Na decu ne treba da vičete, već da im šapućete - tiho govorite

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne treba biti ni
fali fali... sve smo manje ljudi, a sve vise transhumane procesne jedinice koje se ponasaju po ugovorenim algoritamskim pravilima drustva
to sam bas poceo da pisem...

Ne treba biti ni strogo usmeren na pravila.....dete treba spustiti na zemlju ako do 4 godine pocne da izlazi iz normalnosti....za nasilje sledi nasilje, ograniceno, jer je jos mali i ne treba biti van kontrole u besu ili histeriji...
Posle tih godina, 3, 4 5 nema svrhe ni biti grub, cak i kada je dete nekontrolisano...u pubertetu je produktivnija neznost od grubosti....prica od primera...i popustanje svih kontrola koliko mu je potrebno...

Poslednja izmena:
Sto krije da je povredjena? Meni to nije dobro...Jednom je sin dosao kuci i nije znao sta da radi sa vrsnjakom koji ga je stalno napadao i jednom, pre nego sam saznao ga ujeo za ledja.....objasnio sam mu da mora to sam da resi sa vrsnjakom, a ako ga neko drugi dira da kaze meni...imao je 6 godina.
Posle manje od mesec dana, zove me vaspitacica....i kmeci jer se moj sin potukao sa napadacem...samo sam je pitao "Hocete da dodjem da ih cuvam?"

Sa paznjom pratim diskusiju, imao bih sto sta da dodam, ali po svim dosadasnjim iskustvima mnogo bolje je da ne dodajem.

Samo sam hteo da upisem izjavu jednog mog drugara koja mi se jako dopala, mozda i samo kao teza za razmisljanje:

'Roditelji su najgori za vaspitavanje svoje dece, to ni ne bi trebalo da rade. Ono sto bi trebalo da rade je, da ih vole.'

Sa paznjom pratim diskusiju, imao bih sto sta da dodam, ali po svim dosadasnjim iskustvima mnogo bolje je da ne dodajem.

Samo sam hteo da upisem izjavu jednog mog drugara koja mi se jako dopala, mozda i samo kao teza za razmisljanje:

'Roditelji su najgori za vaspitavanje svoje dece, to ni ne bi trebalo da rade. Ono sto bi trebalo da rade je, da ih vole.'

a drugar je ostvaren kao roditelj?

ako ih volis naravno da ces lepo da ih vaspitas, ne da ih pravis da budu kao Ti ili zena veca da budu "samo svoji" novi ljudi sa svojim zeljama.

Nesto mi se ta izjava tvog drugara malo ogadila kada je u vrticu vaspitacici jedna "majka" rekla
citiram : "pa ja i dovodim moje dete u vrtic Vi da ga vaspitavate"

a drugar je ostvaren kao roditelj?
blizanci...

ako ih volis naravno da ces lepo da ih vaspitas, ne da ih pravis da budu kao Ti ili zena veca da budu "samo svoji" novi ljudi sa svojim zeljama.

Nesto mi se ta izjava tvog drugara malo ogadila kada je u vrticu vaspitacici jedna "majka" rekla
citiram : "pa ja i dovodim moje dete u vrtic Vi da ga vaspitavate"
Namerno sam preskocio komentare posto je tema uvek kontroverzna - Roditelji vs institualizovano vaspitanje

Ne može neko za 8 sati da vaspita djete koje kod kuće niko ne usmjerava.
Ja sam pobornik ukljucivosti (ne mislim time na inkluziju). Samo ne razmisljam iskljucivo. Ne osporavam. Hteo sam samo da kazem da deca nisu samo vasa, ona takodje zive i u drustvu, i u okruzenju. Upijaju sve, i sve to utice na njihovo vaspitanje. U razlicito doba imaju razlicite idole. A i vi ste necija deca.

Takodje primecujem da je lepo vaspitanje ovih dana vise izuzetak nego pravilo, a i to da mi je u tom smislu lepo vaspitanje puno pomoglo a u nekim slucajevima puno odmoglo u zivotu.

Da se ne bi preuozbiljili povodom ovoga da razvodnimo:

'Izvinite da vas pitam...'
'Ma koga ces ti bre da vaspitas?'

Ja sam pobornik ukljucivosti (ne mislim time na inkluziju). Samo ne razmisljam iskljucivo. Ne osporavam. Hteo sam samo da kazem da deca nisu samo vasa, ona takodje zive i u drustvu, i u okruzenju. Upijaju sve, i sve to utice na njihovo vaspitanje. U razlicito doba imaju razlicite idole. A i vi ste necija deca.

Takodje primecujem da je lepo vaspitanje ovih dana vise izuzetak nego pravilo, a i to da mi je u tom smislu lepo vaspitanje puno pomoglo a u nekim slucajevima puno odmoglo u zivotu.

Da se ne bi preuozbiljili povodom ovoga da razvodnimo:

'Izvinite da vas pitam...'
'Ma koga ces ti bre da vaspitas?'
Setio sam se jedne od Duska Radovica...

'Tucite decu cim primetite da pocinju da lice na vas'

Pogledajte prilog 1078846

Podizanje dece ume da bude neverovatno stresno, pa vikanje kao reakcija, izazvana nervozom, deluje sasvim prirodno i opravdano.
Iako ono predstavlja jednu od ustaljenijih metoda vaspitanja, kojom se detetu uglavnom izriče zabrana ili, posle nekoliko mirnih pokušaja, objašnjava kako treba da se ponaša, vikanje zapravo može da bude veoma kontraproduktivno, pokazale su studije.Ovakav način ophođenja prema detetu, može da izazove u njemu otpor, nepoverenje pa i strah, te na brojne negativne načine da utiče na razvoj i kasnije ponašanje.

Tia Slajtman, savetnica za roditelje i urednica sajta “Tia Slightman Parenting Solutions”, aktivna na društvenoj mreži Tik Tok, kaže da vikanje na decu podiže nivo kortizola, hormona stresa, kod deteta.Kako stres može da blokira pojedine moždane funkcije, velika je verovatnoća da vas deca u tim momentima uopšte ne čuju. Deca su uplašena vašim visokim tonom, a buka je jedino što zaista čuju, dok se reči i poenta potpuno gube.

Takođe, nije retka situacija da se deca usprotive roditeljima, uglavnom na isti način.
Takvo ponašanje može da učini i da se dete otuđi od vas i zatvori u sebe, odnosno da izgubi poverenje, što vam može predstavljati veliki problem u kasnijem odrastanju. Umesto toga, Tia preporučuje da svojoj deci šapućete. Vaš nizak ton, učiniće ih radoznalim za ono što imate da kažete.

https://objektiv.rs/vest/949608/sav...icete-vec-da-im-sapucete-evo-zbog-cega-video/
Mrzi me da čitam.
To važi za pse, ne i za decu.

Ko da ne umemo normalnim tonom da govorimo.

Setio sam se jedne od Duska Radovica...

'Tucite decu cim primetite da pocinju da lice na vas'

Skoro citam sinu Duska Radovica, on je moj najdrazi pisac za decu i nadjem negde u knjizi na misao koju sam prevrtala po glavi citav dan kasnije.

"Tuzno je kada neko place a niko ga ne pita zasto place".

Jest' vala.

A sa decom ne znam, oni obicno malo traze, vremenski su zahtevni ali koliko odraslih je srecno ako ih mazis i ako ih slusas. 0%. Deca, pa bezmalo 100%.
Samo se trudim da to ne zloupotrebim.

Back