Nacionalnost- muka pregolema

Opet ista priča...
U kom je to dijalektu razlika izmedju Srba i Hrvata u Hercegovini? I zašto komentarišeš kako nije velika razlika u govoru Hrvata u Lici, Slavoniji i Hercegovini, što je u celoj priči sporedno, a ne komentarišeš moju tvrdnju (i opštepoznatu stvar) da nema razlike u govoru Srba i Hrvata na tom području, dok i te kako ima razlike u govoru Hrvata iz gorepomenutih krajeva i Hrvata iz Zagorja.
Samo nemoj i ti sada da kreneš da citiraš hronike ko zna čije, nego odgovori na jednostavna pitanja: Kojim jezikom nas dvoje sad komuniciramo i da li bi mogla/mogao sa nekim Zagorcem ovako lako da komuniciraš?
P.S. Bunjevci nisu poreklom iz Hercegovine, nego iz Dalmacije i govore ikavicu.

necu da te kritikujem i ispravljam u tolikoj mjeri,probat cu biti sto pristojniji i objektivniji.

po pitanju BUNJEVACA bi te zamolio da se informiras

ja i ti komuniciramo srpskohrvatskim jezikom :D

razlika u dijalektu izmedju srba i hrvata u hercegovini je ijekavica i ikavska stokavica

mozda tvoj post nije za podforum istorije nego politike

Pratim temu, a kao laik uzdržavao sam se da pišem. Sad reagujem jer mi jedna stvar nije jasna: Da li si ti ikad putovao Jugoslavijom dok je postojala?

Da, iako ne previše.
Svako ko je to učinio zna da su u Hercegovini i Srbi i Hrvati govorili jednim dijalektom, da se taj govor razlikovao od govora kojim su govorili i Srbi i Hrvati u Lici i Gorskom Kotaru, a i od govora kojim su govorili Srbi i Hrvati u zapadnoj Slavoniji (pominjem krajeve gde su Srbi i Hrvati u većem broju živeli na istom prostoru). Takodje se zna da su narodne nošnje bile sličnije nošnjama drugog naroda iz istog kraja, nego nošnjama istog naroda iz drugog kraja. Običaji isto, bajke i narodna predanja - opet isto.

Netočno. I to nema veze s (mojjim) putovanjima, nego se može lako provjeriti u etnografskim djelima, dijalektološkim atlasima itd.

Jedino su Zagorci i Vranjanci govorili dijalektima koje nisu koristili pripadnici onog drugog naroda.

Ako se misli na govrnike kajkavskog i torlačkog narječja, točno. Moglo bi se dodati i čakavsko, te miješano čakavsko-kajkavsko-štokavsko Pokuplja i Ozlja. A i diferencirati štokavsko. No, svejedno...

To su jednostavne i očite činjenice koje ne može promeniti citat ni iz kakve knjige ne znam kakvog "stručnjaka".

Mogu. Bilo je očito da se sunce vrti oko zemlje, pa je ispalo da su zlobni stručnjaci koji su tvrdili drugačije- bili u pravu.

Činjenica je da se u Hrvatskoj od 1990. na silu u jezik uvode novi termini i izrazi, činjenica je da su spikeri na HTV imali probleme sa učenjem istih. Ali je činjenica da jedan jezik karakterišu ne izrazi, nego gramatika i pravopis, a to već nije tako lako promeniti.
Kao što vi na osnovu izraza kao "milokliz" i "zrakomlat" pokušavate dokazati postojanje Hrvatskog jezika (kao jednog bitnog pokazatelja potpune odvojenosti Hrvatske nacije i nespojivosti sa Srpskom nacijom), tako i svaki žargon u nekom gradu može biti proglašen za posebni jezik, pa uz Hrvatski slobodno možemo dodati i Dorćolski i Zemunski (sa Munzekonza dijalektom).

Ovo je prazna slama iz kategorije "kako srpski populus zamišlja hrvatski jezik u prezentaciji svojih lingvista i političara".

