Na Zemlji ima više virusa nego zvezda u svemiru!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.649
d41586-021-01749-7_19289420.jpg

Procenjuje se da 10 noniliona (10 na 31. stepen) virusa postoji na našoj planeti - dovoljno da se svakoj zvezdi u univerzumu pripiše po jedan i tako 100 miliona puta.

Dobro smo mi i prošli kad moramo da se bakćemo tek sa nekoliko.

Postaje jasno da se ekosistemi i organizmi oslanjaju na viruse. Sitni, ali moćni, oni su milionima godina podsticali evoluciju menjajući gene između domaćina. U okeanima režu otvorene mikroorganizme, prosipajući njihov sadržaj u more i preplavljujući hranjivu mrežu. „Bez virusa“, kaže Curtis Suttle, virolog sa Univerziteta British Columbia u Vancouveru, Kanada, „ne bismo bili živi“.

Međunarodni komitet za taksonomiju virusa (ICTV) navodi samo 9,110 imenovanih vrsta, ali to je očigledno jadan deo ukupnog broja. Delimično je to zato što je zvanično klasifikovanje virusa koje je zahtevalo od naučnika da uzgajaju virus u njegovim ćelijama domaćina ili domaćinima-dugotrajan, ako ne i nemoguć proces. To je takođe zato što je potraga pristrasna prema virusima koji izazivaju bolesti kod ljudi ili organizama do kojih nam je stalo, poput domaćih životinja i usjeva. Ipak, kao što nas je podsetila pandemija COVID-19, važno je razumeti viruse koji mogu skočiti sa jednog domaćina na drugog, ugrožavajući nas, naše životinje ili useve.

U poslednjih deset godina, broj poznatih i imenovanih virusa je eksplodirao, zahvaljujući napretku tehnologije za njihovo pronalaženje, kao i nedavnoj promeni pravila za identifikaciju novih vrsta, kako bi se omogućilo imenovanje bez uzgoja virusa i domaćina. Jedna od najuticajnijih tehnika je metagenomika, koja omogućava istraživačima da uzorkuju genome u okruženju bez uzgoja pojedinačnih virusa. Novije tehnologije, poput sekvenciranja pojedinačnih virusa, dodaju još više virusa na listu, uključujući i neke koji su iznenađujuće česti, ali su do sada ostali skriveni. Uzbudljivo je vreme za ovakvo istraživanje, kaže Breitbart. "Mislim da je, na mnogo načina, vreme viroma."

Samo u 2020. ICTV je na svoju službenu listu dodala 1.044 vrste, a još hiljade čeka na opis i imenovanje. Ova proliferacija genoma navela je virologe da preispitaju način na koji klasifikuju viruse i pomogla da se razjasni njihova evolucija. Postoje jaki dokazi da su se virusi pojavili sa više mesta, umjesto da izviru iz jednog izvora.

Ali, svemir je beskrajan, u tom smislu, neprebrojiv. Svemir : Bakterije (1:0)
diskutabilno čak i u naučnim krugovima.

Vidljivi svemir je definitivno konačan. Neki astronomi zagovaraju da je ceo svemir beskonačan dok neki kosmolozi zagovaraju da je konačan ali se sužava i širi dajući dojam beskonačnosti. Sve u je u domenu pretpostavki, ne postoje čvrsti dokazi ni za jednu teoriju.

Možda je trebalo specifirati da se radi o vidljivom svemiru kada je pravljeno poredjenje.

Šta ako imam klice za sve bolesti u sebi od svog rođenja, ali sam idiot koji vođen Božijem milošću ostaje zdrav, jak i po Njegovoj zapovesti-glasan, tih, strasan, strpljiv, bučan gde treba, gde treba bubica?
Šta ako se svakom mojom molitvom Bogu te klice smiruju i poveruju da kao njihov car u svom telu ja imam kontrolu, da mogu da mi veruju?
Bog zna jezik sa svim oblicima života, On ih je stvorio.
Bog je taj koji će svemu dati poslednju reč kao što je i prvu.

