To se jos pre pojave CD playera (negde od '86-87) zvalo MUZIICKI CENTAR a ne linija. Muzicki centar se sastojao od pojacala, radija, kasetofona (najcesce jednog, dva su dosla tek oko '80-tih) i gramofona. Sve je to bilo u u jednom zajednickom kucistu, pravougaonog oblika:
Pogledajte prilog 1644246
Ovo je Gorenje muzicki centar s pocetka '80-tih, bio je ekstremno popularan u SFRJ jer su japanski ili nemacki bili poprilicno skupi (nije bio jeftin ni ovaj Gorenje) i mogli su se kupiti samo na oglasima ili preko konsignacija. Gorenje je inace kupovalo delove negde na Zapadu i od tih komponenti sklapalo ove muzicke centre ( ovaj npr ima Gerard gramofon, AKG kasetofon, cak su i VU metri nabavljani iz inostranstva). U '70-tim je Gorenje iz socijalisticke SFRJ kupilo u Austriji propalu firmu Koerting koja je proizvodila muzicke i TV uredjaje i "maznula" njihovu tehnologiju te na taj nacin postala vodeca firma za proizvodnju muzickih i TV uredjaja u SFRJ. Pa tako imali ste klasu domacih uredjaja (EI, RiZ, Cajevac) pa za klasu bolje Gorenje uredjaje (zbog te austrijske firme) i kao vrh uvozne uredjaje sa Zapada.
U SFRJ je postojalo nesto sto se zvalo konsignaciona prodaja, uvozno-izvozne firme su uvozile odredjeni broj stranih proizvoda (automobila, elektronskih uredjaja, odece..) i to prodavale u svojim prodavnicama gde se placao deo u devizama ( to je nabavna cena plus svi troskovi i zarada uvoznika) a deo u dinarima ( carina i porez na osnovnu cenu u devizama). Pa ste recimo ovakav muzicki uredjaj koji je kostao u Svabiji 1000 DEM placali u SFRJ 1500DEM (nabavna cena + nazidani troskovi uvoznika) a jos 60% na carinu i porez po zvanicnom kursu u dinarima. Tako da kad se sabere ste recimo Siemens ili Philips muzicki centar placali vise od dva puta nego u Svabiji.
U BGD ste imali konsignacione prodaje na pocetku Sarajevske ul ( Jugoslavija commerce, prodavali su Sony, zanimljivo da su pored Sonyja prodavali i Levis pa su mnogi "shmekeri" tamo kupovali svoj prvi 501 po istom konsignacionom principu), zatim na Obilicevom vencu (Philips, tamo sam kupio svoj prvi muzicki stub i prvi walkman s pocetka '80-tih a cale je kupovao njihove TV uredjaje), u Cika Ljubinoj ulici (Hitachi, tamo smo "parili" oci i nsta sem kaseta C60 nismo lupovali jer su bili preskupi). Negde '87-te mislim, isao sam vozom u Zagreb da u (odlicno se secam) Marticevoj ulici uzmem Marantz reciver i svoj prvi CD player u konsignacionoj prodavnici njihovog zastupnika u SFRJ. Mozete misliti kako sam tad bio srecan, CD player, ybt, danas da mi daju svemirski brod i 10 godina zivota duze ne bih se osecao ni delicem srecno kao tad. Celo leto sam radio preko studentske zadruge da bih sebi kupio to, dao sam 90% novca za koji sam krvavo radio 2 i po meseca.