Muzikoterapija

Ja se izvinjavam jel nije uopste post na temu muzikoterrapije.moja mladja sestra,trenutno tinejdzer je vrlo komplikovana i zatvorena osoba.NE bi sad se raspricam.Uglavnom treba mi psiholog.ZA nju.IMa 15 godina.IMa neko nekih iskustva?

Ja se izvinjavam jel nije uopste post na temu muzikoterrapije.moja mladja sestra,trenutno tinejdzer je vrlo komplikovana i zatvorena osoba.NE bi sad se raspricam.Uglavnom treba mi psiholog.ZA nju.IMa 15 godina.IMa neko nekih iskustva?

Eriksonovi stadijumi psihološkog razvoja

Vjernost:Identitet naspram Konfuzija Uloge (Adolescenti, od 13 do 19 godina)
Psihološka Kriza: Identitet naspram Konfuzija Uloge (prilagođavanje svijetu odraslih)
Glavno Pitanje: ''Ko sam ja i gdje idem?
Kvalitet Ega: Vjernost
Elementi povezani sa društvom: Ideologija
Kod adolescenata se javlja novo pitanje, a to je kakav utisak oni ostavljaju na druge. Identitet superega se ostvaruje kroz nastanak uvjerenja, uspostavljanje sigurnosti u sebe upoređivanjem i poklapanjem spoljašnjih vrijednosti sa vlastitim vrijednostima i mišljenjem. Sposobnost za ostvarenjem u školi kao profesionalni uspjeh je poželjan.U kasnijim fazama Adolescencije, djete razvija osjećaj sexualnog identiteta.

Kako prave prelaz od djetinjstva prema odraslom dobu, adolescent razmišlja o ulogama koje će preuzeti u svijetu odraslih.U početku, mogu iskusiti neku vrstu konfuzije u preuzimanju uloge - izmješane ideje i osjećanja o specifičnom načinu na koji će se uklopiti u svijet odraslih - mogu eksperimentisati sa različitim vrstama ponašanja i aktivnosti (npr. pokazuju interesovanje o autima, čuvanju djece komšijama, pridružuju se određenim političkim i religioznim grupama). Najvjerovatnije, Erikson sugeriše, da većina adolescenata postiže osjećaj identiteta prema tome gdje i kako žive.

Erikson je jedan od osnivača termina ''kriza identiteta''. Svaki period (od 0-1, 2-3, 4-6, 7-12, 13-19,20-34, 35-65, i preko 65 godina) koji dolazi i koji je prošao ima svoje krize, ali više nego ikada ovaj period je podložan toj krizi. Ovo je neophodno jer ''Preko dojenačkog doba i djetinjstva, osoba formira mnoge identifikacije (preuzima stavove).Ovaj period, adolescencije, je označen potragom za identitetom. Ključna tačka je u ljudskom razvitku izgleda da je pomirenje između onoga ''što će osoba postati'' i onoga ''što društvo očekuje da postane''. Ovaj osjećaj sebe se uspostavlja ''kovanjem'' prošlog iskustva sa anticipacijom budućnosti.

Ono što je karakteristično za sve stadijume Identiteta je specijalna sinteza ranijih stadijuma i posebna vrsta anticipacije (očekivanja, predviđanja) sledećeg.U periodu adolescencije dolazi do radikalnih promjena, kako fizičkih tako i psihičkih, um istražuje vlastita očekivanja i očekivanja drugih, pogođen iznenadnom ulogom koje društvo nudi za daljnji život.

Erikson naglašava da u našem industrijskom društvu, formiranje identiteta ima tedenciju da dugo traje, jer nam je potrebno puno vremena da dobijemo neophodne vještine za odraslo doba u našem tehnološkom svijetu.Tako...da ne postoji tačno određeno vrijeme u kojem ćemo naći sebe. To se ne dešava automatski u osamnaestoj ili dvadeset prvoj. Neko pravilo u našem društvu je da se to najčešće dešava u nekim od dvadesetih godina.

P.S. Nije u vezi teme, ali eto mala pomoć ...

Moguće da Muzikoterapija pomaže no vjerujem, nakratko, tj. trenutno, jer ne rešava unutrašnje konflikte ličnosti koji i dalje ostaju a bez žive riječi, mislim, nemoguće ih je otkloniti.
Dakle, ova terapija po meni, može da posluži kao pomoćno sredstvo tokom liječenja i samo takva biti korisna.

Poslednja izmena:
Moguće da Muzikoterapija pomaže no vjerujem, nakratko, tj. trenutno, jer ne rešava unutrašnje konflikte ličnosti koji i dalje ostaju a bez žive riječi, mislim, nemoguće ih je otkloniti.
Dakle, ova terapija po meni, može da posluži kao pomoćno sredstvo tokom liječenja i samo takva biti korisna.
Saglasna sam,definitivno pomaže u terapijskom smislu ali nije dovoljna.

Mislim da muzika moze odlicno da posluzi za "podizanje raspolozenja". Da izleci bolest, mislim da ne moze. Ali kada osoba "podigne raspolozenje", definitivno postoji veca sansa i da se bolest izleci putem odredjene terapije.
Takodje, smatram da kada je u pitanju covek, ne postoji mogucnost da se odredi samo jedan zanr koji ce sluziti kao psihoterapija vec moraju svi zanrovi da se kombinuju. Na mene licno u zavisnosti od raspolozenja, moze pozitivno da utice: kubanska muzika, latino, grunge i alternativa i na kraju narodna. Dok recimo klasika i ambijentalna muzika mogu samo negativno da uticu na meme ako sam ja vec u nekom "negativnom" raspolozenju.

Muzika je lek i podstrek, kako kada :)
Nekada nas opusta, nekada motivise, nekada pomaze u razmisljanjima, nekada je tu , samo da bi nesto candrljalo.....
Uglavnom svaka muzika ima svoje vreme, ne mozemo svaku muziku slusati u svako vreme.
Narodnu muziku sam po malo slusao ranije, ali ne svu naravno, a sada mi je postala toliko odbojna zbog nekih negativnih pojava poput Sasa Popovic, onda onaj decko sto lici na zlatokosu devojcicu i ide na Evroviziju valjda, ma katastrofa sta sve ima tamo, ba onaj boki13 pu pu pu , i on je valjda neki pevac, onaj grand je postao gori od Al kaide.
Pa onda nove zvezde granda, stare zvezde granda, mladi grand, nove nade granda, i na kraju ponovo Sasa Popovic, kako je taj lik ......ne znam da li njega vode na tu farmu tamu, on je bas drustvo za one tamo...
Uz onaj grand ne moze da se pije sigurno, za slusanje te muzike su potrebne neke malo teze droge :)

Za opustanje ima toliko dobre klasicne, ambijentalne muzike, bluz, rege, ......do rock i metal balada koje znaju i te kako lepo da deluju u odredjenim trenucima.

Back