Nabrojte šta bi mogo potencijal Srbije da uradi za sebe?

Treba da se promene zakoni, tj. da se poostre zakoni vezani za lopovluk i da pocne njihova primena.
Da se u skupstini biraju po dva poslanika po okrugu cime bi se smanjio njihov broj u skupstini i uradilo nesto korisno za sve.
Da se izvrsi kontrola u svim drzavnim firmama i da se neradnici otpuste i na njihovo mesto dovede neko ko zeli da radi.
Da se rukovodioci zaposljavaju na osnovu svoje strucnosti.
Da se vise ne nudi strancima po 1000 evra za radno mesto vec da drzava pomogne domacim firmama.
Povoljniji krediti za proizvodnju hrane.
...

Postoji kineska poslovica, mudar covek u svemu vidi pouku i priliku, a glupan prettnju i nelagodnost.

Prevedeno za vas, sve moze biti svetsko cudo, al ne moze kad su ljudi ovakvi kakvi su, pa i vlast ovakva kakva je.

Zato, traze se ljudi da daju ideje a onda da se odmaknu i crknu, uz fino i hvalno opevavanje od komsija.
Drp filozofija naroda, vise nece moci da funkcionise.Pa se vi nadajte jos neko vreme mrvicama.

Stalno se kuka na Državu, na ovoga ili onoga političara.Ima li neko ideju šta sve može da ponudi da bi koliko toliko bolje bilo i koji dinar da svaki pojedinac pokuša i zaradi.
Потенцијал Србије је плодна земља која лежи празна. Шта би Египћани, или Индуси, дали да имају овако плодну земљу као ми. Земља треба да се поново насели Србима. Треба да се уведе права представничка демократија, где ће свако знати ко је његов народни посланик који га представља у Народној скупштини, и коме увек може да се обрати. Заборавити на високи животни стандард и високо образовање. Наталитет је велики само у заједницама које су сеоске, скромне, и необразоване, а наталитет нам треба највише од свега. И дозволити већи простор за Цркву у јавном животу.

ima naravno
prvo da se uvede vanredno stanje
da se svim politicarima pregleda fiansijska kartica pokretnosti i nepokretnosti, ukljucujuci uzu i siru familiju i kumove
da se svakom ko se za vreme provedeno na fukciji obogatio, oduzme sve i posalje na prinudni rad bez nadoknade do kraja zivota..samo za hranu i garderobu koju ce drzava da im dodeli
spisak korumpiranih koji su ostetili drzavu makar i za jedan dinar, uklesati na spomen tabli na trgu republike da ostane kao opomena onima koji bi kroz vlast licnu promociju, a na stetu drzave
ponistiti sve stetne dogovore u vezi sa privatizovanom drzavnom imovinom
dodeliti subvenciju svim poljoprivrednicima, uloziti sredstva iz budzeta u navodnjavanje svih plodnih oranica i mehanicku zicanu zastitu svih polja pod vocnjacima i vinogradima
vezati lancima na trg republike do kraja zivota sve koji su sa drzavom napravili monopolisticke ugovore o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz srbije i formirali bruku od otkupne cene
uvesti besplatno zdravstveno osiguranje za sve stanovnike srbije i besplatne lekove za sve hronicne bolesnike
podici platu svima u zdravstvu i naprviti expanziju od zdravstvenog turizma
zastiti domacu proizvodnju, uvodjenjem visokih carina za svaki proizvod koji ova zemlja ima i proizvodi
spustila porez na 5% i smanjila birokratski parlamentarni aparat
ogranicila platu svih politicara na maksimalnih 60.000,00din za mesec
zabranila aktivno ucesce u politici svakome duze od 2 godine
dolazak na politicku scenu bi bio vise volonterski
zabranila stranakcki sistem i stranke - svi bi trebali da rede samo u jednom interesu! patriotskom!
zabranila bodigardove i licna obezbedjanja politicara
a od koga to treba da ih brane???

