Na hard disku se ne vrti motor

Uros Stankovic

Početnik
Poruka
20
Eh odakle da pocnem :/
U pitanju je Segate Barracuda 1000GB SATA 3 7200RPM
Racunar je bio upaljen dok sam ukljucivao hard disk i slucajno sam prislonio molex na drugi molex( posto mi je trebao adapter za sata kabal ) na obrnutu stranu i dodirnule su se dve razlicite zice i izasao je beli dim iz hdd[/B:dash:] . Da li je otisla mehanika ili elektronika ili ipak oba ? Mogu li se ikako spasti podaci.Koliko moze da kosta elektronika?
Frimeware je CC47
Hvala unapred

P.S Cuo sam da kad is tehnike izadje beli dim da joj nema spasa :besna::evil:

HDD i nema motor,nego elektroniku koja pokrece diskove.Verovatno je doslo do kratkog spoja na elektronici.Probaj nabavi elektroniku za tu vrstu HDD-a.Mehanicki nije sigurno,sem ako ga nisi udarao,ili ti mozda ispao.Potreazi ima na Kupujem Prodajem,a imas to i po prodavnicama komjuterskih delova.

Racunar je bio upaljen dok sam ukljucivao hard disk i slucajno sam prislonio molex na drugi molex( posto mi je trebao adapter za sata kabal ) na obrnutu stranu i dodirnule su se dve razlicite zice i izasao je beli dim iz hdd[/B:dash:] . Da li je otisla mehanika ili elektronika ili ipak oba ? Mogu li se ikako spasti podaci.Koliko moze da kosta elektronika?
Frimeware je CC47
Hvala unapred

spalio si čip na štampanoj ploči hdd-a ako ga malo bolje pogledaš videćeš tačno i gde

HDD i nema motor,nego elektroniku koja pokrece diskove.Verovatno je doslo do kratkog spoja na elektronici.Probaj nabavi elektroniku za tu vrstu HDD-a.Mehanicki nije sigurno,sem ako ga nisi udarao,ili ti mozda ispao.Potreazi ima na Kupujem Prodajem,a imas to i po prodavnicama komjuterskih delova.
ma naravno hdd nema motor onda je ovo fatamorgana
SCSIMotor1.jpg

Poslednja izmena:
Moze li elektronika od drugog hard diska ? U pitanju je segate barracuda 120gb . Elektronika izgleda isto (oblik)
mora da je elektronika potpuno ista od istoga modela tako da ne savetujem stavljanje sličnoga pogotovu samo zbog izgleda

- - - - - - - - - -

Izvinjenje.Nasao sam na vise mesta i stvarno se spominje motor.Ranije sam nalazio drugacija objasnjenja za pokretanje tih diskova:http://www.sk.rs/2005/03/skse02.html
pa i tamo stoji osovinica MOTOR-a

Frimeware je CC47
Hvala unapred

НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ...:think: :aha2:

Када изађе ...БЕЛИ ДИМ...то значи да је рикнуо тантал кондензатор на улазу , јер је добио обрнут напон...:per:...а када без дима ..ЗАСМРДИ НА ИЗГОРЕЛУ ПЛАСТИКУ...онда је ...рикнуо и пу/ко неки чип....и тада можеш... електроници да одржиш → :pop:

НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ...:think: :aha2:

Када изађе ...БЕЛИ ДИМ...то значи да је рикнуо тантал кондензатор на улазу , јер је добио обрнут напон...:per:...а када без дима ..ЗАСМРДИ НА ИЗГОРЕЛУ ПЛАСТИКУ...онда је ...рикнуо и пу/ко неки чип....и тада можеш... електроници да одржиш → :pop:

Heheheh ok :) ja cu da odnesem ovu elektroniku da neko pregleda pa cu da vidim sta ce biti

Heheheh ok :) ja cu da odnesem ovu elektroniku da neko pregleda pa cu da vidim sta ce biti

НОРМАЛНО... :aha2:

Када рикне тантал кондензатор на улазу напајања...обично оде у ..кратак →← спој...и напон иза њега ..због тога не може да прође... ;)

Некада су на електроникама хард дискова на улазу напајања били смд осигурачи са диодама ...и ти осигурачи су први цркавали у случају преоптерећења или обрнутог напона ..штитећи сву електронику иза себе...:D

ДАНАС...се те заштите не додају ...јер је ...ЦИЉ ПРОДАТИ ШТО ВИШЕ ХДД-ова...:per:

neki hdd motori imaju lagere neki ne , neki imaju hidrodinamički motor bez lagera ,

НИКАД ЧУО...:huh:

Пробао сам да на нету нађем нешто о томе...али...нема ништа...:confused:

А...оно за шта сам чуо ..и мало је фалило да их видим ..су мотори ( полифазни ) у којима се осовине ротора налазе у уљу и при великој брзини се саме центрирају, али се ти мотори нису могли да користе за хдд...због масе дискова...:(

Back