljanja bodova za moderatorsku kandidaturu, ne bi bilo na odmet?

Ako je reč o tome koja je najjača valuta na svetu, a trenutno su velike turbulencije među valutama, tačnije: turbulencije glavnih svetskih valuta u odnosu na isti taj švajcarski franak), onda mislim da priča o kursu franka uopšte ne predstavlja spam.

U suprotnom tema, se mogla zaključati nakon druge poruke gde bi se navelo da je najjača valuta (u smislu količine dinara koja se može dobiti zamenom) jeste kuvajtski dinar.

Dodatno to što ova priča o najjačoj valuti valjda ima i neku pozadinu. Mislim, ovde se razgovor ne vodi baš samo radi razgovora i intelektualnog nadjačavanja, već da bi se razmenila mišljenja o tome koja je to najjača valuta sa stanovišta očuvanja vrednosti štednje...

Umesto što moderatorski zahtevaš objašnjenje navodnog spama, zašto ti ne povedeš diskusiju u smeru u kojem smatraš da bi trebala ići? Zanima me šta sam to propustio....

Poslednja izmena:
Malo širine, bez prikupljanja bodova za moderatorsku kandidaturu, ne bi bilo na odmet?
Meni je pre jos nudjeno moderatorsko mesto na ovom pdf, pa sam odbio,jednostavno me niti zanima niti imam vremena.Pisem ti ovo javno,pitaj dakle javno ,,prasnjavu"alias ,,malo zvocalo" da li mi je kao moderator nudila to mesto.Mene zanima diskusija,ako je zdrava,ako moze nesto da se zakljuci,nesto nauci novo.VI ste spamovali temu,jednu dobru temu i presli na bankarsko-masonsku hohstapleraciju sa frankom.

Ako je reč o tome koja je najjača valuta na svetu, a trenutno su velike turbulencije među valutama, tačnije: turbulencije glavnih svetskih valuta u odnosu na isti taj švajcarski franak), onda mislim da priča o kursu franka uopšte ne predstavlja spam.

U suprotnom tema, se mogla zaključati nakon druge poruke gde bi se navelo da je najjača valuta (u smislu količine dinara koja se može dobiti zamenom) jeste kuvajtski dinar.

Dodatno to što ova priča o najjačoj valuti valjda ima i neku pozadinu. Mislim, ovde se razgovor ne vodi baš samo radi razgovora i intelektualnog nadjačavanja, već da bi se razmenila mišljenja o tome koja je to najjača valuta sa stanovišta očuvanja vrednosti štednje...
Najjaca svetska valuta je americki dolar,jer je to valuta sa kojom se moze obaviti bilo gde u svetu transakcija robe.Kursno najjaca valuta ne znaci da je ta valuta i prakticno najjaca.Nista vecini zemalja na svetu ne znaci vrednost kuvajtske valute.Mene zanima praksa,kao i bilo koga drugog ko se nadje u situaciji naplate svoje robe,bez obzira koja je roba u pitanju i mesto obavljanja razmene.Znaci,jos uvek,americki dolar.

Pošto se ozbiljni poslovi ne obavljaju gotovinom, francima se isto tako može bez problema obaviti bilo koja transakcija.
Troškovi konverzije u dolar su minorni u odnosu na koristi koje proizilaze iz (dosadašnje) stabilne vrednosti franka.

Mada treba sačekati mesec-dva i videti nivo oko kojeg će se stabilizovati kurs franka (nakon špekulativnog ludila od prethodne dve nedelje)

Pošto se ozbiljni poslovi ne obavljaju gotovinom, francima se isto tako može bez problema obaviti bilo koja transakcija.
Troškovi konverzije u dolar su minorni u odnosu na koristi koje proizilaze iz (dosadašnje) stabilne vrednosti franka.

Mada treba sačekati mesec-dva i videti nivo oko kojeg će se stabilizovati kurs franka (nakon špekulativnog ludila od prethodne dve nedelje)
Jeste,poslovi se ne obavljaju gotovinom,barem ne u najvecem broju slucajeva.Ono sto je zanimljivo sada za ovu situaciju za svajcarac jeste to da se usled krize americkog dolara,na trzistu javila traznja za valutom koja je stabilna,a kako se zna da je Svajcarska zasticena i bankarska zona izmedju ostalog,onda se na trzistu valuta ponudio franak.Slucajno ili stvarno realno????Naravno,to je obicna bankarska hohstaplerska mahinacija.Krediti se dele i u svajc.franku,ne samo u Srbiji.Nudjeni su ranije veoma povoljno i banke su sklopile bezbroj kreditnih ugovora.Dolazi situacija da se dolar ljulja,tranja je za necim stabilnim i bas se,vidi stvarno,pojavljuje svajcarski franak.On skace,preti da preskoci euro,duznici bankama zaduzeni u francima ne znaju kud ce i sta ce,a banke milijarderski profitiraju.Vlade prave programe nesrecno zaduzenima.Kredite i bankarske marze za euro-kredite vise niko i ne spominje,to postaje sasvim sada nevazno.Dan za danom prolazi,dolar se polako stabilizuje,Vlada Svajcarske najavljuje upumpavanje valute i jos jedna masnija prevara u nizu je zavrsena....do sledeceg puta.Eto,to nije pisano,nego je pisano iz dana u dan kolika mu je vrednost.Nije to bitno,bitno je ,,Zasto se to desilo?"

Poslednja izmena:
Vlada Svajcarske najavljuje upumpavanje valute i jos jedna masnija prevara u nizu je zavrsena....

