Ja se izvinjavam jel nije uopste post na temu muzikoterrapije.moja mladja sestra,trenutno tinejdzer je vrlo komplikovana i zatvorena osoba.NE bi sad se raspricam.Uglavnom treba mi psiholog.ZA nju.IMa 15 godina.IMa neko nekih iskustva?
Eriksonovi stadijumi psihološkog razvoja
Vjernost:Identitet naspram Konfuzija Uloge (Adolescenti, od 13 do 19 godina)
Psihološka Kriza: Identitet naspram Konfuzija Uloge (prilagođavanje svijetu odraslih)
Glavno Pitanje: ''Ko sam ja i gdje idem?
Kvalitet Ega: Vjernost
Elementi povezani sa društvom: Ideologija
Kod adolescenata se javlja novo pitanje, a to je kakav utisak oni ostavljaju na druge. Identitet superega se ostvaruje kroz nastanak uvjerenja, uspostavljanje sigurnosti u sebe upoređivanjem i poklapanjem spoljašnjih vrijednosti sa vlastitim vrijednostima i mišljenjem. Sposobnost za ostvarenjem u školi kao profesionalni uspjeh je poželjan.U kasnijim fazama Adolescencije, djete razvija osjećaj sexualnog identiteta.
Kako prave prelaz od djetinjstva prema odraslom dobu, adolescent razmišlja o ulogama koje će preuzeti u svijetu odraslih.U početku, mogu iskusiti neku vrstu konfuzije u preuzimanju uloge - izmješane ideje i osjećanja o specifičnom načinu na koji će se uklopiti u svijet odraslih - mogu eksperimentisati sa različitim vrstama ponašanja i aktivnosti (npr. pokazuju interesovanje o autima, čuvanju djece komšijama, pridružuju se određenim političkim i religioznim grupama). Najvjerovatnije, Erikson sugeriše, da većina adolescenata postiže osjećaj identiteta prema tome gdje i kako žive.
Erikson je jedan od osnivača termina ''kriza identiteta''. Svaki period (od 0-1, 2-3, 4-6, 7-12, 13-19,20-34, 35-65, i preko 65 godina) koji dolazi i koji je prošao ima svoje krize, ali više nego ikada ovaj period je podložan toj krizi. Ovo je neophodno jer ''Preko dojenačkog doba i djetinjstva, osoba formira mnoge identifikacije (preuzima stavove).Ovaj period, adolescencije, je označen potragom za identitetom. Ključna tačka je u ljudskom razvitku izgleda da je pomirenje između onoga ''što će osoba postati'' i onoga ''što društvo očekuje da postane''. Ovaj osjećaj sebe se uspostavlja ''kovanjem'' prošlog iskustva sa anticipacijom budućnosti.
Ono što je karakteristično za sve stadijume Identiteta je specijalna sinteza ranijih stadijuma i posebna vrsta anticipacije (očekivanja, predviđanja) sledećeg.U periodu adolescencije dolazi do radikalnih promjena, kako fizičkih tako i psihičkih, um istražuje vlastita očekivanja i očekivanja drugih, pogođen iznenadnom ulogom koje društvo nudi za daljnji život.
Erikson naglašava da u našem industrijskom društvu, formiranje identiteta ima tedenciju da dugo traje, jer nam je potrebno puno vremena da dobijemo neophodne vještine za odraslo doba u našem tehnološkom svijetu.Tako...da ne postoji tačno određeno vrijeme u kojem ćemo naći sebe. To se ne dešava automatski u osamnaestoj ili dvadeset prvoj. Neko pravilo u našem društvu je da se to najčešće dešava u nekim od dvadesetih godina.
P.S. Nije u vezi teme, ali eto mala pomoć ...