На данашњи дан рођен је друг Едвард Кардељ, генијални творац Закона о удруженом раду.

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
На данашњи дан 1910 у Љубљани, у радничкој породици, рођен је велики мислилац, наш друг Бевц.

Још од раног детињства, поред својих родитеља, дошао је у додир са идејама радничког покрета, а касније и у додир с радничким културно-просветним друштвом „Слобода“.

Након завршетка грађанске школе, уписао је Учитељску школу у Љубљани. За време школовања, 1926. године, постао је члан Савеза комунистичке омладине Југославије, радио у илегалним марксистичким кружоцима у школи и учествовао у другим акцијама радничке омладине - у раду и растурању материјала илегалних штампарија, штрајковима и др. Почетком 1928. године постао је члан Месног комитета СКОЈ-а за Љубљану, наредне године члан, а потом и секретар Покрајинског комитета СКОЈ-а за Словенију. Као руководилац СКОЈ-а организовао је активност радничке омладине и сарађивао у ревији „Младина“. У чланство Комунистичке партије Југославије примљен је 1928. године.

Након завршетка грађанске школе, уписао је Учитељску школу у Љубљани. За време школовања, 1926. године, постао је члан Савеза комунистичке омладине Југославије, радио у илегалним марксистичким кружоцима у школи и учествовао у другим акцијама радничке омладине - у раду и растурању материјала илегалних штампарија, штрајковима и др. Почетком 1928. године постао је члан Месног комитета СКОЈ-а за Љубљану, наредне године члан, а потом и секретар Покрајинског комитета СКОЈ-а за Словенију. Као руководилац СКОЈ-а организовао је активност радничке омладине и сарађивао у ревији „Младина“. У чланство Комунистичке партије Југославије примљен је 1928. године.

Године 1929. завршио је Учитељску школу, али је децембра исте године био ухапшен и у истражном затвору провео месец дана. Крајем фебруара 1930. године поново је ухапшен у полицијској провали која је настала у Централном комитету СКОЈ-а у Београду. После поновног хапшења био је пребачен у београдски затвор „Главњачу“, где је седам месеци провео у истражном затвоту. Септембра 1930. године изведен је пред Државни суд за заштиту државе, који га је због комунистичког деловања, осудио на две године строгог затвора. Затворску казну је издржао у затвору „Забела“ код Пожаревца.

Edvard_Kardelj_zatvorenik.jpg

По изласку из затвора, почетком 1932. године, вратио се у Љубљану, где је заједно са Борисом Кидричем и још неколико истакнутих словеначких комуниста, обновио рад Покрајинског комитета КПЈ за Словенију и радио на обнови партијских и скојевских организација, које су биле разбијене у првим годинама шестојануарске диктатуре. Као члан Покрајинског комитета, првенствено је радио на разрађивању политичке и идејне акције Комунистичке партије, посебно у борби за већи утицај комуниста међу радницима. Учествовао је у покретању легалних партијских публикација - „Књижевност“, „Нова књига“, „Људска Правица“, „Млада књижица“ и сам се бавећи публицистичким радом. Уочи Другог светског рата сарађивао је у „Пролетеру“, „Сободности“, „Вечернику“, „Словенском порочевалцу“, „Изразу“ и др. Своје радове објављивао је у периоду илегалности под различитим псеудонима - Тоне Бродар, Иван Ковач, Ј. Бевц, Левц, Иван Укмар, Петар Ловрић и др.

Године 1934. учествовао је у организовању Четврте покрајинске конференције КПЈ за Словенију, која је одржана средином септембра, у Медводама код Љубљане. На овој конференцији одржао је реферат „О задацима покрајинске организације КПЈ за Словенију у односу на сељачко и национално питање“. Пошто је Кардељ био међу оним југословенским комунистима који су уочили потребу за променама у тадашњој политици комунистичког покрета, а посебно неопходност превазилажења секташтва, које је годинама доминирало у раду Комунистичке партије Југославије, он је често био критикован од стране тадашњег руководства КПЈ или појединих инструктора, који су по налогу ЦК КПЈ, из иностранства долазили на илегални рад у земљу. За политички рад Едварда Кардеља, велики значај су имали сусрети и разговори са Јосипом Брозом Титом, који је као члан Политбироа ЦК КПЈ, у септембру 1934. године, боравио у Хрватској и Словенији, где је помагао у организовању и раду покрајинских партијских конференција.

Едвард Кардељ је један од твораца историјских одлука донесених на Другом заседању АВНОЈ-а. Од тада он је непрекидно руководио радом у изградњи законодавства Нове југословенске државе, на њеном организовању и афирмисању. У току Народноослободилачке борбе он је написао неколико значајнијих радова и текстова у којима је разрађивао основна питања стратегије Народноослободилачког покрета, а посебно изградње народне власти. Посебно је био значајан његов текст у „Борби“ од октобра 1941. године, у којем је изложио значај, каракер и перспективу Народноослободилачких одбора.