Najbolje što potencijal Srbije može da uradi za sebe jeste da ode iz Srbije. Mislim da ekonomija jedne zemlje najviše zavisi od kulture njenog naroda. Mi nemamo ni opštu kulturu (samo vidite koliko nam je ljudi nepismeno, koliko je fakultetski obrazovanih, ali da se iz toga isključe razne diplome sa seoskih univerziteta), a nemamo ni poslovnu kulturu. Biznis ovde i dalje funkcioniše po principu "nemam da ti dam lovu, ali imam neki kupus...". Ne kažem da je tako u 100% slučajeva, ali u nekih 60% jeste. Glavni poslovni ljudi su kontrovezni bizMismeni koji su na sumnjiv način došli do imovine, podmazivali gde je potrebno i sad su "uspešni biznismeni". Čak i da pokreneš nešto svoje, država te minira na svakom koraku. Nivo korupcije mislim da nema potrebe komentarisati, a to je opet do kulture naroda. A ovo je samo vrh ledenog brega.
Sve dok su nam na vlast ljudi sa kupljenim diplomama, keramičari, grobari, razni vazduplohovi, lažni doktori, a državu nam vodi čovek bez dana pravog radnog iskustva, i dok je kultura takva da se mi ne bunimo nego takvi ljudi imaju podršku 25% biračkog tela, neće ovde biti bolje. Samo zato smatram da obrazovani mladi ljudi, odn. potencijal ove zemlje, treba da ode. Izvinjavam se ako sam smorio dužinom odgovora. :D

Nema nista od nicega dok se ne urade neke stvari prvo..Sredi sistem i obezvede uslovi da ljudi mogu da rade i stvaraju ..sto on lep govori..Ljudi ge samo svojim vestinama dolaziti do razultata tu se ne treba mesati vec im samo obezvediti uslove

"nema ništa od ničega dok se ne urade neke stvari prvo"Jedino tu se ne slažem.Uzmimo da ima u Srbiji prilično studenata koji bi rado neki dinar zaradili za vreme slobodnog vremena.Po meni mogli bi neki sajt napraviti gde bi istakli u čemu su dobri kako bi neko
zatražio njihovu uslugu.

"nema ništa od ničega dok se ne urade neke stvari prvo"Jedino tu se ne slažem.Uzmimo da ima u Srbiji prilično studenata koji bi rado neki dinar zaradili za vreme slobodnog vremena.Po meni mogli bi neki sajt napraviti gde bi istakli u čemu su dobri kako bi neko
zatražio njihovu uslugu.

Pa to ti i govorim jer ponuda je ta danas da ti studenti mogu samo ici brati maline,,,

Prevedeno za vas, sve moze biti svetsko cudo, al ne moze kad su ljudi ovakvi kakvi su, pa i vlast ovakva kakva je.
Vlast je takva,kakav je narod.Kakav narod takav je i predsednik.Svi ti politicari koje ovde gledamo na drzavnom ili lokalnom nivou su odavde dosli,iz naroda.Dakle,narod danas ne valja nista.Porediti Srbe danas sa recimo generacijom koja je ratovala od '12-te do '18-te je nemoguce.Najgori od onda nisu radili kako rade mnogi danas.Ni radili ni razmisljali.

Pa to ti i govorim jer ponuda je ta danas da ti studenti mogu samo ici brati maline,,,

To je najveća ponuda ali nije jedina.Zato Vam i kažem da studenti trebaju neki sajt i pokažu u čemu su dobri pa će i kupci uzeti ono što im je potrebno.Napr.ovaj sa malinama ili građevini oni to nude,studenti mogu ponuditi znanje, mašinstvo,elektronika,elektrotehnika itd.
Svega toga nema bez obzira koliko ih je.

To je najveća ponuda ali nije jedina.Zato Vam i kažem da studenti trebaju neki sajt i pokažu u čemu su dobri pa će i kupci uzeti ono što im je potrebno.Napr.ovaj sa malinama ili građevini oni to nude,studenti mogu ponuditi znanje, mašinstvo,elektronika,elektrotehnika itd.
Svega toga nema bez obzira koliko ih je.

Naravno da mogu i to rade mnogo gde u svetu tj pronalaze mnoge patente koje privrednici uzimaju i plasiraju na triste. .Ali za to sve je potrebno stvoriti uslove za privednike koji kasnije vrse potraznju ..Maknuti burazersku ekonomiju i trziste prepustiti samo sebi da ono odlucije o tome ko je sposoban a ko ne..Ovo danas sto radi AV ne dopronosi povecavanju potraznje niti razvoju..Oslanjanje na strance kao razvonji program ne donosi nista..Bez ulaganja i srvaranja domacih privrdnika ...Nema nista

Poslednja izmena:
Vlast je takva,kakav je narod.Kakav narod takav je i predsednik.Svi ti politicari koje ovde gledamo na drzavnom ili lokalnom nivou su odavde dosli,iz naroda.Dakle,narod danas ne valja nista.Porediti Srbe danas sa recimo generacijom koja je ratovala od '12-te do '18-te je nemoguce.Najgori od onda nisu radili kako rade mnogi danas.Ni radili ni razmisljali.