Preskočio bih pitanje zašto se to desilo, a osvrnuo bih se na ovo. Da, čini mi se da je trenutno u opticaju "malo" više franaka nego što normalno, a što je, jasno, posledica povećane tražnje za sigurnošću i šekulativne tražnje. Čak i ako se kurs franka stabilizuje, prisutan je rizik njegovog naglog obezvređivanja ukoliko se prethodno pomenute tražnje naglo pretvore u ponudu. Mada, moja procena jeste da bi SNB u vrlo kratkom periodu neutralisala (povukla iz opticaja) taj višak franaka, održavajući njegovu vrednost stabilnom (uz eventualna nedeljno-dvonedeljna veća pomeranja, dok te mere ne proizvedu efekte)...

Koliko god ne voleo Soroševe političke stavove, ipak mi je zanimljivo da pročitam šta on ima da kaže na ekonomske teme

Soroš veruje da će Kina spasti evro“Ja se sigurno ne kladim protiv evra, jer Kinezi imaju veliki interes za alternativu dolaru i onda će evro i sve napore Evropljana da podržavaju kako bi ga spasli'', rekao je Soroš i priznao da špekulanti pooštravaju krizu.

Soroš je, takođe, rekao da bi, možda, “bakrot-kandidati” trebalo da napuste EU.

“Sa grčkim problemom se fundamentalno loše postupalo...”, rekao je Soroš, dodajući da bi zato sada jedno organizovano povlačenje možda, zaista, moglo biti najbolji put.

Soroš je naglasio da isto važi i za Portugaliju i da bi “i EU i evro preživeli”.

On je zahtevao hitno uvođenje evroobveznica, kao jedini put za izlazak iz krize i dodao da bi evro mogao da funkcioniše moraju evro -zemlje biti u stanju da veliki deo svojih dugova refinansiraju pod istim uslovima i da je zato potrebna ta “prljava reč”- evroobveznice.

Soroš je rekao da Nemačka mora, kao najjača zemlja zajednice, da diktira to rešenje i da se samo tako mogu izbeći nove bankarske krize i svetska ekonomska depresija.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=08&dd=15&nav_id=532049

Preskočio bih pitanje zašto se to desilo, a osvrnuo bih se na ovo. Da, čini mi se da je trenutno u opticaju "malo" više franaka nego što normalno, a što je, jasno, posledica povećane tražnje za sigurnošću i šekulativne tražnje. Čak i ako se kurs franka stabilizuje, prisutan je rizik njegovog naglog obezvređivanja ukoliko se prethodno pomenute tražnje naglo pretvore u ponudu. Mada, moja procena jeste da bi SNB u vrlo kratkom periodu neutralisala (povukla iz opticaja) taj višak franaka, održavajući njegovu vrednost stabilnom (uz eventualna nedeljno-dvonedeljna veća pomeranja, dok te mere ne proizvedu efekte)...
Moras da znas zasto se nesto desilo da bi sledeci puta tu igru prepoznao i upotrebio obrambeni mehanizam koji je efektivan.Da ne bi pukao,jednostavno,ovo je ucenje iz prakse i tesko onom ko trazi resenje problema po knjigama,a frka je vec usla kroz vrata.Svajcarac je i inace stabilan iz vise razloga,tako da deflacija moze i ne mora da se primenjuje.

Koliko god ne voleo Soroševe političke stavove, ipak mi je zanimljivo da pročitam šta on ima da kaže na ekonomske teme

Soroš veruje da će Kina spasti evro“Ja se sigurno ne kladim protiv evra, jer Kinezi imaju veliki interes za alternativu dolaru i onda će evro i sve napore Evropljana da podržavaju kako bi ga spasli'', rekao je Soroš i priznao da špekulanti pooštravaju krizu.

Soroš je, takođe, rekao da bi, možda, “bakrot-kandidati” trebalo da napuste EU.

“Sa grčkim problemom se fundamentalno loše postupalo...”, rekao je Soroš, dodajući da bi zato sada jedno organizovano povlačenje možda, zaista, moglo biti najbolji put.

Soroš je naglasio da isto važi i za Portugaliju i da bi “i EU i evro preživeli”.

On je zahtevao hitno uvođenje evroobveznica, kao jedini put za izlazak iz krize i dodao da bi evro mogao da funkcioniše moraju evro -zemlje biti u stanju da veliki deo svojih dugova refinansiraju pod istim uslovima i da je zato potrebna ta “prljava reč”- evroobveznice.

Soroš je rekao da Nemačka mora, kao najjača zemlja zajednice, da diktira to rešenje i da se samo tako mogu izbeći nove bankarske krize i svetska ekonomska depresija.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=08&dd=15&nav_id=532049
Ponovo procitaj sta je stari mason i berzanski spekulant rekao.Nije rekao nista novo.On predvidja da ce Kina svoju robu prestatri stititi u dolaru i da ce uzeti euro.To su njegova predvidjanja.Posto je on mason koji sa ostatkom bagre sve ovo kroji,mozda je i u pravu kada sluti sta ce Kinezi da urade.Medjutim,on i nema neku moc nad Kinezima.Nisu to Srbi i Kosovo,pa da se on tu nesto pita za misljenje.Kina zna da je euro jos uvek u kriznom periodu,jer osim Grcke kao ozbiljni nosioci problema pojavili su se Spanija,Portugal i odnedavno i Italija.Prema tome,ja se ne bih bas uzdao u njegove prognoze.

Nominalno je kuvajtski dinar najjaca valuta a realno je najjaca valuta kineski juan ili japanski jen.
Nije istina.

Back