NA POMOLU ZATVARANJE FAKULTETA U KOSOVSKOJ MITROVICI?

nesko101

Elita
Poruka
20.808
Već tri meseca nastavnici i saradnici na Medicinskom fakultetu prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici ne primaju lične dohodke koje dobijaju iz Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije i zbog toga je počitak školske godine doveden u pitanje. Dekan Medicinskog fakulteta Nebojiša Mitić, je gostujući u našem jutarnjem programu objasnio da „ se do nedavno radilo po jedinstvenom radnom vremenu i svi nastavnici i saradnici su primali zarade iz budžeta Ministarstva prosvete i deo iz zdravstva“. On je dodao da je od njih traženo da izvrše klasičnu podelu radnog vremena i da je u julu mesecu, po drugi put to urađeno i da njih sada interesuje kako će im se posle toga isplaćivati lični dohotci. „Mi smo radno vreme podelili po potrebama Fakulteta i Kliničkog centra , i ako zakon to predviđa mi ćemo održati još jednu sednicu nastanvno naučnog veća , i ukoliko nastavnici pristanu ja ću potpisati krovni ugovor o decidiranoj podeli radnog vremena „, rekao je Mitić i dodao da je „ problem u tome što niko iz republičkog Fonda ne želi da im kaže kada će biti isplata ličnih dohodaka“. „Ako se radno vreme deli na pedeset pedeset, da li to znači da se i zarada deli tako“, zapitao je Mitić i dodao „ako tako bude onda će profesor na fakultetu dobijati istu ili čak manju zaradu od lekara koji nije u nastavi a to nije u redu“. Mitić je kao drugi problem naveo lekare koji rade na Instititutima za anatomiju i histologiju i dodao da na osnovu specijalizacije koju su dobili lekari sa Instituta mogu i rade kao oftomolozi ili ginekolozi na primer, i oni rade u okviru Zavoda za zaštitu studenata . „Ja ne vodim nikakav problem da oni rade i jedan i drugi posao i zašto neko misli da oni ne mogu da rade tako, rekao je Mitić. „Za danas je bio najavljen štrajk ali smo odlučili da još jednom pokušamo da problem rešimo u sredu kada očekujemo da nam nadležni iz Fonda za zdravstveno osiguranje, pojasne šta žapravo hoće od nas“, rekao je Matić. Dekan je dodao da „je nezadovoljstvo među radnicima sve prisutnije „ i izrazio nadu da će se problem biti rešen i da će“ školska godina na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici početi na vreme „. Ove godine po Mitićevim rečima, na ovoj visokoškolskoj ustanovi ove godini biće upisano oko 110 brucoša na osnovnim medicinskom studijama oko 60 na stomatologiji i oko 50 na odseku zdravstvene nege, i da je interesovanje za ovaj fakultet povećava iz godine u godinu . „Preko četrdeset posto studenata dolaze van teritorije Kosova i Metohije i to je dobro , ocenio je Nebojiša Mitić. Izvor TV Most.

...... значи то сада ова луда Славица Ђукић-Дејановић ради - КАКВА БРУКА....... јаојјјјјјјјјјјјјјјј..... земљо отвори се ДА НАС ВИШЕ НЕМА !!!!!!!!!!!!
Стварно уопште и не заслужујемо да живимо!!!!!!!!!

Шта је вама, људи?

Знате ли ви како се тамо одвија настава и какви кадрови излазе оданде?

Пре бих се лечила код травара, него што бих дозволила да ме то прегледа.

И време је већ да се укидају такви факултети по свакаквим рупама, доста нам је неписмених са факултетским дипломама.

...... значи то сада ова луда Славица Ђукић-Дејановић ради - КАКВА БРУКА....... јаојјјјјјјјјјјјјјјј..... земљо отвори се ДА НАС ВИШЕ НЕМА !!!!!!!!!!!!

pa muz joj je tajkun, a i cipele su po 2.000 evra. ko ce u tim uslovima da misli o opstanku srba. treba i paznju javnosti drzati dalje od galenike
srbi su imali medicinski fakultet u foci za vreme rata. i dobri su bili studenti
ali u proeu demokratiji mozda za srbe nije predvidjeno da sudiraju medicinu ili bilo sta korisno

ljudi ne zanosite se, kakav je to mitrovicki fakultet, kakvi su tamo kriterijumi, kakav kadar sutra izlazi odatle...sprdačina... beogradski univerzitet je po meni jedino što se priznaje, eventualno poneki niški fakultet i tako..ovo ostalo, počevši od vranjskog učiteljskog fakulteta,bujanovackog i subotickog ekonomskog,požarevačkog poljoprivrednog pa sve do kosovsko mitrovackog nazovi univerziteta, to je sve trla baba lan da joj prodje dan... to sve i treba pogasiti..

Шта је вама, људи?

И време је већ да се укидају такви факултети по свакаквим рупама, доста нам је неписмених са факултетским дипломама.
Važno je da si ti nama pismena i da si nam otvorila oči.Ali si zaboravila da to prvo predložiš šiptarima u Prištini.Da li ti znaš uopšte kada je osnovan Prištinski unervezitet?

pa muz joj je tajkun, a i cipele su po 2.000 evra. ko ce u tim uslovima da misli o opstanku srba. treba i paznju javnosti drzati dalje od galenike
srbi su imali medicinski fakultet u foci za vreme rata. i dobri su bili studenti
ali u proeu demokratiji mozda za srbe nije predvidjeno da sudiraju medicinu ili bilo sta korisno

Ако мислиш на опстанак Срба на Косову, факултет са тим нема везе. Сви професори су из "уже Србије" и долазе тамо сваке, или сваке друге недеље на по један дан.

