Muzički dokumentarci

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U filmu reditelja Igora Stoimenova govore Goran Bregović, Zoran Redžić, Neda Arnerić, Saša Lošić, Jura Stublić, Boris Dežulović, Siniša Škarica, Milić Vukašinović, Petar Popović, Raka Marić, Nele Karajlić, Srđan Karanović, Duško Kovačević, Zlatko Gal, Petar Janjatović i još skoro 300 ljudi, a narator je poznati glumac Nikola Đuričko.

U ovom filmu učestvuju najznačajniji ljudi koji su na bilo koji način, direktno ili indirektno, učestvovali u ovom, nesumnjivo najvećem fenomenu popularne kulture bivše Jugoslavije. Muzičari, reditelji, glumci, novinari, dizajneri, fotografi, hroničari vremena… Ljudi koje do
ovog trenutka, zbog političkih i ideoloških barijera, niko nije okupio na jednom mestu.

Bijelo dugme - Dokumentarni film 1. deo

..O tome kako je grupa dobila ime, zašto je Bregović u rok muziku uveo narodni melos, kako je na selu prestala da se sluša narodna muzika, o žurkama zbog kojih su izbacivani iz hotela, o devojkama koje su ih pratile na turnejama, o pesmama uz koje se zaljubljivalo, o ženskim grudima na omotima ploča, o turnejama od 300 koncerata, o neverovatnoj popularnosti i još po nečemu, saznaćete u prvoj epizodi druge sezone serije Robna kuća. O svemu ovome govore: Goran Bregović, Zoran Redžić, Milić Vukašinović, Nele Karajlić, Saša Lošić, Jura Stublić, Petar Popović, Duško Kovačević, Raka Marić, Srđan Karanović, Neda Arnerić i drugi.

Bijelo Dugme - Robna kuća 2009

Контрола , биографски филм о загонетном певачу групе Џои Дивижн Јану Куртису чији лични, професионални и романтични проблеми су учинили да изврши самоубиство у својој 23-ћој години.

Matt Greenhalgh је написао сценарио филма који се базира на књизи ''Додир из даљине'' - , дело Јанове удовице Деборе. Филм је режирао Антон Корбијн.

Филм прати Јанов живот у периоду између 1973 и 1980. Радња филма фокусирана је на брак између Јана и Деборе, формирање и развој групе ''Joy Division'', његову борбу са епилепсијом као и на његову ванбрачну аферу са Аник Хонор која је кулминирала Јановим самоубиством у мају 1980 године. Наслов филма потиче из песме групе She's Lost Control

Joy Division - She's Lost Control

Режија - Антон Корбијн
Сценарио - Мет Гринхалф по књизи Деборе Куртис -Touching From
A Distance

улоге:
Sam Riley - Ian Curtis
Samantha Morton - Deborah Curtis
Alexandra, Maria Lara - Annik Honore

У филму су такође глумили и Џое Андерсон, Хари Тредвеј као и чланови бенда Џои Дивижн Бернард Самнер, Питер Хук и Стефан Морис. Посебан утисак је оставио млади енглески глумац Тоби Кебел који је у филму глумио менаџера бенда Роб Гретона.

R720x0.q80

Филм је премијерно приказан на Канском филмском фестивалу 17. маја 2007, где је освојио неколико награда, укључујући Directors' Fortnight (француски: Quinzaine des Réalisateurs), the CICAE Art & Essai prize - награду за најбољи филм, the Regards Jeunes Prize награду за најбољи прву / другу режију играног филма, као и Europa Cinemas Label prize награду за најбољи европски филм . Он је освојио пет награда на Moët British Independent Film Awards, укључујући најбољи филм, најбољег редитеља за Corbijn-a и најперспективнијем новајлији Riley-ју, као и за најбољу споредну улогу, за глумца Kebbell-а.

Филм је именован за најбољи филм у 2007 Evening Standard British Film Awards филмских награда, а Greenhalgh је добила Carl Foreman награду за изузетно остварење у свом првом играном филму на 61-ој додели награда Бртитанксе Академије филмских уметности.

Okačila sam video u brzini, ništa ne napisah..

Satan Panonski
Gostovanje kod Fleke na radiju B92
1990.god

"Ja sam Satan Panonski, po narodnosti panker, po zanimanju prijatelj" – tako se Ivica Čuljak predstavljao na sceni.

Bio je poznat po provokativnim pesmama i krvavim nastupima tokom kojih se sekao na bini, skakao na glavu, gasio opuške po telu…
"Satan je doslovno bio sotona za sve ljude, sve ono što ljude zgražava, on je uživao u tome da šokira. Od njega nikad niste mogli očekivati ništa normalno, bio je ono što porodični ljudi ne podnose, njihova noćna mora. Voleo je ljude, ali ne i ljudsko licemerje… Iako sam i ja znao razbiti flašu na svojoj glavi, po telu se nikada nisam rezao. Ljudi su od tih prizora padali u nesvest, ali on, kako mi je govorio, pritom nije osećao ni najmanju bol. Živeo je do daske, kao da mu je svaki dan poslednji, ali mislim da je u dubini duše bio jako nesrećan čovek", ispričao je jednom prilikom Goran Bare, frontmen Majki

Godine 1980. postao je pevač alternativnog benda Pogreb iks, a četiri godine kasnije preuzeo pseudonim Satan Panonski pod kojim je objavio tri autorska studijska albuma, desetak demo snimaka uživo, nekoliko video-zapisa, zbirku poezije, te mnogo recitala i nastupa. Bio je prepoznatljiv po svom ekscentričnom oblačenju i samopovređivanju na živim nastupima, kao i mističnom ponašanju. Uprkos pseudonimu, Ivica Čuljak nije imao nikakve veze sa satanizmom. Svoj pseudonim je skovao na osnovu pogrdnih imena koje su mu upućivali njegovi sugrađani, zgroženi njegovom neobičnom odećom i slobodnim ponašanjem.

Snimio je dva albuma "Ljuljajmo ljubljeni ljubičasti ljulj" i "Nuklearne olimpijske igre", i napisao danas kultnu zbirku poezije "Mentalni ranjenik".

Poslednja izmena:

Back