NA LICICIMA NASIH GRADJANA - NESTAO JE OSMEH ! STA NAM SE TO DESAVA ???

Rodjeni sam beogradjanin,ali vrlo cesto putujem zbog posla,"nasom lepom" Srbijom.
Verujte mi na rec,ne pamtim,kada sam na ulici,u nekom selu ili zaseoku,video
osmeh na licu nekog prolaznika.

Postali smo masa cutljivih namrgodjenih ljudi,koji svojim neveselim izgledom i ukocenim pogledima,izazivaju sveopste tmurno raspolozenje.

Sta se to,desava sa nama.??? Zar smo toliko ogrezli u jad,u cemerni zivot,sa smesno
malim platama i penzijama.! A koliko njih,nema ni te bedne prihode.Ne mogu da
verujem,da (po popisu) 7,8OO.OOO osoba,koliko je popisano,zadnjim popisom stanovnistva,u ovako prirodno bogatoj zemlji,izgubilo sve - pa i NADU u buducnost.

Ne mogu da verujem,da je sve sto nam se desava,istina.Da nije ruzan san.
Strucnjaci koji nas obilaze,iz drugih zemalja,kazu:vi niste siromasni,vi ne znate
da radite.Najverovatnije,da u tom "grmu lezi zec".

Drzava koja ima Vojvodinu,pa i da nema vise nista da ponudi za privredjivanje,
NE MOZE da propadne.Ne moze da u takvoj drzavi,da bude gladnih ljudi.

Pa u cemu je onda stvar.Izgleda da nema snage,koja moze zemlju da organizuje
i da narodne mase zalaufa da rade.Fali nam izgleda,onaj entuzijazam,koji je
posle drugog svetskog rata,pokrenuo masu gradjana,seljaka i "postenu"
inteligenciju (kako je JB Tito govorio) da napregne sve snage,da se zemlja
izvuce,iz blata apatije nerada i bezidejnosti,u kome sada nalazi.

...dobre bre prestoni Lorde , koji ti to ljudi rekoše : "vi ne znate da radite".... i koja je to množina , majkoviću....i kakve veze vojvodina ima sa pitanjem ove države....šta je to posebno u toj ravnici , pa je ona sad neko posebno bogastvo....mnoge države nemaju ravnice ni za dve tepsije , pa građanstvo živi na visokoj nozi....ali tamo se ceni čast , poštenje i istina.....tamo nije stanovništvo krivo , celo, za svaku krađu , a naročito za pljačke državne imovine....tamo su krivi lopovi i imtelektualci mudrijaši.... ....i gde ti nalaziš te evropejce sa takvimništavnim zaključcima....uzmi bre pročitaj šta se traži od nas , čoveče ...da pohapsimo ubice , ratne huškaše , ratne profitere i političke razbojnike ; da pohapsimo političko kriminalne vinovnike za sve kriminalne privatizacije ; da pohapsimo nalogodavce i izvršioce za sva nerazjašnjena ubistva ( novinara , političara , običnih , vojnika , sudija i sl.) ; da oduzmemo i poništimo lažne diplome a univerzitetsko školsku mafiju pohapsimo ; da pohapsimo penzionu mafiju ,a lažne penzije oduzmemo i krivično gonimo te penzionere koji su rasprostranili korupciju ; ta pohapsimo zdravstvenu mafiju i raskrinkamo decenijski zločin nad prodajom novorođenčića ; da obeležimo sve masovne grobnice širom države ( botisti su pronašli preko sto ) , zločince procesuiramo , makar i posmrtno , oduzmemo im svu imovinu ( njima i njihovim naslednicima ) i rasvetlimo te velike zločine ; da otvorimo sve arhive , naročito tajnih policija , za ceo prošli vek ovu deceniju ipo - te šljam procesuiramo , onako , časno i pošteno....
...to nam govore prijatelji , čoveče....ne zabašuruj i ne zamagljuj...
...ako to zlo , ovde nabrojano , ne isteramo a svetlost dana , ne daćemo ići kao zombiji , već nas neće biti....jer zlo uvek pojede svog gospodara...a mi , stanovnici ove države , vlasnici smo velikog zla , zla prošlosti , koje ktijemo zamagljujemo -a ono nas jede iznutra !

Lorde nedostaje nam djelatna progresivna intelektualna elita,koja ce da osmisli drustveni zamajac kako je to bilo u prethodnom sistemu..........moze ona da nosi epitet i duhovne ali da osudi i a pravosudje da kazni svaku nepodobstinu a kamoli pljackanje drzavne sirotinje...........I mi znamo da smo izgubili osmijeh,nisi morao i to da konstatujes..........Od teorticara bi ti trebala promjena u prakticara pa da nam konkretno izlozis rjesenja, a teorija kakav god da je bez prakse pa makar i najgore je mrtva.......A vezano uz tvoju struku negdje sam procitla da je sreca navika.Slazem se..........Pogledati film "Zivot je lep"sa cuvenom Sonjom Savic..........Ta scena bar nama iz srednje generacije znaci povratak iz depresije u stanje tihe srece i mira........A ti bi mogao da smislis koji je film djelotvoran za ove mladje..........

Back