NAD 3020A pojacalo

Don Corleone

Primećen član
Poruka
515
Imam NAD 3020 pojacalo.

nad_3020_integrated_amplifier.jpg

Pojacalo je starije generacije, citao sam na netu da je u vreme kada se proizvodilo bilo veoma popularno i da se bas dobro prodavalo. Mene zanima posto se ne razumem u te stvari, koliko jake zvucnike mogu da nakacim na pojacalo, a da pritom nista ne pregori i da se pritom iskoristi potpuni kapacitet pojacala i samih zvucnika, ne bih pustao muziku na max, pustao bih recimo tv zvuk preko njega ili radio isto NAD-ov 4020A, ne bih ga opterecivao, ali bih svakako voleo da imam zvucnike koji bi mogli da iskoriste njegov potpuni potencijal? ovo su njegove specifikacije koje sam nekako iskopao iz njegovg uputstva:

Screenshot_2.jpg

Hvala :D

Fino je to pojačalo. Kao što uputstvo kaže: 40W - 8oma, 58W - 4oma, 72w - 2oma. Ako je dosta stajalo, trebalo bi da se osveže (zamene) elektroliti.

:aha2:

Али ипак не бих саветовао да идеш са снагом од 72w - 2Ω по каналу...:think:

Премала је вредност импедансе звучника, а истовремено велика струја иде кроз излазни појачавач. Ако врисне неки звучник и оде у кратак ↔ спој ...рикнуће и тај канал појачала...:(

НАЈОПТИМАЛНИЈЕ ..ти је...58W - 4Ω по каналу...и тиме можеш да погониш без икаквих проблема звучнике од 100 - 150W ...под условом да су импедансе од 4 - 6 Ω.
-----------------------------​

Иначе ...ова тема је за... подфорум Hi-Fi...:aha2:

:aha2:

Али ипак не бих саветовао да идеш са снагом од 72w - 2Ω по каналу...:think:

Премала је вредност импедансе звучника, а истовремено велика струја иде кроз излазни појачавач. Ако врисне неки звучник и оде у кратак ↔ спој ...рикнуће и тај канал појачала...:(

НАЈОПТИМАЛНИЈЕ ..ти је...58W - 4Ω по каналу...и тиме можеш да погониш без икаквих проблема звучнике од 100 - 150W ...под условом да су импедансе од 4 - 6 Ω.

Иначе ...ова тема је за... подфорум Hi-Fi...:aha2:

Da to sam tek posle video da to spada u podforum Hi-Fi ali jbg nije mi ni na kraj pameti palo da to spada u Hobi. Hvala ti puno za odg, ja doduse imam neke zvucnike koje sam sa njim dobio od max power: 60W, cont. power: 40W i impedance: 8 oma, ali je jedan pokvaren, pa sam mislio da bolje uzmem nove sto jace za njega nego ove stare da popravljam. Znaci da slobodno gledam te od 100-150W sa impedansom od 4-6 oma? :D

I jos jedno pitanje posto imam u planu da zvuk smart tv-a pustam preko njega, kako se to radi, jel to nesto preko scarta?

ne bih ja tu stavljao jace od 80 w

jedna jos bitnija stavka je iskoriscenost u db ( decibelima)

pa recimo zvucnici od 100 db su 8 puta kvalitetniji od zvucnika sa 91 db

svaka 3 db su duplo

recimo http://www.vitez.rs/index.php?pg=artikal&artikal=5:16:755

bi teorijski trebao biti duplo bolji od http://www.vitez.rs/index.php?pg=artikal&artikal=5:16:105

da , mozes staviti auto-zvucnike , jos ako napravis dobre kutije bio bi bas fin zvuk

naravno zvucni sistemi sa vise zvucnika , gde postoji posebno bas , posebno srednjetonac a posebno tviter su ozbiljnija ali i dosta skuplja stvar

ne bih ja tu stavljao jace od 80 w

jedna jos bitnija stavka je iskoriscenost u db ( decibelima)

