Konstantin Veliki
Buduća legenda
- Poruka
- 28.842
Inace sta ima veze Srbija za nacionalnom istorijom Francuske.
I u cemu je nacionalna istorija kvalitetnija od globalisticke.
I u cemu je nacionalna istorija kvalitetnija od globalisticke.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ajd molim te da ti skeniram knjigu istoriju gde se opisuje i srpski i solunski front.
I ja nisam u drzavi Entente nego u Austriji.
E lafe, ajd ne davi, otvori temu pa tamo postavljaj šta želiš ! Možda se u Austriji pominje, jer je neposredno bila učesnik bitke, zamisli kod Francuza saveznika Antante i učesnika, u liceju se ne pominje...
Siguran sam da se u tom udžbeniku koji pominješ ne spominje ili barem ne naglašava okupacija Bosne i Hercegovine 1878., aneksija 1908, ne naziva tim imenom... itd... ako me razumiješ šta hoću da kažem u pogledu stvaranja "nacionalnih istorija", jer Bog je prvo sebi napravio bradu... Haška politička korektnost čak imaginarno prenijeta na istorijski plan i prekrajanje mozgova se samo zahtijeva na Balkanu od strane malih naroda.... a naravno kad odeš bilo u Austriju ili Švajcarsku svuda su na svakih 10 metara istaknute nacionalne zastave, a ne ko kod nas...
Ovde je postavljač teme kao početničko pitanje stavio kriterijume intrepretacije istorije , znači istorije kao nauke. Osnovne orjentire izučvavnja prošlosti . A onda sam skreće sa teme o školskim programima i šta se uči u školama u drugim zemljama.
Selekciju gradiva po školama oduvek je određivala politika , tako bilo oduvek i biće. No to nema veze sa istorijom kao naukom.
Vratićemo se za trenutak na početak. Istorija kao nauka nije nauka u onom egzaktnom smislu kao matematika i nikad to neće ni biti. Kriterijum približavanja naučnoj istini je neprestan sa utvrđivanjem novih činjenica u vezi sa istorijskim okolnostima. Osnovni razlog što sam otvorio ovu temu je nastojanje pojedinih da utvrde nekakvu demitologizovanu istoriju lišenu nacionalističkog patosa. Povijest od grčkog ἱστορία upravo znači priča ili predanje u onom narativnom smislu, i samim tim je svojom takvom prirodom neodvojiva od mita ili neke mitske paradigme. Sama sintagma demitologizovana istorija je contradictio in adjecto ili običan oksimoron.
Drugim riječima, svaka istorija je nacionalna, odnosno proizvod pogleda na događaje s pozicija neke nacije, a ne neke druge. Meni pada u oči zašto većini od vas recimo smetaju, istini za volju, pomalo egstravaganti stavovi srpske autohtonističe istorijske škole. Pa upravo zato što se kosi sa već vašim stečenim znanjem zasnovanim na već utvrđenoj paradigmi evropocentrične istoriografije zasnovane na vlastitom evropocentrizmu i logocentrizmu, koja je takođe ništa drugo do još jedna mitska paradigma. Nemojte se truditi da držite monopol nad istorijskom istinom. Njihova kritika tog evropocentrizma i germanocentrizma na umoru je uglavnom opravdana, iako su meni mnogi njihovi zaključci problematični.
Samo imajte u vidu jednu stvar, da usvajanjem tuđe mitsko-istorijske matrice, polako krećete brisati svoju i počinjete usvajati tuđu kao svjesno zamagljivanje vlastitog istorijskog subjekta, koji je dugo u vrijeme jugoslovenstva bio zanemaren, a kog je iz drijemeža trgao Miloš Crnjanski čuvenom rečenicom: "Mogli bismo mi Srbi početi da posmatramo istoriju sa svojih sopstvenih pozicija." Neki se još do danas nažalost nisu probudili iz tog svojevremeno komfornog drijemeža.