Šta ako imam klice za sve bolesti u sebi od svog rođenja, ali sam idiot koji vođen Božijem milošću ostaje zdrav, jak i po Njegovoj zapovesti-glasan, tih, strasan, strpljiv, bučan gde treba, gde treba bubica?
Šta ako se svakom mojom molitvom Bogu te klice smiruju i poveruju da kao njihov car u svom telu ja imam kontrolu, da mogu da mi veruju?
Bog zna jezik sa svim oblicima života.
odličan način da se kontroliše i telo i um i okolina

koji bog tačno? pošto ti je jasno da ih ima više koje su ljudi izmislili/stvorili dosad

A, neka toga... naučićeš kroz život, polako...
Shvatićeš jednom, a mene se nećeš ni setiti, ali to je u redu.
Ovde zatvaram priču jer mi nije mesto više tu.
pazi ovako,ta tupava hristova religija prodaje maglu da drže monopol nad stvarima kao što su humanost,empatija,solidarnost i sl. osobinama koje bi svako pristojno ljudsko biće trebalo da poseduje yebo ga patak ne treba mi nebeski đedo i izgubljeni jevrejski genocidni biblijki bog da mi objašnjava šta i kako za razliku od vas dobrovoljno verujućeg stada,kontaš?

e, jeste, sad... :) ti si i nad bogom bog. logika ko ruske babuske... :confused: 😆 :lol:

Ako računaš i viruse na tim zvezdama koje spominješ, moguće...ako računaš viruse samo ovde, onda...trt...nemoguće.
Percepcija ebe celu stvar.
Briga me šta kažu naučnici, tebi nije u mogućnosti da percepciraš celi svemir u ZAMISLI, jednostavno nije moguće...zamislićeš nešto veliko, ali ni to nije dovoljno...zamisli slepca od rodjenja koji zamišlja kako izgleda lepeza sa svim bojama...toliko je nemoguće da zamisliš celi svemir...koncept je nedovoljan...a slepac nema ni koncept boje..

Koliko bilijardi i bilijardi godina je prošlo samo dok je došlo do stvaranja našeg Sunca (samo zamisao na tu cifru, stvara konfuziju)...pa se stvorilo naše sunce, koje je zadržalo grudve oko svoje ose, pa dok se to stabilizovalo, koliko je prošlo miliona, samo radi stabilizacije....a pričamo o virusima, koji se stvaraju u organizmu, kada se stvore uslovi za život...a ti isti virusi nestaju kada nestane život...na planeti pogodnoj za život. Svaka im čast ako prežive, ali...u kom organizmu kad nema života? Možda u nekom ledu, ali nastali su u organizmu...i opet se vraćamo da mora u organizmu....ili barem na pogodnom staništu da stagniraju dok ne udju u organizam da prosperiraju...

Koliko bilijardi i bilijardi godina je prošlo samo dok je došlo do stvaranja našeg Sunca (samo zamisao na tu cifru, stvara konfuziju)...pa se stvorilo naše sunce, koje je zadržalo grudve oko svoje ose, pa dok se to stabilizovalo, koliko je prošlo miliona, samo radi stabilizacije....a pričamo o virusima, koji se stvaraju u organizmu, kada se stvore uslovi za život...a ti isti virusi nestaju kada nestane život...na planeti pogodnoj za život. Svaka im čast ako prežive, ali...u kom organizmu kad nema života? Možda u nekom ledu, ali nastali su u organizmu...i opet se vraćamo da mora u organizmu....ili barem na pogodnom staništu da stagniraju dok ne udju u organizam da prosperiraju...
Svaki je podlozan mutiranju,tako ako nisu iz laboratorije menjaju oblik i snagu,delovanje na odredjene organe,biljke,zivotinje...

Back