na koji borilacki sport upisati dete?

shonery

Aktivan član
Poruka
1.124
trazio sam, ali ne nadjoh ovakvu temu...

imam decaka od 5 godina i upisao bih ga na neki borilacki sport. Licno sam pristalica karatea(koji sam trenirao pre nekih 15 godina...), ali nemam nista protiv ni aikoda, tekvandoa.... Posto zivim kod post. stedionice u 27 marta, odgovara mi taj neki potez, koji moze peske da se obidje.

Da se razumemo, ne ocekujem da ce on u tom uzrastu raditi ko zna sta, ali verujem da bi mu znacilo da istrosi energiju, da mu se pobpljsa koncentracija, motroicke sposobnosti i sve ono na sta utce bavljenje sportom. Glavni kriterijum mi je pre svega, da treneri znaju da rade sa malom decom i da su dobri pedagozi.

koji su vasi predlozi?

aikido nije napadacki valjda a i veshtina je, nije sport? ali valjda se isto umorish
to mu je valjda razlika ? i nije tradicionalan nego nastao kasnije
laik sam nego koliko znam :I
aikido je kao mesavina ovih tradicionalnijih
koliko sam gledala najvise lici na dzudo po tom obaranju al pojma nemam

Aikido nije za malu decu. Da bi im se održala pažnja stalno treba neke igre i jurke da im se daju, i onda to nije aikido.

Za momčiće tog uzrasta ili džudo ili rvanje. Za ovo drugo ne znam da li imaš blizu, ali kod 27 marta, Taš je blizu, mora da radi neko sa klincima džudo.

Karate za decu je mahanje po vazduhu. Za decu je sportić prava stvar. Veštine (aikido nije sport) su za stariji uzrast kada mogu da shvate zašto neke pokrete treba ponavljati iznova i iznova čak i ako to nije zanimljivo. Po meni je mnogo bolje da dođu u kontakt sa telom protivnika, rade sa svojom i njegovom ravnotežom i nadjačavaju se. Biće im zanimljivo a učiće bazične stvari i jačaće organizam. Uvek glasam za džudo.

trazio sam, ali ne nadjoh ovakvu temu...

imam decaka od 5 godina i upisao bih ga na neki borilacki sport. Licno sam pristalica karatea(koji sam trenirao pre nekih 15 godina...), ali nemam nista protiv ni aikoda, tekvandoa.... Posto zivim kod post. stedionice u 27 marta, odgovara mi taj neki potez, koji moze peske da se obidje.

Da se razumemo, ne ocekujem da ce on u tom uzrastu raditi ko zna sta, ali verujem da bi mu znacilo da istrosi energiju, da mu se pobpljsa koncentracija, motroicke sposobnosti i sve ono na sta utce bavljenje sportom. Glavni kriterijum mi je pre svega, da treneri znaju da rade sa malom decom i da su dobri pedagozi.

koji su vasi predlozi?

Не слушај ничије савете јер је сваки спорт добар. Да сам пристрасан саветовао бих џудо али то све зависи од детета и тебе. Можда дете и нема склоности ка борилачким спортовима а и сви сввога коња хвале.
Разговарајте, посетите неки клуб, објасни шта се где и како ради, па одлучите.
Сретно. :)

Aikido nije za malu decu. Da bi im se održala pažnja stalno treba neke igre i jurke da im se daju, i onda to nije aikido.

Za momčiće tog uzrasta ili džudo ili rvanje. Za ovo drugo ne znam da li imaš blizu, ali kod 27 marta, Taš je blizu, mora da radi neko sa klincima džudo.

Karate za decu je mahanje po vazduhu. Za decu je sportić prava stvar. Veštine (aikido nije sport) su za stariji uzrast kada mogu da shvate zašto neke pokrete treba ponavljati iznova i iznova čak i ako to nije zanimljivo. Po meni je mnogo bolje da dođu u kontakt sa telom protivnika, rade sa svojom i njegovom ravnotežom i nadjačavaju se. Biće im zanimljivo a učiće bazične stvari i jačaće organizam. Uvek glasam za džudo.

Свака част. :)

A, ja se pitam: Cemu to? Zasto bi ga ti slao na neki sport, pa i borilacki? Zasto ga ne pustis da uziva u detinjstvu kakvo jeste? Gledam sve te roditelje natovare deci milion obaveza i onda, kada je najpotrebnije sa 12, 13 godina zivota, zasite se svega i onda pocnu da beleje po ceo dan za kompjuterom, pa onda dodje kriva kicma, debljina itd. Ja mislim da treba da ga pustis da jos uziva u svom detinjstvu. Ako ga bude nesto zanimalo u tom uzrastu, kada sam ti rekla, neka proba. Ja sam bila zauzeta od 3. godine zivota. Mojom voljom, jer sam bila naivna i zelela sam da idem u skolu. Tu sam naucila dosta: engleski, istoriju, itd. Niko me nije primoravao, ja sam sama zelela, ali danas to nikada ne bih uradila, jer je detinjstvo jedno.

