My Brilliant Friend / L'amica geniale

Poruka
21.519
My Brilliant Friend je italijanska HBO igrana serija...
Kreator je Saverio Costanzo..
Postoji i knjiga iz 2011. godine, a serija ima dve sezone za sada..

Verovatno ne bih ni obratio paznju na ovo, da se ne pusta na RTS-u od veceras.. Dacu joj sansu..
Termin je svake subote i nedelje u 22 h, a reprize oko ponoci utorkom i sredom.. RTS 2 je u pitanju i za premijeru i za reprizna emitovanja..

Po ovome sto se da videti deluje mi zanimljivije od italijanskih krimi serija tipa Gommorah ili ZeroZeroZero...
Bas lici na jednu socnu dramu, nema klanova, mafije, itd...

Gledala sam prvu sezonu, da obnovim pa ću i drugu. P.S. Knjige su sjajne, lako se čitaju a ima toliko toga...Iako je Elena nepouzdani narator, može se mnogo toga iščitati o italijanskom posleratnom društvu, i u Napolju a i van njega...Naravno, vrlo je levičarska i vrlo feministička perspektiva pa ne znam kako će se to dopasti posetiteljima krste

Imam samo dve zamerke, ako se uopste mogu tako nazvati..
Prva, sve je snimamo u jednoj ulici na par kvadrata, a druga zamerka je Elena koja nije vise slatka kao na pocetku dok je bila dete...
Mada realno covek je najruzniji u tom periodu puberteta, ako izuzmemo starost, a verovatno utisak pojacava i to sto je glumica anemicna i objektivno losija...

Sve ostalo mi se svidja, serija zasluzuje mnogo vecu popularnost i uzivanje je gledati..
Prica je 10/10, samo eto me cudi da se iz produkcije nisu malo vise otvorili, i da za Elenu nisu nasli neku talentovaniju...
Mada da budemo precizni do kraja, njena uloga i jeste sva zbunjena i nedefinisana, mozda je i to delom razlog sto ovako deluje..

Knjige su sjajne!!!!
Mada, skroz ženske, mada kažu da to pišu muž i žena zajedno...

Jel si gledala Fleabag, nju bije glas da je zenska serija, al sta sad, meni to ne smeta, nisam zensko, ali nisam ni vojnik pa opet gledam ratne filmove...
Lamica ne znam, meni sve to na momente slatko, pa mucno, pa opet slatko, i tako u krug, ali zanimljivo...
I sto je najvaznije kvalitetno.. Bolja je serija od ogromnog broja gledanijih i zvucnijih..

Jel si gledala Fleabag, nju bije glas da je zenska serija, al sta sad, meni to ne smeta, nisam zensko, ali nisam ni vojnik pa opet gledam ratne filmove...
Lamica ne znam, meni sve to na momente slatko, pa mucno, pa opet slatko, i tako u krug, ali zanimljivo...
I sto je najvaznije kvalitetno.. Bolja je serija od ogromnog broja gledanijih i zvucnijih..
Nisam, stavljeno na spisak :)
Da, Prijateljica je jako čudna, nikad ništa slično nisam čitala (serija se baš trudi da preslika Eleninu naraciju iz knjiga). Kad god sam dovršavala neki od delova tetralogije, imala sam taj neki slatko-gorki utisak...

Lila je super gotivna, nista cudno sto se sva muskadija otima.. :D
Stefano se izmirio sa Paskvalom samo da njoj naraste u ocima, a sada imaju i zajednicke neprijatelje u kraju...
Za Elenu ne mogu i dalje da provalim da li je samo do uloge ili je i glumica nesto losija, verovatno oba po malo..

U svakom slucaju uzivam u seriji, stao sam na pola prve sezone, sad idem da gledam Zvezdu, pa kasnije nastavljam.. :)

Resio sam zagonetku, ipak je najvecim delom do uloge, Elenin lik je u sluzbi podredjenosti u odnosu na drugu glavnu junakinju, da se istakne prosecnost jedne, a genijalnost druge... I mnogo mi je drago za Lilinog brata sto je stao na njenu stranu i suprotstavio se ocu..

A ona scena kada onaj manijak napastvuje petnaestogodisnju Elenu mi je uhh... U trenutku mi je doslo da udjem u ekran i porazbijam mu zube..

Back