Нахија

Берекин

Buduća legenda
Poruka
30.626
Унапред се извињавам ако кршим правило/а. Нисам сигуран да питање које ме "мучи" завређује отварање посебне теме, а са друге стране не знам гдје би га поставио . Ријеч је о нахији. Нахија је најмања управна јединица Османског царства. Османлије су покаткад дозвољавале да се раја унутар нахије самоорганизује, те у окупираној Србији постоје "кнежине" и "оборкнежине". Који чин/звање/титулу има турски управник нахије? (Беглербег на челу беглербеглука/ејалета, санџакбег санџака.)

Занимљива тема, и да додам ако могу, где је у односу на ту административну поделу (валајет-санџак-нахија) пашалук и кадилук.

Ево, овако пише на википедији:

The provinces (eyalets) were divided into sanjaks (also called livas) governed by sanjakbeys (also called Mutesarrifs) and were further subdivided into timars (fiefs held by timariots), kadiluks (the area of responsibility of a judge, or Kadı) and zeamets (also ziam; larger timars).

А још пише и да је Nahiyah: Subdivisions of the Ottoman Empire: below kaza (кадилук)

То је све што сам нашао.

Ево, овако пише на википедији:

The provinces (eyalets) were divided into sanjaks (also called livas) governed by sanjakbeys (also called Mutesarrifs) and were further subdivided into timars (fiefs held by timariots), kadiluks (the area of responsibility of a judge, or Kadı) and zeamets (also ziam; larger timars).

А још пише и да је Nahiyah: Subdivisions of the Ottoman Empire: below kaza (кадилук)

То је све што сам нашао.

Нема одговора на моје питање.
Читао сам и "Османско царство" Халила Иналџика, али то што тражим нисам нашао ( можда нисам био пажљив?).

"У састав санџака улазило је више малих обласних јединица познатих под називом субашилуци. Сам субаша живео је у граду и заповедао спахијама који су обитавали по селима у његовом округу.Већа села сваког округа санџака имала су званичника , такозваног черибашу. Он је организовао спахије за војни поход и окупљао их под субашину заставу."

"Провинције су биле подељене на још један начин, на кадилуке-адмиинистративно-правне области кадија. Сам кадија је живео у граду а своје представнике слао у поједина места округа и отварао судове."

Poslednja izmena:
Да ли је онда беглер-бег ( на челу вилајета) имао већи статус од паше ( на челу пашалука).
А може да буде да је паша војна титула, аналогно кадији који је пресуђивао у свом кадилуку, а који нема везе са администартивном поделом на вилајете и санџаке.

Да ли је онда беглер-бег ( на челу вилајета) имао већи статус од паше ( на челу пашалука).
А може да буде да је паша војна титула, аналогно кадији који је пресуђивао у свом кадилуку, а који нема везе са администартивном поделом на вилајете и санџаке.

Са Википедије:"Паша (тур. paşa, првобитно тур. başa: поглавар) је титула високих војних и цивилних достојанственика у Османском царству, која се стављала иза властитог имена: Мехмед-паша, Омер-паша.

Постојала су три степена те части:

паша са једним тугом.[1] звао се мири-лива (бригадни генерал) у грађанској управи санџакбег;
паша са два туга је ферик (дивизијски генерал), цивилно беглербег (управник пашалука или ејалата);
паша са три туга је мушир (маршал), а капудан-паша (адмирал)."

Нема одговора на моје питање.

Како нема одговора? Вилајети су подељени на санџаке, санџаци на кадилуке, а кадилуци на нахије.
Рецимо, Зворнички санџак био је подељен на 10 кадилука. Један од тих кадилука био је Кадилук Сребреница који чине 4 нахије: Сребреница, Лудмер, Куслат и Субин.

Кадилук није управна, већ судска област. Зворнички кадилук којег наводиш је вјероватно покривао подручје 4 нахије, што не значи да се санџак дјелио на кадилуке, а кадилуци на нахије.
Немамо одговора које звање је имао управник нахије.

Кадилук није управна, већ судска област. Зворнички кадилук којег наводиш је вјероватно покривао подручје 4 нахије, што не значи да се санџак дјелио на кадилуке, а кадилуци на нахије.
Немамо одговора које звање је имао управник нахије.

Добро.

Нисам ни 51% сигуран али мислим да је муселим.
~~~
Ипак мислом да сам погодио:
Муселимов конак је најстарија сачувана зграда у Ваљеву. Настала је крајем 18. века за потребе Муселима, турског управника Ваљевске нахије.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BA

Poslednja izmena:

Back