Na julskom računu za struju i taksa za unapređenje energetske efikasnosti

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na panelu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" koji je održan u organizaciji dnevnog lista "Blic".

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

- Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost - istakao je Banjac..

https://biznis.telegraf.rs/info-biz...mpaign=desni_timeline_najnovije&utm_content=1

Banjac je zaboravio da istakne da je ono što naziva "neonska sijalica" u stvari živina sijalica.
Banjac se zalaže za smanjivanje uvoza starih sijalica, ali je za povećanje uvoza novih sijalica, jer se ni jedan deo led sijalica ne proizvodi u Srbiji.

A uvedena taksa, namet, danak, harač, reket, služi da se favorizuju pojedini uvoznici i da Banjac primi mnoogo plata ni za šta.
Banjac će vas, nametnutom taksom, naučiti kako da pravilno koristite struju.
Banjac taksom "unapređuje" energetsku efikasnost. Vaše je samo da to srpsko napredno unapređenje platite.

Poslednja izmena:
Ti se ovde zalažeš za prepotopske i u celom svetu prevaziđene (i zabranjene) sijalice sa užarenim vlaknom? :think:

CFL sijalice se skoro više i ne proizvode, LED sijalice su budućnost sijalica u ovom trenutku, pozdravljam ovu inicijativu za povećanje energetske efikasnosti.
Ja se zalažem protiv uvođenja takse, baš kao i Vučić.
Ti se raduješ uvođenju takse? Takse na koju će se obračunavati akciza, zatim pedeve ana kraju zatezna kamata? :dontunderstand:

Obicna sijalica 25 dinara , bolja led sijalica - ulozak 5 wati 450 dinara ( vek do 1 godine ) .
Led paneli ( pazite nekad wifi ima slabiju ili nikakvu konekciju zbog extemnih smetnji a kamoli radio, koje pravi ispravljac panela) ,
sve se uvozi, vek je solidan u krajnjem slucaju isplativa .Jacina svetla dobra a kvalitet svetla veoma los .
Klasicna stap neonka je po kvalitetu svetla i pootrosnje bez premca .
Mada ne razumem , ko ce meni da zabrani da zavrcem obicnu sijalicu , jedino ako zabrane prodaju pa da nalagerujem.

Takse služe da nahrane i doživotno uhlebe novozaposlene partijske kadrove u novoosnovanom odeljenju za poboljšavanje energetske efikasnosti pri koordinaciji između EPS-a i kancelarije pomoćnika ministra.
Dakle botovi, i dakle uhlebljenje.

O uštedi struje u ovom imaginarijumu i simulakrumu govore pomoćnici ministra i rukovodioci EPS-a.

Da li smo zaboravili da EPS priznaje da se trećina proizvedene struje "negde izgubi"?
Ej!

Klasična štap neonka nije neonka nego je živanka, zato što u njoj nije neon nego živa. :mrgreen:
Njeno treperenje ne vidimo, ugasi se sto puta u sekundi, ali to treperenje maltretira i opterećuje očni mišić.
Pretvaramo državu u deponiju žive, ekološku bombu.

Nedopustiv nivo radio smetnji koje izračuju led sijalice su razlog zbog koga će ih za koju godinu povući, baš kao što su zbog ekološkog trovanja živom povukli toliko hvaljene "štediše". Elektronika u led sijalicama je otpad iz dvadesetog veka.
Jačina svetla je ok, a kvalitet svetla veoma loš. Dobre su za izloge, fabričke hale i prodavnice, podrume, hodnike i liftove,
a loše za prostorije u kojima ljudi žive i čitaju neke knjige.
U tempu su prodavali neke divče uz koje mi čorbast pasulj ima plavu boju. :eek:

Bogato uhlebljenje za trista partijskih botova.
Vožd povećava "prosečnu platu u Srbiji" tako što siromašnima uvodi harač da bi plaćao partijaše.
Zašto neradnici primaju prosečne plate 500e, a plate u fabrikama koje Veliki Vođa otvara su ni pola od toga?

https://www.blic.rs/biznis/velika-s...je-vam-stizu-sa-ovih-brojeva-mogu-vas/el1qd49

Ма краде се на све стране.. Добро је да више није комузарско доба већ

демократија либерала клерикала и ројалиста .. па смете рећи да вас краду .....

Ta napredna firma je DIMOCO SERBIA DOO BEOGRAD (VRAČAR), ima je u APR-u. Neće se iznenadim da se Austrijanac spoplete od neki ćuteci. :mrgreen:

Što se SNS takse tiče, ne boli me što me kradu neprijatelji, švabe. Boli kad otimaju domaći napredni biz mis meni.
Platiću svu struju koju potrošim, nema problema,
ali ne želim da plaćam "taksu za pravilno korišćenje struje".
SNS je osvedočeni najveći neprijatelj sopstvenog naroda.

Ta napredna firma je DIMOCO SERBIA DOO BEOGRAD (VRAČAR), ima je u APR-u. Neće se iznenadim da se Austrijanac spoplete od neki ćuteci. :mrgreen:

Što se SNS takse tiče, ne boli me što me kradu neprijatelji, švabe. Boli kad otimaju domaći napredni biz mis meni.
Platiću svu struju koju potrošim, nema problema,
ali ne želim da plaćam "taksu za pravilno korišćenje struje".
SNS je osvedočeni najveći neprijatelj sopstvenog naroda.

Паре од струје иду у пензије ..... ако нисте знали ..... Привреда србије нема толико радно сспособнога становниства

да се од њихових доприноса плаћа ...

Од телекома струје ... поште .. свих јавних предузећа .. све скоро иде у пензиј е...

Познат је принцио да за 1 пензијско осиграње МОРА да постоји три који уплажују у систем ...

У србији је однос скоро па 1 :1

То је та 'мистерија' 'несталих' пара .....

Apsolutno sam protiv uvodjenja taksi, kako god to neko opravdao to je harac i odrzavanje mesta za neradnike.
Postao je trend trazenja novih izvora finansiranja neefikasnih besposlenih "strucnjaka" umesto da se iz drzavnih sluzbi izbaci gamad....istina je da ce oni sedeti kuci i setati po ulicama trazeci svoj "zasluzeni " lebac, ali jednom mora da se drzavne firme smanje. Recimo i AMSS da bi nahranio gomilu zaposlenih unese u nove procedure kucanje brojeva na motorima sto je jos 300 evra po starim vozilima...
Inace normalno bi bilo da se stimulise koriscenje led sijalica tako sto ce drzava da finansira njihovu manju cenu ili da dovede kineze da ih proizvodde ovde...narodu ovako nista ne znaci energetska efikasnost kada ih vise kosta...kome je onda efikasnost bitna?

Neonke nisu zivine, vec halogene koje se koriste i efikasne su za velike prostore,
jos uvek se "stedljive" neonke koriste po firmama gde je generisanje stetnih frkvenci vece nego kod led napajanja.
Nejefikasnije i najlosije svetlo kao i kod led sijalica je kod fluorescentnih jos koriscenih sijalica, ali je njihov otpad stetan takodje tako da im efikasnost drasticno pada, jer se placa njihovo unistavanje. Led je najefikasnije i najmanje stetno svetlo, ali ga mnogi ne podnose jer ne znaju da koriste.

Back