Јуна 1944. године, заједно са маршалом Титом, учествовао је у преговорима НКОЈ-а са краљевском владом у емиграцији др. Ивана Шубашића. Од тада се непосредно ангажовао у борби за међународно признање и учвршћивање положаја Нове Југославије. Учествовао је и у политичким разговорима с руководством Совјетског Савеза у Москви, крајем 1944. године. Почетком 1945. године предводио је партијску делегацију у разговорима с руководством Отачаственог фронта Бугарске, у Софији.

Поред рада партијским и државним функцијама, Едвард Кардељ се бавио публицистичким и научним радом, нарочито теоријским истраживањима на подручју друштвеног развитка, економске и политичке изградње социјалистичке Југославије, као и у области међународног радничког и социјалистичког покрета и међународних осноса уопште. Из подручја економске и политичке изградње социјалистичке Југославије, написао је велики број радова и текстова, који су обрађивали питања изградње нове власти и социјалистичког друштва, као и радове о механизму директне социјалистичке демократије, а посебно идеји и пракси социјалистичког самоуправљања. У својим теоријским анализама посебну пажњу посветио је општини, која је представља основну друштвено-политичку заједницу, као и облицима социјалистичког преображаја села.

tito-i-kardelj%20-%208%20nastavak.jpg

Друже Бевц, хвала Ти за моје срећно детињство!

Sto se bre ljutis, lepo sam te pitala jer je nejasno da li si se ti radovala ili drug Tito.

- - - - - - - - - -

Ti se meni stalno obracas kao da sam decko pa sto ne bih i ja tebi kao devojcici? Jel tako?
Па то су наши мали насташлуци..

Па то су наши мали насташлуци..
Da menjamo spolovila ako su drug Bevc i drug Tito u pitanju?
Ma jok, ja zadrzavam svoje. Ti si u hotelu Lux navikao da menjate uloge?
Zato i svog psa zoves Rex? Zbog rime?

A ovo samoupravljanje zbog kojeg su se neko vreme divili yu-komunistima, propalo bre, kao sto je sve sto
je na staklenim nogama i bez temelja propalo.

Da menjamo spolovila ako su drug Bevc i drug Tito u pitanju?
Ma jok, ja zadrzavam svoje. Ti si u hotelu Lux navikao da menjate uloge?
Zato i svog psa zoves Rex? Zbog rime?

A ovo samoupravljanje zbog kojeg su se neko vreme divili yu-komunistima, propalo bre, kao sto je sve sto
je na staklenim nogama i bez temelja propalo.

‘Ajde, ‘ajde… Svi smo čuli da su dobermani tradicionalni čuvari germanske čednosti… :per:

Mnogi gastarbajteski šarmeri su na smrt iskrvarili zbog ljubomornih ljubimaca…

Za vreme dok je Broz bio živ Kardelja niko nije smeo da okarakteriše ili proglazi za genija.Podrazumevalo se da je u "našoj zajednici" genije samo "drug Tito".Sad neki "drugovi"kao korisnik Komšija hoće to da promene :think:

Jel' njega upuco u glavudžu drug Veselinov kad su bili u zajedničkom lovu?Ostaje misterija dal' je to tito naredio da proveri lojalnost Veselinova ili je ovaj stvarno mislio da mu spiri za dušu....

Jel' njega upuco u glavudžu drug Veselinov kad su bili u zajedničkom lovu?Ostaje misterija dal' je to tito naredio da proveri lojalnost Veselinova ili je ovaj stvarno mislio da mu spiri za dušu....

А ма јок. Нема никакве мистерије. "Мистерију" су измислили београдски кафански националисти, и у првобитној верзији "мистерије", у друга Бевца је пуцао друг Ранковић, и то намерно наравно, "да би убио српског душмана".
Познавао сам добро покојног Душка Веселинова, сина друга Жарка, и он ми је, иначе и сам страствени ловац, испричао да нема никакве "мистерије", већ несрећни случај.
Таква "упуцавања" сачмом ловаца од њих самих честа су у лову но је друга Бевца погодило баш незгодно.

- - - - - - - - - -

Za vreme dok je Broz bio živ Kardelja niko nije smeo da okarakteriše ili proglazi za genija.Podrazumevalo se da je u "našoj zajednici" genije samo "drug Tito". (...)
Ајде не лупетај живота ти...

А ма јок. Нема никакве мистерије. "Мистерију" су измислили београдски кафански националисти, и у првобитној верзији "мистерије", у друга Бевца је пуцао друг Ранковић, и то намерно наравно, "да би убио српског душмана".
Познавао сам добро покојног Душка Веселинова, сина друга Жарка, и он ми је, иначе и сам страствени ловац, испричао да нема никакве "мистерије", већ несрећни случај.
Таква "упуцавања" сачмом ловаца од њих самих честа су у лову но је друга Бевца погодило баш незгодно.

- - - - - - - - - -

Ајде не лупетај живота ти...

Pa dobro,ko je od njih dvojice veći genije "drug tito" ili "drug kardelj" ?

Да му се захвале раднички савети за самоуправљање :lol:

Мада добро, није он то ништа измислио као концепт, то је скандинавски моде, само је мало чудно примењено. Примењено самоуправљање...

Back