Svaka čast svakom ovde citiranom uvaženom naučniku, ali je činjenica da Slavonac iz Petrovog sela sasvim dobro razume Mačvanina iz Bogatića, a da ni jedan od njih ne razume ni 50% onoga što pričaju neki Vranjanac ili neki Zagorac - jer oni pričaju dijalektima.

Svatko govori dijalekte i standardni jezik svatko uči.
Dapače- pokazalo se da oni, kojima je izvorno narječje bliže narječnoj osnovici standardnoga jezika (da ne idemo u detalje), lošije vladaju standardnim jezikom od onih kod kojih to nije slučaj.

Ali dobro, ako je vama Hrvatima toliko bitno da budete nešto drugo, neka vam. Samo ne vidim odakle ta potreba da i nas ubediš da nebo nije plavo.
Imaj ti svoju istinu, ja imam oči i uši.

Nama Hrvatima je k'o bog i ništa se ti ne sekiraj za nas.

Zamišljam Bosansku Naciju koju čine protestanti, sa srpskom pravoslavnom manjinom na istoku u Podrinju, i onima koji su katolici kako prihvataju hrvatski identitet (mada ostaje upitno onda, je li bi Pravoslavlje toliko bilo tada usađenjo u Srpstvo isto...).

Kako misliš planinski lanci? Nije? A nije li dosta ucrtana sama regija geografska Bosna?

Etnološka sličnost Bosne je sa Hrvatskom, ali i sa Srbijom, itd...i ne zaboravi o kom vremenu govoriš, o vremenu kada su svi Sloveni (barem južni) slični toliko da ih možemo smatrati domalo jednim narodom...

Asimilacija Bosanaca u Hrvate? Hm, pa to bi bilo jedino moguće ako bi Hrvatska uključila nju u potpunosti u sebe, u šta sumnjam da bi se desilo. Vatrenost, snaga i junaštvo srednjovjekovnih Bošnjana je ogromno, i uvijek potcjenjivano u povijesti (mislim na nešto kao Crnogorce, znači ratovanje prvenstveno na svom tlu, bez ambicija za dalje širenje).

A što se tiče vjere - pa i pravoslavnih je bilo više od katolika. Katolici se nisu ni mogli održati u samoj Bosni ako se sjećaš, već je Bosanska episkopija morala postojati u Slavoniji (!). Ne znam na koje stanovništvo misliš, ali katolika je bilo vrlo malo.

Kakvi protestanti ? Krstjani su bili domaći, no to je neka domaća zaostala crkva na slavenskom jeziku koja je dobila krštenje sa zapada, no nije ju nitko šljivio.

Ostalo ima svega, no ne da mi se, trajalo bi...

po pitanju BUNJEVACA bi te zamolio da se informiras

razlika u dijalektu izmedju srba i hrvata u hercegovini je ijekavica i ikavska stokavica

mozda tvoj post nije za podforum istorije nego politike
Meni Bunjevci rekli ko su i odakle su. Šta oni znaju, mora da lažu, trebalo bi da se raspitam kod nekog učenjaka.
Netočno. I to nema veze s (mojjim) putovanjima, nego se može lako provjeriti u etnografskim djelima, itd.

Ima veze sa mojim putovanjima. Svojevremeno sam pričao s Markom Jerkovićem, vlasnikom kampa u Trpnju, rodom iz Čapljine. Čovek je pričao jednako kao i Srbi iz Hercegovine. Zašto pominjem njega izmedju stotina Hrvata koje sam upoznao? Pa zato što je bio ustaša i to nije krio iako je Tito bio živ. On se trudio da priča Hrvatski - ali nije mogao da izmišlja.
Što se tiče ostalih Hrvata, teškoće u sporazumevanju sam imao samo s Istranima (tj. Istrijanima, kako oni vole za sebe da kažu) i sa Zagorcima.
A ti proveravaj u etnografskim delima i dijalektološkim atlasima koliko hoćeš - papir trpi sve!

Ako se misli na govrnike kajkavskog i torlačkog narječja, točno. Moglo bi se dodati i čakavsko, te miješano čakavsko-kajkavsko-štokavsko Pokuplja i Ozlja. A i diferencirati štokavsko. No, svejedno...

