Nacionalna akademija za javnu upravu

S1MCRO

Elita
Poruka
23.534
OK, znam da kasnim četiri godine od kada je Vlada Republike Srbije osnovala ovu instituciju. Naime, pažnju mi je privukao izvesni profesor doktor Dejan Miletić, inače direktor Akademije. Zašto mi je privukao pažnju? Ja sam u životu imao edukativne kontakte sa raznim profesorima doktorima i koliko se sećam, niko od njih nije ni približno podsećao na ovog čoveka. Redovan je gost na Happy TV i Pinku gde debatuje o raznim temama... ubistvu Jelene Marjanović i presudi njenom suprugu, ratu u Ukrajini, da li Srbija treba ili ne treba da uvede sankcije Rusiji i ko zna šta sve još. Sve to u društvu takvih ekspertskih veličina kao što su Dejan Lučić, Dragan Vujičić, Kristijan Golubović, Uroš Šuvaković i drugi. Pogledate jedno njegovo gostovanje i zaključite da je on nešto poput DJV, samo još jedan bot koji dobija neograničen prostor na nacionalnoj frekvenciji ne bi li dizao u nebesa predsednika Vučića. I ništa drugo, to je sve.

Ali nije samo bot. Ovaj tip je državni službenik. Direktor državne institucije. Šta on tamo i koga podučava i da li bi ikoga ičemu mogao da nauči je pitanje koje me kopka.

https://www.napa.gov.rs/tekst/34/o-nama.php

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-nacionalnoj-akademiji-za-javnu-upravu.html

I na kraju, zbog čega je uopšte osnovana ta Akademija? U zakonu piše radi stručnog usavršavanja državnih službenika. Ali onda se postavlja pitanje šta su ti službenici učili tokom redovnog školovanja.

Ali niko tebe ne tera da gledas sve to. Vecina podrzava ono sto ih drzi podredjene bez zapitavanja, to je njima normalno. Ne bi bilo ovako danas da nema onih kojima to miluje usi... Drustvo je samo gomila nesaglasnih, cinicnih, povodljivih anonimusa. Pa ko ce da upozna milione srba?
Da li razumeš da je ovaj lik plaćen tvojim i mojim parama? S obzirom na njegovu pojavu, poašanje, emisije u kojima se pojavljuje i sagovornike koje tamo ima, postavlja se pitanje šta on to može koga da nauči. I kakvi su to državni službenici kojima su potrebne nekakve dodatne obuke?

Nisam imala pojma za tog lika. To je valjda drugi direktor naje.
Uglavnom, ideja je dobra. NAJA je radjena po ugledu na ENU - francusku skolu drzavne uprave koja je vrvt najpoznatija u svetu (naime, Francuzi imaju najbolju birokratiju).
Zasto treba skola drzavne uprave? Pa nemas redovnu skolu za to. Ima ona pravno birotehnicka koja se sad zove drugacije, ali ko jos to zavrsava.
A drzavni sluzbenik je karijerno zanimanje. Obucavas se i napredujes u zvanjima i platnim razredima i bla bla. Msm, ideja je dobra. Egzekucija ocigledno nije.

Uglavnom, ideja je dobra. NAJA je radjena po ugledu na ENU - francusku skolu drzavne uprave koja je vrvt najpoznatija u svetu (naime, Francuzi imaju najbolju birokratiju).
Zasto treba skola drzavne uprave? Pa nemas redovnu skolu za to. Ima ona pravno birotehnicka koja se sad zove drugacije, ali ko jos to zavrsava.
A drzavni sluzbenik je karijerno zanimanje. Obucavas se i napredujes u zvanjima i platnim razredima i bla bla. Msm, ideja je dobra. Egzekucija ocigledno nije.
Бацање пара. Ми одавно имамо ЕНА-у по нашој мери, то је Мегатренд.

Ne bih se baš složio. Državna uprava je i pre osnivanja ove akademije funkcionisala, tj. službenici koji su tamo radili a pre toga završili tu pravno birotehničku ili pravni fakultet su sasvim dobro znali šta i kako treba da rade. Nije im trebao ovaj pajac da ih podučava. S druge strane, članovi SNS sa srednjom poljoprivrednom (smer: stočarstvo), na primer, ne znaju, ali oni ionako ne rade to što ne znaju nego igraju igrice na kompu ili sede u kafićima preko puta opštinskih uprava. A institucije funkcionišu bez njih.

Sve u svemu, Akademija za sisanje budžeta.

Back