A, ja se pitam: Cemu to? Zasto bi ga ti slao na neki sport, pa i borilacki? Zasto ga ne pustis da uziva u detinjstvu kakvo jeste? Gledam sve te roditelje natovare deci milion obaveza i onda, kada je najpotrebnije sa 12, 13 godina zivota, zasite se svega i onda pocnu da beleje po ceo dan za kompjuterom, pa onda dodje kriva kicma, debljina itd. Ja mislim da treba da ga pustis da jos uziva u svom detinjstvu. Ako ga bude nesto zanimalo u tom uzrastu, kada sam ti rekla, neka proba. Ja sam bila zauzeta od 3. godine zivota. Mojom voljom, jer sam bila naivna i zelela sam da idem u skolu. Tu sam naucila dosta: engleski, istoriju, itd. Niko me nije primoravao, ja sam sama zelela, ali danas to nikada ne bih uradila, jer je detinjstvo jedno.

tema: zashto mora borilachka veshtina,imash sportova koliko hocesh...
upishi ga na plivanje,ili ping pong,i tu se razvija i koncentracija i duh i telo...
uostalom,vidi shta bi se tvok klincu svidelo,pa onda odluchi...

Poslednja izmena od moderatora:
Moje detinjstvo je bilo ispunjeno svim dečijim igrama, nestašlucima, kradjom trešanja i sličnim stvarima... a sve jedno sam trenirao. Za klince je to 2x nedeljno po sat vremena. Kakvo je to oduzimanje detinjstva? Ja sam jedva čekao da me ćale odvede na trening još od 6-te godine. Pa onda tamo drugari iz kluba. U školi drugari iz škole. A onda u klubu drugari iz škole... duplo drugarstvo! Tamo sam doživeo neke od najlepših trenutaka svog detinjstva.

Naravno ne treba terati dete ninašta. Treba osluškivati njegova interesovanja i pružati mu šansu da se oproba u skladu sa mogućnostima. Ali biti pasivan i ne usmeravati dete je pogrešno. Ne slažem se sa teorijom člana Vrela Cica. Dokon um je djavolje igralište...

interesantna razmisljanja...

najbliži mi je naravno, Taš i tu se nalazi sportski centar Zvonko Ostojić...
Nikada nisam razmišljao o Džudou i rvanju, mogli bi to da pogledamo, pa da vidimo kako ide...
Koliko sam čuo Tekvondo klub Galeb ima trenere koji savršeno rade sa decom(odlični pedagozi)

slažem se da mu je za neke sportove rano. Najbolje bi bilo da krene na gimnastiku, ali se ona kod nas vežba u tako lošim uslovima, a bude i previše dece u grupama.... plivanje je, naravno, takođe opcija, no videćemo...

Evo moja cerka i sin treniraju Shotokan Karate, poceli su prosle godine, ona sa 8 a on sa 6 godina, a juce je moj malisa jos i na Dzudo krenuo, pa ce uzajamno i jedno i drugo terati, svidjaju mu se obe vestine pa tako da ce dva puta sedmicno na Dzudo i dva puta na Karate. Po meni su obe vestine super za klince. Srecno

Moj predlog je upis u neku školicu sporta gde ćeš sam proveriti sposobnosti i interesovanja svog deteta. Tu će imati mogućnosti da se igra a istovremeno ispuni sve ono što si i sam napisao da tražiš. Ja sam trenirao Judo u gimnazijskim danima i slažem se da je odličan za decu, ali daj detetu šansu da sam izabere.
Imam dug staž u borilačkim sportovima, ali sam shvatio da stariji sin nije za to(probali smo TKD), i na kraju je sam izabrao košarku. Osluškuj svoje dete, i pusti njega da odluči, ali neka u tebi ima podršku.
Pozdrav!

Svaki sport je dobar za dete dokle god je zabavan za dete. Problemi juniorskog sporta su sto se na decu stavlja preteran fizicki i psihicki napor i od njih zahteva rezonovanje i suceljavanje sa problemima kao da su odrasli.

Najbolje je ovo sto je Zdel napisao. Ako si bas odlucio da bude borilacki sport moj predlog su judo i rvanje zbog gimnastike kojoj je dete podvrgnuto i zato sto odlicno razvijaju motoriku i snagu.

Sa druge strane ima nalaza da udaracki sportovi podsticu agresiju vise nego bacacki/rvacki. Ne mogu da nadjem sada istrazivanje na zalost.

malo sam skeptican , sto se tice tih skolica sporta, sve mi se nekako cini da uzimaju pare ni za sta....

ono sto se nudi kao gimnastika u nasem okruzenju je daleko od gimnastike...
osim Zvonka, preporucujete li jos neki klub gde znaju da rade sa malom decom?

A koji deo grada ti odgovara?

edit: ah tek sad pregledah temu ponovo od početka, pa videh da si naveo lokaciju u svom prvom postu. Za taj deo grada sam duduk.

Poslednja izmena:

Back