Svejedno... :confused:

Mogu. Bilo je očito da se sunce vrti oko zemlje, pa je ispalo da su zlobni stručnjaci koji su tvrdili drugačije- bili u pravu.

čim nema argumenata, kreće demagogija

Ovo je prazna slama iz kategorije "kako srpski populus zamišlja hrvatski jezik u prezentaciji svojih lingvista i političara".

A što ne pitaš nekog spikera sa HTV?

Svatko govori dijalekte i standardni jezik svatko uči.
Dapače- pokazalo se da oni, kojima je izvorno narječje bliže narječnoj osnovici standardnoga jezika (da ne idemo u detalje), lošije vladaju standardnim jezikom od onih kod kojih to nije slučaj.

Hm... hajde da se složim, ne poznajem tu materiju dovoljno.

Nama Hrvatima je k'o bog i ništa se ti ne sekiraj za nas.

Vidim da vam je k'o bog. Ali budi čovek pa priznaj, jel da da vam je maalko krivo što ste Sloveni, a ne Germani! :mrgreen:

P.S. Izvinjavam se zbog ovakvog načina odgovaranja - u citatu. Moje pisanije sam oplaveo, da se vidi.

Meni Bunjevci rekli ko su i odakle su. Šta oni znaju, mora da lažu, trebalo bi da se raspitam kod nekog učenjaka.

P.S. Izvinjavam se zbog ovakvog načina odgovaranja - u citatu. Moje pisanije sam oplaveo, da se vidi.

tebi bunjevci pogresno rekli :D

nije ni cudo sto su ti pogresno rekli,vidis da svako malo nesto novo izmisle (mislim na dio bunjevaca) pa ce se za koju godinu ko srbi predstavljat

Ima veze sa mojim putovanjima. Svojevremeno sam pričao s Markom Jerkovićem, vlasnikom kampa u Trpnju, rodom iz Čapljine. Čovek je pričao jednako kao i Srbi iz Hercegovine. Zašto pominjem njega izmedju stotina Hrvata koje sam upoznao? Pa zato što je bio ustaša i to nije krio iako je Tito bio živ. On se trudio da priča Hrvatski - ali nije mogao da izmišlja.

Kad vidim ovakvu argumentaciju, ostajem bez teksta. Jedino uputim na svoja prežvakana pisanija na drugim forumima

http://forum.b92.net/index.php?s=&showtopic=43766&view=findpost&p=2008553

http://forum.b92.net/index.php?s=&showtopic=43766&view=findpost&p=2009282

http://forum.b92.net/index.php?s=&showtopic=43766&view=findpost&p=2009899

http://forum.b92.net/index.php?s=&showtopic=43766&view=findpost&p=2010145

i :maramica:

Kad vidim ovakvu argumentaciju, ostajem bez teksta. Jedino uputim na svoja prežvakana pisanija na drugim forumima

i :maramica:

A kakva je po tebi argumentacija potrebna?
Da li ti stvarno misliš da sa svojim citatima možeš da ubediš neku Hrvatsku babu koja je jedva čula za Srbe da jezik koji je naučila od svoje babe nije Hrvatski?
Možda bi to i mogao, ali bi onda trebao da batališ sedenje po srpskim forumima i da kreneš u agitaciju po hrvatskim selima. Samo ne znam koliko bi ti to bilo produktivno... :lol:
I kad dodjoh već do toga - danas sam nešto razmišljao, ja nikad nisam otišao na neki hrvatski forum, nemam potrebe za tim, pa sam se upitao: a šta ti i čvrsnica uopšte tražite na ovom forumu?
a) Nemate dovoljno foruma u Hrvatskoj?
b) Proveravate neka svoja saznanja na drugim izvorima pošto niste sigurni u svoje?
c) Došli ste ovde da provocirate zato što:
1) ste plaćeni za to
2) mislite da ćete uspeti da poverujete u to što pričate ako naterate druge da poveruju
3) jednostavno ste iskompleksirani