Шта ће онда ти будући лекари научити?

А ако мислиш на то да Срби на Косову имају материјалне користи од издавања станова и сл., жао ми је.

Боље да им Србија даје тих 100 евра месечно, него да нас ти лекари наредних 40 година убијају својим незнањем.

ljudi ne zanosite se, kakav je to mitrovicki fakultet, kakvi su tamo kriterijumi, kakav kadar sutra izlazi odatle...sprdačina... beogradski univerzitet je po meni jedino što se priznaje, eventualno poneki niški fakultet i tako..ovo ostalo, počevši od vranjskog učiteljskog fakulteta,bujanovackog i subotickog ekonomskog,požarevačkog poljoprivrednog pa sve do kosovsko mitrovackog nazovi univerziteta, to je sve trla baba lan da joj prodje dan... to sve i treba pogasiti..
Naravno ti bi voleo što više nepismenih Srba pa da ih zavađavate međusobno,Da si Srbin ti bi pre dao neki predlog kako da bude bolje da ima što više učenih Srba ovako samo se brukaš.

Шта је вама, људи?

Smesni argumenti , za opravdavanje veleizdaje SNS-a i SPS-a

Ако мислиш на опстанак Срба на Косову, факултет са тим нема везе. Сви професори су из "уже Србије" и долазе тамо сваке, или сваке друге недеље на по један дан.

Шта ће онда ти будући лекари научити?

А ако мислиш на то да Срби на Косову имају материјалне користи од издавања станова и сл., жао ми је.

Боље да им Србија даје тих 100 евра месечно, него да нас ти лекари наредних 40 година убијају својим незнањем.
Šta ti u stvari hoćeš ovim da postigneš?
Zatvoriš fakultet i onda ponudiš plan po šiptarskom programu.

Važno je da si ti nama pismena i da si nam otvorila oči.Ali si zaboravila da to prvo predložiš šiptarima u Prištini.Da li ti znaš uopšte kada je osnovan Prištinski unervezitet?

А да ли ти уопште знаш какви су кадрови са тог универзитета излазили? Ви их нисте запошљавали, него сте их лиферовали широм Србије.

Ја сам у њиховој близини и доста људи је "факултет" завршило тамо.

Нека се вређају колико хоће, али те дипломе не вреде ништа, и приликом запошљавања су на дну што се тиче вредновања.

А што се тиче моје писмености, ниси меродаван да коментаришеш.

Што се тиче Шиптара, они су ваша брига. За добар део онога што вам се десило сами сте криви. Ваше бахато понашање је томе доста допринело.

Тако исто су нека расељена лица и у мом граду покушала да се понашају, али су заборавили да ми нисмо Шиптари, већ Срби.

И своју огорченост рефлектуј на неког другог, ја ти за то нисам погодно тле.

Ovo prakticki znaci da veleizdajnici iz SNS i SPS ispunjavaju ultimatum Nemacke o gasenju institucija drzave Srbije na severu Kosmeta.

Ne znam kako ovo drugacije da klasifikujem nego kao veleizdaju sobzirom da su oni obavezni po ustavu i zakonima ove drzave da finansiraju institucije drzave Srbije , kao sto je pristinski univerzitet.

Šta ti u stvari hoćeš ovim da postigneš?
Zatvoriš fakultet i onda ponudiš plan po šiptarskom programu.

Зашто бих нудила план по шиптарском програму?

Или немате пара да се школујете у Србији?

У истој ситуацији су и деца из мог града, па ако немају пара онда и не студирају.

Зар треба да издајемо безвредне дипломе (неко је поменуо Учитељски факултет у Врању и сл. измишљотине)?

Не, него држава треба да помогне деци да се школују на вредним и квалитетним факултетима.

А да ли ти уопште знаш какви су кадрови са тог универзитета излазили? Ви их нисте запошљавали, него сте их лиферовали широм Србије.

Ја сам у њиховој близини и доста људи је "факултет" завршило тамо.

Нека се вређају колико хоће, али те дипломе не вреде ништа, и приликом запошљавања су на дну што се тиче вредновања.

А што се тиче моје писмености, ниси меродаван да коментаришеш.

Што се тиче Шиптара, они су ваша брига. За добар део онога што вам се десило сами сте криви. Ваше бахато понашање је томе доста допринело.

Тако исто су нека расељена лица и у мом граду покушала да се понашају, али су заборавили да ми нисмо Шиптари, већ Срби.

И своју огорченост рефлектуј на неког другог, ја ти за то нисам погодно тле.
Šta da ti kažem do sram te bilo Srpkinjo
puu.puu daleko te bilo.

Шта је вама, људи?

Ne treba ga ukinuti, ali ga treba reformisati i staviti pod strogu kontrolu.
Medjutim, veliki broj politicara pribavlja diplome sa tog fakulteta, tako da nije ni cudo sto se tolerisao tako "liberalan" sistem...

Smesni argumenti , za opravdavanje veleizdaje SNS-a i SPS-a

Неке ствари немају везе са политиком (а мене нарочито немој да повезујеш са тим странкама, јер ћу се озбиљно увредити).

Ја причам о образовном систему.

Ако држава жели да задржи тај "универзитет", онда нека плате професоре који ће деци заиста пружити знање, а не викенд гребаторе, који из Ниша и Београда дођу да потпишу индексе и покупе паре.

ne brini ti za njih, oni bez plate nisu, daje njima njihova drzava iako ne rade po njihovom obrazovnom planu

Back