Na selu se rađaju deca ljudi, a ne deca kućni ljubimci

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Odrastao sam na selu, a na selu se rađaju deca ljudi, a ne deca kućni
ljubimci, kakav je slučaj sa gradskom decom

Reči Ljubivoja Ršumovića

I zaista, razlika između čoveka koji je odrastao u gradu, i čoveka koji
je odrastao na selu je kao između životinje koja živi sama u prirodi,
sposobna da se brine o sebi i svom potomstvu, i životinje koja bi u
prirodi poživela najviše mesec dana.
Gradski život pruža hedonizam, koji istovremeno zaglupljuje i stvara
od dece buduće robove. Dete na selu stiče daleko više praktičnih i
životno važnih znanja. Mada je i to uveliko počelo da se kvari, jer
roditelji decu na selu štite od seoskih poslova ''da se ne muče''.
Pa opet, i samo posmatranje odraslih donosi znanje.

Šta vi mislite o tome?

Koliko sam ja primetio, ne štite decu roditelji od teških poslova, već čekaju da ona dođu iz grada ili sa posla za vikend. Onda ih u subotu ujutru probude u 8, a deca ispeezde. I bune se što se roditeljima podrazumeva da dođu vikendom, iako cele nedelje rade u gradu Zato su i otišli u gradove i zato su sela prazna. Tu više novih generacija neće biti, osim u slučajevima velikih ekonomskih i socijalnih depresija

Naravno da postoji razlika...razlika koja ne znaci da gradska deca nisu ljudi...:roll:
Medjutim na selu i u manjim sredinama lakse je "sacuvati" decu od spoljasnih ne toliko pozitivnih uticaja...
Lakse je da se fokusiraju na pravi zivot, odnose, porodicu zbog okolnosti u kojima zive.
Sasvim logicno.
Ja sam bio seosko dete,pa gradsko,pa se opet vracam selu i kazem da nisam covek bio u gradu,jos sam se nekako i odrzao a xxx puta mogao da pokleknem pred izazovima,pogledaj kad bi iz naseg grada otisli u neki njujork ili vece zlo,znamo sta nas ceka tamo,za divljenje je kad se neko vrati prirodi i odbaci gradsko ruglo,a zavideti nekom ko je selo zamenio za stan u gradu,pa tesko,to samo kad se vrati u selo da se pohvali neiskusnima

Ja sam bio seosko dete,pa gradsko,pa se opet vracam selu i kazem da nisam covek bio u gradu,jos sam se nekako i odrzao a xxx puta mogao da pokleknem pred izazovima,pogledaj kad bi iz naseg grada otisli u neki njujork ili vece zlo,znamo sta nas ceka tamo,za divljenje je kad se neko vrati prirodi i odbaci gradsko ruglo,a zavideti nekom ko je selo zamenio za stan u gradu,pa tesko,to samo kad se vrati u selo da se pohvali neiskusnima
Takodje...mada...ne moze mene vise niko i nista menjati...pa ni grad...ni ljudi...jedino je cesto mentalitet ljudi iz vecih gradova drugaciji...

Zato dođe seosko dete u grad i ovi ga presvuku da se jadno nije ni izulo.

Sve ima prednosti i mane, nemoj da se lažemo, ovi će biti malo mudriji narodske mudrosti, ali isto tako ono što u gradu može da ti se desi, to na selu nisi mogao da sanjaš da ima. Tačno se vidi razlika između seoskog deteta kad dođe da se školuje u grad i gradskog deteta.

E, sad, gradsko dete ima defekte toga da u životu nije videlo kravu. Meni kad je bivša sa 23 godine rekla da je prvi put u životu tad videla kravu uživo, ja kao oooook... Sve ima svoje.

Mada, koliko se ljudi zaista okreću kućnim ljubimcima u gradu (kučkari i mačkari) ne čudi da će ih sutra stvarno zameniti ljubimcima.

Na selu je pas i dalje pas, u dvorištu trči, čuva kući i okućnicu i služi da završi ostatke ručka eventualno od ljudi, ovde je to na nivou deteta.

Naravno da postoji razlika...razlika koja ne znaci da gradska deca nisu ljudi...:roll:
Medjutim na selu i u manjim sredinama lakse je "sacuvati" decu od spoljasnih ne toliko pozitivnih uticaja...
Lakse je da se fokusiraju na pravi zivot, odnose, porodicu zbog okolnosti u kojima zive.
Sasvim logicno.
Taman posla da su neljudi. Ja sam to shvatila u smislu da nisu kompletni
i da su poput ljubimaca zavisni od toga šta će neko da im obezbedi.
Takođe je i samo detinjstvo u gradu tužno. Ja se sećam da sam sate
i sate provodila na prozoru kada smo se preselili u stan. Nema slobode,
već zavisiš od toga kada će roditelji naći vremena da te izvedu napolje.

Ma sad ce da se ispolji to sto je Srbija seljacka zemlja, silne teorije bez pokrica i glupiranja,

Jeste, logika Srpska, danas je devojcicama vece dupe jer su mobilni sa vecim ekranima, pa mora da stane u zadnji dzep...

Najgore je sto nemam kome da kazem nemoj da se brukate...to je otislo toliko daleko u zakrzljavanju mozga i rastu ega, da nema vise koristi da apelujes na samokontrolu....

Ja sam ziveo i u gradu i u selu obicno pola pola...ali ne bi vredelo da ja sad objasnjavam sta je stvarno razlika u zivotu u gradu i selu....Nije to za vas..
Pametnom dosta, tema je cisti promasaj, ma sve da vam se cini da je tacno navedeno..

Na zalost ono sto prvo primetim u selu je alkoholizam. Gledam neke mlade ljude oko 30 40, to je vec gotovo. Ni jednom ga ne vidim treznog. Seoska tradicija je promenjena. Pricate o hedonizmu. E nekad se na selu zaklala koka za praznik, ostalo jedes proje, sira i td.. Sada imas selo, pokraj sela dve pecenjare, kafane, pa u centru jos dve pecenjare, pa onda dalje niz put jos dve. Pogledajte samo vasare seoske. Go go igracice, mesine da se zdere, sve dzumle na jedno mesto, pivchina, mesina trese muzu ispred nosa a pored mama sa decom koja pijuckaju koktu. Pustite tu pricu. Agresivno dodje u grad, trazi prvu kafanu da bude redovno i gleda po kom spomeniku ce da se popisa, koji kontejner xe da obori.
Ne kazem ni da su gradska nesto bolja.
Bahati roditelji, bahato drustvo, pa i bahata deca. A vi se samo delite, selo grad, dizelasi, olovci, metalci.

Back