Možete da citirate koga hoćete i koliko hoćete, ostaje činjenica da ja razumem sve što pričate na "drugom jeziku" kao što i mene razumeju svi Hrvati. Ostaje činjenica i da su nošnje i narodni običaji Srba i Hrvata na prostorima gde zajedno žive vrlo slični, ako ne i isti.
Ne znam odakle potiče toliko bolesno jaka želja nekih Hrvata da potpuno izbrišu svaku vezu sa Srbima, ali znam da bi bila patetična i smešna da u novijoj istoriji nije dovela do genocida nad srpskim življem.
Zašto ne bi probali da kažete "OK, mi smo Hrvati, dobili smo državu, imamo naciju, istoriju, idemo sad da jurimo ribe i da se zezamo po forumima..."
Ja sad idem na LJ&S. Tamo isto ima Hrvata, ali onih koji su završili odavno sa budjenjem svoje nacionalne svesti i koji su svesni da su u 21. veku. S njima pričam Hrvatski, oni mi odgovaraju na Srpskom i nikog ne boli glava...

Da li ti stvarno misliš da sa svojim citatima možeš da ubediš neku Hrvatsku babu koja je jedva čula za Srbe da jezik koji je naučila od svoje babe nije Hrvatski?
Možda bi to i mogao, ali bi onda trebao da batališ sedenje po srpskim forumima i da kreneš u agitaciju po hrvatskim selima. Samo ne znam koliko bi ti to bilo produktivno... :lol:
I kad dodjoh već do toga - danas sam nešto razmišljao, ja nikad nisam otišao na neki hrvatski forum, nemam potrebe za tim, pa sam se upitao: a šta ti i čvrsnica uopšte tražite na ovom forumu?
b) Proveravate neka svoja saznanja na drugim izvorima pošto niste sigurni u svoje?
1) ste plaćeni za to
2) mislite da ćete uspeti da poverujete u to što pričate ako naterate druge da poveruju

Možete da citirate koga hoćete i koliko hoćete, ostaje činjenica da ja razumem sve što pričate na "drugom jeziku" kao što i mene razumeju svi Hrvati. Ostaje činjenica i da su nošnje i narodni običaji Srba i Hrvata na prostorima gde zajedno žive vrlo slični, ako ne i isti.
Ne znam odakle potiče toliko bolesno jaka želja nekih Hrvata da potpuno izbrišu svaku vezu sa Srbima, ali znam da bi bila patetična i smešna da u novijoj istoriji nije dovela do genocida nad srpskim življem.
Zašto ne bi probali da kažete "OK, mi smo Hrvati, dobili smo državu, imamo naciju, istoriju, idemo sad da jurimo ribe i da se zezamo po forumima..."
Ja sad idem na LJ&S. Tamo isto ima Hrvata, ali onih koji su završili odavno sa budjenjem svoje nacionalne svesti i koji su svesni da su u 21. veku. S njima pričam Hrvatski, oni mi odgovaraju na Srpskom i nikog ne boli glava...

zasto poslje ove podijele a,b,c nisi nastavio dalje abecedu nego okrenuo na brojeve?

:dontunderstand:

:rotf:

Možda su tvoji životni horizonti skučeni. Ja sam, eto, bio na forumima hrvatskim, srpskim, bosanskim, izraelskim, američkim, irskim, njemačkim, ruskim,..
I to su samo internetske zabave.
Zašto uopće misliš da je ovo neka silna agitacija ? Vjerujem da je za većinu Hrvata dobra zabava i ne više od tog. Npr.- na najposjećenijem hrvatskom forumu, www.forum.hr , ima dosta Srba. Većina dolazi da razmijeni stavove ida se raspoloži. Istina, ima zatucanih agitatora, no to je manje od 19%.

1) ste plaćeni za to

Uz ostale gluposti koje si naveo, mogu za podebljano reći- pozlatilo ti se :amen:

Ja bih rekao da tebi nije jasno praktički ništa.

Super. I kroz koji mjesec zapali za Kumrovec sa štafetom..

Back