pa recimo zvucnici od 100 db su 8 puta kvalitetniji od zvucnika sa 91 db

svaka 3 db su duplo

recimo http://www.vitez.rs/index.php?pg=artikal&artikal=5:16:755

bi teorijski trebao biti duplo bolji od http://www.vitez.rs/index.php?pg=artikal&artikal=5:16:105

da , mozes staviti auto-zvucnike , jos ako napravis dobre kutije bio bi bas fin zvuk

naravno zvucni sistemi sa vise zvucnika , gde postoji posebno bas , posebno srednjetonac a posebno tviter su ozbiljnija ali i dosta skuplja stvar

МЕШАШ ...снагу звучника.. W ...са јачином звука у...db ( децибели ) ...;)

Прављење тросистемских звучника је мало скупље, али није много компликовано. Треба само да се одлучиш какве звучнике желиш...БАС-Рефлекс ...или...Компресионе...:think:

БАС-Рефлекс звучне кутије су веће и мало копликованије за израду, али је звук далеко квалитетнији и чистији него код Компресионих звучних кутија...које су мање и једноставније за израду...:aha2:

Da to sam tek posle video da to spada u podforum Hi-Fi ali jbg nije mi ni na kraj pameti palo da to spada u Hobi. Hvala ti puno za odg, ja doduse imam neke zvucnike koje sam sa njim dobio od max power: 60W, cont. power: 40W i impedance: 8 oma, ali je jedan pokvaren, pa sam mislio da bolje uzmem nove sto jace za njega nego ove stare da popravljam. Znaci da slobodno gledam te od 100-150W sa impedansom od 4-6 oma? :D

I jos jedno pitanje posto imam u planu da zvuk smart tv-a pustam preko njega, kako se to radi, jel to nesto preko scarta?

Може и преко скарта ако има одговарајуће излазе за стерео аудио сигнал...;)

Ако ти није проблем сликај излазне прикључке на смарт ТВ ...да видимо какви су и који су ти каблови потребни да би га повезао на појачало...:think:

:eek: НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ :eek: ..........:pljus:

НЕМА НИ ЈЕДАН АУДИО ИЗЛАЗ ...сем...ОПТИКЕ...:confused:

Да би спојио смарт ТВ са појачалом требаће ти ...Digital to Analog Audio Converter - Optical Cable

$_35.JPG
са сајта ►http://www.ebay.co.uk/itm/Digital-t...oax-Coaxial-Toslink-RCA-Adapter-/260811894982

Требало би да то може да се купи и код нас ...распитати се у продавницама тв-а и компјутера...:think:

ima za slusalice

Излаз са слушалица не може да се кориисти као аудио сигнал за стерео појачаало NAD 3020A.

Због разлике у импеданси између излаза слушалица ...и...аудио улаза појачала....:think:

Максимална излазна импеданса за слушалице је 32Ω, а минимална импеданса аудио улаза на појачалу је 47кΩ. На звучницима појачивача чуо би се звук са ТВ-а, сли са великим изобличењима...:(

:eek: НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ :eek: ..........:pljus:

НЕМА НИ ЈЕДАН АУДИО ИЗЛАЗ ...сем...ОПТИКЕ...:confused:

Да би спојио смарт ТВ са појачалом требаће ти ...Digital to Analog Audio Converter - Optical Cable

$_35.JPG
са сајта ►http://www.ebay.co.uk/itm/Digital-t...oax-Coaxial-Toslink-RCA-Adapter-/260811894982

Требало би да то може да се купи и код нас ...распитати се у продавницама тв-а и компјутера...:think:

A jel dobijam istu stvar dal uradio ovako ili preko skarta? Jer ako je ista prica vise bih preko skarta ne bih da mi ovo visi pored tv-a, ruzno je, a ovako skart ide direktno pa se i ne vidi iza tv-a? Jbg i na estetiku mislim, hocu da mi se to pristojno izgleda u dnevnoj :)

Back