Tvoje mišljenje o Radulovicu ako moze.. inreruseje me..moze i na pp ;-)

Eh sad nije imao ni vlast a to ne mozemo znati dok ne bude imao odresene ruke,,,Na program sam mislio njegove stranke
Program ko program;to nece nijedna stranka da napise lose.Problem je u ljudima,a ne toliko u programu.Program se menja,ali ljudi se menjaju jos i brze.Jedno je biti opozicija,a sasvim nesto drugo pozicija.Mi smo u toliko velikim problemima,po sirini i po dubini,da bilo ko da dodje nece imati petlju da presece neke cvorove.Evo,krecem od sebe;sta bi me docekalo da posaljem nekoliko desetina hiljada besposlenih birokrata zauvek kuci sa drzavnih jasli...lincovali bi me ispred zgrade Vlade iste veceri.Komplikovano je kod nas najvise zbog loseg mentaliteta u narodu,to je sigurno od svih kocnica,kocnica broj 1.Radulovic je bio u vlasti,a pre nego sto se dohvatio ministarstva on je jako dobro znao sa kakvim ljudima ce da radi i sta od njih moze da ocekuje.Izgubio je,a ne bi izgubio da je odmah odbio ponudu da sedne u ministarsku fotelju.

Baš to što kažeš- problem je u mentalitetu našeg naroda. Naš narod ne shvara da država ne služi da stvara i otvara radna mesta za sve i svakog, već da treba da obezbedi uslove i ambijent u kome će radna mesta
da budu nesmetano otvarana od strane privatnog sektora. Naravno, državna administracija mora da postoji, treba da bude mala i efikasna i treba da služi narodu, a ne da narod služi njoj. Ali daleko smo mi
od tog nivoa svesti.

Treba da se promeni svest naroda ,jer za ovo nisu krivi politicari nego sami mi .
Kao sto je pametan covek rekao da narod ima vlast koju zasluzuje .
Kada bi smo se okrenuli jedni drugima ,cenili jedni druge i razmisljali da politicar nije drzava nego smo mi drzava ,ti si drzava i svaki pedalj zemlje je tvoj onda ce biti drugacije .

A sve to da bi se desilo moramo da probijemo 10 pregrada dna jer covek jedino moze da se opameti ako padne ispod dna . Naravno ovo mora biti kolektivno padanje .

Program ko program;to nece nijedna stranka da napise lose.Problem je u ljudima,a ne toliko u programu.Program se menja,ali ljudi se menjaju jos i brze.Jedno je biti opozicija,a sasvim nesto drugo pozicija.Mi smo u toliko velikim problemima,po sirini i po dubini,da bilo ko da dodje nece imati petlju da presece neke cvorove.Evo,krecem od sebe;sta bi me docekalo da posaljem nekoliko desetina hiljada besposlenih birokrata zauvek kuci sa drzavnih jasli...lincovali bi me ispred zgrade Vlade iste veceri.Komplikovano je kod nas najvise zbog loseg mentaliteta u narodu,to je sigurno od svih kocnica,kocnica broj 1.Radulovic je bio u vlasti,a pre nego sto se dohvatio ministarstva on je jako dobro znao sa kakvim ljudima ce da radi i sta od njih moze da ocekuje.Izgubio je,a ne bi izgubio da je odmah odbio ponudu da sedne u ministarsku fotelju.

Sve je to ok ne kazem ,Samo se ne slazem da je pogresno pokusati nesto vec obratno ne pokusati ..Mislim da ima neosporivo znanje a i ovo sto prica bi se trebalo proveriti,,Dati mu sansu jer ako uradi nesto od ovoga o cemu govori svakako bi po meni bio pomak napred...Nzn ko bi uopste mogao biti alternativa ..Od necega bi trebalo poceti pa i 2koraka da napravi u ovoj situaciji je pomak za 2 koraka unapred ,,,Na nekoj drugoj temi mozemo opsirniije

Back